Kako je Luka Ploče postala raj za krijumčare narkotika

Pošiljka od 575 kilograma kokaina, koja se nalazila skrivena u oplati kontejnera banana, stigla je u hrvatsku luku na Jadranu iz Južne Amerike krajem marta.

Procjenjuje se kako je zaplijenjeni kokain u Pločama na 'tržištu' vrijedan 65 miliona eura (Grgo Jelavic / Pixsell)
Procjenjuje se kako je zaplijenjeni kokain u Pločama na 'tržištu' vrijedan 65 miliona eura (Grgo Jelavic / Pixsell)

Tiho i bez previše pompe, što je za takve poslove i normalno, Luka Ploče je proteklih godina postala jedna od središnjih luka u Europi preko koje se krijumčari kokain iz Južne Amerike.

Pokazalo je to i nekoliko zadnjih zapljena kokaina u Pločama, od kojih je u onoj koja se dogodila krajem ožujka zaplijenjeno 575 kilograma kokaina. Procjenjuje se kako je zaplijenjeni kokain na tržištu vrijedan oko 500 milijuna kuna (65 miliona eura).

Koliko god policija i razne službe rade na otkrivanju takvih pošiljki, postavljanjem raznih uređaja i opreme, angažiranjem dodatnih ljudi, pasa tragača kao i rada niza agencija raznih država, usporedo isto, ali s drugačijim namjerama, rade i krijumčari.

Niko nije ‘došao’ po kokain

Oni čine sve kako bi krijumčarena droga stigla do “krajnjih korisnika” širom Europe i pri tome se koriste najrazličitijim kanalima i tehnikama. Osnovni cilj je da “roba“ nekako dođe do Europe i potom se rasproda dalje. Tako je i pošiljka od 575 kilograma kokaina, koja se nalazila skrivena u oplati kontejnera banana, stigla iz Južne Amerike.

Prema riječima voditelja kriminalističkog odjela Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske županije Zorana Tikvice, pronađeni kokain nije bio namijenjen hrvatskom “tržištu”, nego za distribuciji na ilegalnom “tržištu” u susjednim zemljama. Interesantno je kako u toj akciji nitko nije bio uhićen, a razlog tome je što se nitko nije pojavio kako bi krijumčarenu robu i preuzeo, što su u policiji očekivali.

Policija je izvijestila kako su u pronalasku 575 kilograma kokaina sudjelovala i dva psa – Molly i Johny. Riječ je o belgijskim ovčarima, koji s vodičima rade na graničnim prijelazima. Molly, koja je mješanka belgijskog ovčara i labradora, zaslužna je za otkrivanje 61 kilograma marihuane vrijedne šest milijuna kuna (870.000 eura) na Graničnom prijelazu Nova Sela. Johny, koji je čistokrvan belgijski ovčar, ranije je pronašao 25 kilograma kokaina skrivenog u Mercedesu.

Luka Ploče za krijumčarenje kokaina nije odabrana slučajno. Tek sa zadnjim zapljenama doznalo se kako ova luka nema mobilni rendgen i skener koji bi pomagali u pronalasku krijumčarene robe. Uz to, računa se i na brojne kontejnere koji svakodnevno stižu u luku na Jadranu. Prema službenim podacima, u Luku Ploče godišnje dođe oko 1.200 kontejnera banana, tako da je fizički gotovo nemoguće iskontrolirati svaki kontejner.

‘Svoje’ ljudi u carini i policiji

Uz to, droga se, kao u ovome posljednjem slučaju, često dodatno skriva u oplatama kontejnera. Kako su pojasnili iz luke i carine, pristigli kontejneri se kontroliraju na način da se, uzimajući u obzir karakteristike robe, njezino porijeklo i odredište, procjenjuje rizik i prema tome izdvaja jedan dio kontejnera za kontrolu. Uz sve to, krijumčari i narko bosovi prate sve što se radi s druge strane kako bi znali kada je i gdje najbolje odlučiti se na pokušaj krijumčarenja. Vrlo često imaju “svoje“ ljude u carini i policiji, kao i ljude “sa strane”, što im olakšava posao.

