Bošnjaci komunisti i miješani brakovi: Šta nam to poručuju iz SDA?

Suočena s lošim upravljanjem korona krizom, optužnicama za zloupotrebu položaja protiv najviših funkcionera, osipanjem članstva, pokušava li Stranka demokratske akcije gubitak tradicionalnih glasača nadomjestiti u desnom biračkom tijelu?

Kritizirajući gubitak vlasti SDA u Kantonu Sarajevo, Faruk Kapidžić je okrivio glasače, između ostalih i one iz miješanih brakova (Al Jazeera)
Kritizirajući gubitak vlasti SDA u Kantonu Sarajevo, Faruk Kapidžić je okrivio glasače, između ostalih i one iz miješanih brakova (Al Jazeera)

Kontroverzne poruke funkcionera trenutno vodeće bošnjačke partije u Bosni i Hercegovini upućene glasačima lijevo liberalnih pogleda otvorile su polemike o tome kojim pravcem je krenula Stranka demokratske akcije (SDA). Suočena s lošim upravljanjem korona krizom, optužnicama za zloupotrebu položaja protiv najviših funkcionera stranke, uključujući entitetskog premijara Fadila Novalića, osipanjem članstva, pokušava li SDA gubitak tradicionalnih glasača nadomjestiti u krajnje desnom biračkom tijelu?

Odlazeći gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, član SDA, krajem marta je poručio da su Bošnjaci komunisti gori od nebošnjaka, optužujući da nameću komunističku ideologiju, koju je nazvao luđačkom i bolesnom ideologijom.

‘A ko vas je oslobodio od njemačke okupacije?’

Kritizirajući gubitak vlasti SDA u Kantonu Sarajevo, član Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i bivši kantonalni ministar prostornog uređenja Faruk Kapidžić nešto ranije je okrivio glasače, između ostalih i one iz miješanih brakova, intelektualce, profesore, radnike ali i dio vjernika.

Reagirajući na izjave gradonačelnika Skake, potpredsjednik Socijademokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Vojin Mijatović paradoks je vidio u tome da su su upravo komunisti, predvođeni Josipom Brozom Titom, oslobodili Sarajevo od njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu. Stoga je Mijatović zaključio da je gradonačelnik Skaka, zapravo, kritizirao one koji su donijeli slobodu građanima bosanskohercegovačkog glavnog grada i oslobodili ih od tadašnjeg nacističkog okupatora.

Smjenu Kapidžića iz Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika od Predsjedništva Bosne i Hercegovine zatražili su iz Naše stranke. Niko iz vrha SDA, uključujući i predsjednika stranke Bakira Izetbegovića, nije do sada komentirao izjava Skake i Kapidžića.

Huskić: Unutarnji narativ je procurio vani

Dvadeset pet godina nakon rata iz devedesetih, vlast u Bosni i Hercegovini je trenutno podijeljenja između tri nacionalne stranke – SDA, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Lijevo liberalna politička ideja, koje ulažu napore očuvati kakav-takav multikulturalni duh u zemlji i održati politički pluralizam, do sada je imala podršku SDA, barem verbalno.

Adnan Huskić, politički analitičar i univerzitetski profesor iz Sarajeva, kaže da nije iznenađen posljednjim izjavama funkcionera SDA. Ne misli ni da se radi o osmišljenoj političkoj strategiji, kako bi se stranka približila potpuno desnom biračkom tijelu, uslijed gubljenja popularnosti među tradicionalnim glasačima. Uvjeren je da se radi o starom unutarnjem narativu među članovima SDA, koji do sada nije izlazio izvan stranačkih krugova.

“Na vidjelo je isplivalo ono što je suštinska politička odrednica djelovanja SDA. Ove stvari su govorili u zatvorenim krugu i trudili se da ne ide prema vani. Očito su te kočnice popustile“, rekao je Huskić.

Mehmedović: Bolje je džabe šutjeti…

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pripadnik je neformalne grupe koja se smatra liberalnim krilom stranke i od ranije je poznat po “konstruktivnoj kritici” vlastite partije. No, Mehmedović ovog puta odbacuje teške optužbe na račun SDA, uključujući to da stranka skreće previše udesno. Upozorava da izjave bilo kojeg pojedinca nisu politika stranke, osim ako izjave ne dolaze od lidera.

“Stoga ne možemo govoriti o zvaničnom skretanju SDA udesno”, rekao je Mehmedović, pozivajući se i na usvojeni dokument stranačkog Kongresa, najvećeg tijela stranke, koji definira demokratsku poziciju i evropski politički pravac SDA.

Ali, ni Mehmedović nije najsretniji zbog onoga što su izjavile njegove stranačke kolege. Kaže da radikalne izjave, bez obzira od koga dolaze, ne doprinose izgradnji stabilnog političkog ambijenta kao preduslova za razvoj zajednice. Po njegovom uzusu, govoriti o drugima a ne gledajući se u ogledalu je opskurno i ne može biti politika koju je definirao najviši organ stranke.

“Stoga bih naveo jednu mudru izreku: ‘Bolje je džabe šutjeti, već džabe govoriti’. Sve drugo možemo podvesti pod dnevno-političke izjave, koje koriste ili štete stranci, a u principu štete državi“, smatra Mehmedović.

‘SDA krenuo stopama HDZ-a BiH i SNSD-a’

“Nekoliko dana unazad politički glib u koji je zapalo Sarajevo je očit primjer kako se ne rješavaju problemi, već naprotiv, sve više se usložnjavaju prilike“, dodao je.

Obnavljanje demokratije unutar Bosne i Hercegovine je dug i težak zadatak, ali je sada došao i novi izazov. Huskić smatra da je opći diskurs u Bosni i Hercegovini zaokružen – šovinistički narativ krenuo je od Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, koji na najprostiji način vrijeđa druge i drugačije, uključujući žene. Premda upakovan u borbu za ravnopravnost svih u zemlji, šovinizam se jasno provlači i kroz izjave Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH.

“SDA sada reagira na isti način“, zaključuje Huskić.

Izvor : Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO