Špijunska afera u Italiji: Prodao zemlju zbog porodičnih dugova

Četvero djece, četiri psa, kredit za kuću… bio je očajan i zato je prodavao vojne tajne Rusima, kaže supruga uhapšenog mornaričkog oficira.

Neobična špijunska afera završila je na naslovnicima italijanskih medija, a dobila je i jak internacionalni odjek (ANSA)

Italijanski mornarički oficir prodavao je Rusiji vojne tajne da bi riješio porodične dugove, objavili su ovdašnji mediji. Kapetan fregate Walter Biot uhapšen je u utorak navečer u Rimu, nakon što je uhvaćen na djelu dok je, u zamjenu za 5.000 eura, ruskim vojnim obavještajcima davao tajne dokumente i informacije.

Biota očekuje suđenje u Italiji i prijeti mu zatvorska kazna od 15 godina. Ruski obavještajac koji je uhvaćen na djelu Dmitrij Oštruhov protjeran je iz Italije, zajedno sa svojim nadređenim Aleksejom Nemudrovim. Obojica su bili uposlenici ruske ambasade u Rimu, a navodno su radili za GRU, rusku vojnu obavještajnu službu.

Neobična špijunska afera završila je na naslovnicima italijanskih medija, a dobila je i jak internacionalni odjek. Corriere della Sera je dan poslije hapšenja objavio intervju sa suprugom uhapšenog oficira Claudijom Carbonara, 54-godišnjom psihoterapeutkinjom specijaliziranom za seksologiju.

‘Tri hiljade eura malo za jednu porodicu’

“Moj suprug nije želio za….ti državu, Rusima je dao najmanje što je mogao. Ništa od kompromitirajućih sadržaja. Nije on glup, niti neodgovoran. Samo… Bio je očajan, zabrinut za budućnost naše djece. I tako je napravio ovu stvar”, kaže Carbonara.

Upitana kako to da je njen suprug bio toliko očajan, pogotovo što je imao stabilan posao u vojnoj službi i platu od 3.000 eura mjesečno, Carbonara je odgovorila: “Tri hiljade su malo za jednu porodicu sa četvero djece, četiri psa, kreditom na kuću od 268.000 eura, odnosno 1.200 eura mjesečno…”

Biot (55) se u prvom pojavljivanju pred sudijom odlučio braniti šutnjom. Njegov advokat Roberto De Vita je za Corriere rekao da ga u odavanje vojnih tajni nisu odvele ideologija ili politika, već isključivo finansijski problemi, odnosno briga za porodicu, u kojoj ima jedno bolesno dijete.

“Nisam doveo u pitanje sigurnost Italije ili bilo koje druge države, nisam izdao domovinu. Tačno je da sam predao dokumente klasificirane kao tajne, ali su to bili dokumenti do kojih je moguće doći i na internetu. Pogriješio sam, imao sam dug koji nisam mogao vratiti”, prenio je De Vita riječi svoga klijenta.

SD kartica s tajnim dokumentima

Policija je, prema navodima Repubblice, tokom hapšenja na jednom rimskom parkingu kod Oštruhova našla SD karticu sa 181 fotografijom tajnih dokumenata kojima je Biot imao pristup kao uposlenik vojne uprave. Među dokumentima, devet ih je klasificirano kao stroga vojna tajna, a 47 kao NATO tajna. Ostalo je da se istraži da li je i šta od tajni Biot ranije prodao Rusima.

Špijunskom aferom narušeni su tradicionalno dobri odnosi Rima i Moskve. Italija je protjerala vojne obavještajce koji su, kako ističe rimski list, bili dio ruske špijunske mreže na Apeninima, sastavljene od oko 80 agenata. Na diplomatskom planu sada se očekuje odgovor Moskve. Corriere u svom uvodniku smatra da afera neće bitno poremetiti bilateralne odnose dvije zemlje.

“Iako treba sačekati rezultate istrage i utvrditi koliko su važni prodani dokumenti, već sada se može naslutiti da ovaj slučaj neće imati dalekosežne posljedice po odnose Italije s Rusijom, ali ni sNATO-om. [Ruski predsjednik Vladimir] Putin će odgovoriti istom mjerom i protjerati dvoje naših diplomata (protjerivanje jednog bila bi poruka pomirenja, ali to nije običaj Kremlja) te će dijalog Moskve i Rima biti nastavljen. NATO će, s druge strane, cijeniti rad naših sigurnosnih službi. A nama će ostati utjeha da smo za 5.000 eura i ne toliko značajne tajne otkrili jednog ruskog špijuna“, piše najtiražniji italijanski list.

Mladi doktor Basso u tijelu starca

Sammy sada zna puno više. Sada je on naučnik koji proučava bolest zbog koje je četvrt vijeka zarobljen u tijelu predodređenom da ostari prije vremena, piše Corriere della Sera u zapanjujućoj priči o jednoj životnoj sudbini.

Malo poznati Hutchinson-Gilfordov sindrom (drugog imena progerija) bio je toliko rijedak kada je Sammy rođen (1. decembra 1995. godine) da Italija nije ni razmišljala da usmjeri resurse u proučavanje ove bolesti.

Sammy je danas doktor Basso. Sa 26 godina – ili duplo više nego što su mu ljekari predviđali da će živjeti kada mu je kao bebi dijagnosticirana progerija – jedan je od malobrojnih naučnika specijaliziranih upravo za progresivni genetski poremećaj ubrzanog starenja, koji pogađa jedno od osam miliona djece u svijetu i kojem lijeka još nema.

Nakon što je 2018. godine, s nepune 23, diplomirao prirodne nauke na Univerzitetu u Padovi, prošle sedmice je u Bolonji položio magisterij iz molekularne biologije. Pred komisijom je na engleskom jeziku odbranio tezu impresivnog naziva Crosstalk between Lamin A and Interleukin 6 under stress conditions and in premature ageing.

Ljudsko tijelo je programirano da stari

Što ova diploma znači za Sammyja Bassa? Znači da sada sam vodi bitku protiv svoje sudbine. Znači da njegov naučni rad može otvoriti put za nove metode liječenja da se uspori ili eventualno potpuno zaustavi zasad neizbježno napredovanje teške bolesti.

“Jedina moguća terapija može biti ostvariva samo mijenjajući DNK. Ljudsko tijelo je programirano da stari”, kaže dr Basso za milanski list.

Nada se da će jednog dana ipak biti moguće kontrolirati, ako ne i zaustaviti starenje.

U slučaju progerije, mozak nije napadnut. Sammy je živi dokaz tome, nažalost svjestan da ga tijelo može izdati svakog časa, na isti način kao što izdaje stare ljude – moždanim udarom ili na neki drugi način.

Izvor: Al Jazeera