Radi svega toga, Luka Ploče je proteklih godina postala prava meka za krijumčarenje i dalju distribuciju kokaina i druge slične robe. Radi se o “poslovima” vrijednima milijardama eura, tako da narko bosovima gubitak pola tone kokaina, koliko god on značio za policiju i carinu, ne predstavlja gubitak oko kojega bi se posebno zabrinuli. Uz to, računaju i na “sivu zonu”, odnosno činjenicu da policija uspije otkriti 30 do maksimalno 50 posto krijumčarene robe, tako da i unatoč gubitcima bilježe enormne zarade, s obzirom da godišnje ipak prođe nekoliko tona “robe”.

Dolaskom u luku i onda prolaskom kontrole, kontejner završava na željenoj adresi, odakle je potom puno lakše i jednostavnije krenuti s distribucijom krijumčarenog tereta. Kada je riječ o Pločama, u neposrednoj blizini su Bosna i Hercegovina i Crnoga Gora, vrlo blizu su i Srbija, Albanija, Kosovo, Sjeverna Makedonija…

Tek jedna od mnogih teretnih luka

“Drogu kao što je kokain najlakše je distribuirati kroz kontejnerski promet, a Luka Ploče je tek jedna od mnogih teretnih luka u Europi i svijetu, gdje se zaplijenjene daleko veće količine”, rekao je Tikvica.

Govoreći o velikoj zapljeni u Pločama, načelnik PU Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako je početkom godine u lukama zapadne Europe zaplijenjeno više tona kokaina iz Južne Amerike, kao i da je moguće da je jedan krak međunarodne krijumčarske hobotnice preusmjeren na jug Europe, u Hrvatsku, Grčku i Italiju.

“Usmjeravamo se na kritične rute i kontejnere za koje postoje indicije da bi se u njima nešto nalazilo”, kazao je Pavličević.

Načelnik PU Dubrovačko-neretvanske nije želio potvrditi, ali nije niti demantirao suradnju s američkom Agencijom za suzbijanje narkotika (DEA) prilikom zapljene kokaina u Pločama u ožujku.

Krijumčari traže ‘siguran ulaz’

Magistar kriminalistike Željko Cvrtila rekao je kako je jedna od mogućnosti zašto je trenutno Luka Ploče interesantna krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike i ta da je “probijen sustav te da su krijumčari imali zaštitu i pomoć u krijumčarenju droge“. Podsjetio je kako je ranije uhićen jedan carinik, ali a je nepoznato je li još netko od Lučke kapetanije, policije, carine, špeditera i drugih bio u tome.

“Zašto baš Luka Ploče? Kriminal seli poslove na područja koja su manje nadzirana. Kad imaju ‘siguran ulaz’, tad se fokusiraju na to područje. No, službe su odradile svoj posao i sumnjam da će sad krijumčari forsirati Luku Ploče“, rekao je Cvrtila.

Posljednja velika zapljena kokaina u Pločama rezultirala je najavom kako će za potrebe nadzora tereta i kontejnera biti kupljen mobilni rendgen, što bi trebalo pomoći u otkrivanju krijumčarene robe.

“Nabava je pokrenuta prije tri zapljene. Riječ je o skupim instrumentima, vrijednim više milijuna kuna. U protokolu pregleda postoji analiza rizika i nasumični odabir. Sve pošiljke se profiliraju i analiziraju, a potom slijedi pregled pošiljki”, kazao je voditelj službi za mobilne jedinice Carinske uprave Dubrovnik Pero Perić.

Pandemija pogoduje krijumčarenju droge

U nedavno objavljenom izvješću Europola piše kako bi pandemija korona virusa mogla godinama pogodovati organiziranom kriminalu u Europi, koji je već dosegao kritičnu točku zbog nezapamćenog krijumčarenja kokaina.

Izrazili su zabrinutost zbog povećanja korupcije povezane s krijumčarenjem droge, budući da se, kako navode iz Europola, nezapamćene količine kokaina krijumčari u Europske uniju iz Latinske Amerike, generirajući zaradu od više milijardi eura za kriminalne mreže u te dvije regije. Pri tome je “čistoća” kokaina veća nego ikad prije u EU.

Navode kako su uhićenja krijumčara u velikim i važnim europskim lukama, kao što su Antwerpen, Hamburg i Rotterdam, omogućila rekordne zapljene droge. Podsjetili su kako su njemačke i nizozemske vlasti zaplijenili pošiljke od 23 tone kokaina krajem veljače.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO