Pravosuđe, najkorumpiranija grana hrvatske vlasti

Presuda Zdravku Mamiću razotkrila je brojne probleme koji se događaju u hrvatskom pravosuđu.

Zdravko Mamić je iz BiH započeo svoj obračun s hrvatskim pravosuđem iznoseći niz nevjerojatnih stvari i detalja (EPA)

Gotovo od prvoga dana stjecanja nezavisnosti Hrvatska se suočava s velikim problemima u pravosuđu koji se vrlo često naziva i „rak ranom“ hrvatskog društva.

Razlog tome vidi se u tisućama neriješenih predmeta među kojima neki na konačnu presudu čekaju i po 20-30 godina.

Međutim, još veći problem su u najmanju ruku čudne presude radi kojih su  građani izgubili povjerenje u pravosuđe.

Haos na društvenim mrežama

I kada su građani Hrvatske već mislili da su sve vidjeli i čuli dogodila se presuda Vrhovnog suda RH koja je izvršnom direktoru Nogometnog kluba Dinamo iz Zagreba Zdravku Mamiću, koji je alfa i omega hrvatskog nogometa, potvrdila kaznu od šest i pol godina zatvora.

Ubrzo potom Mamić je iz BiH, gdje je otišao i prije izricanja presude, započeo svoj obračun s hrvatskim pravosuđem iznoseći niz nevjerojatnih stvari i detalja koji najbolje pokazuju kakvo je stanje u domaćem pravosuđu. Posebno su mu na udaru predsjednik Vrhovnog suda RH Đuro Sessa, suci Osječkog županijskog suda Zvonko Vrban, Zvonko Vekić, Darko Krušlin i Ante Kvesić kao i sudac Visokog prekršajnog suda Nediljko Boban.

U svojim objavama na društvenim mrežama, koje prati na tisuće ljudi, Mamić iznosi pojedinosti kako je podmićivao neke od sudaca, plaćao im putovanja u Dubai, darivao skupe satove, osiguravao skupocjene dizajnerske cipele… Pri tome ih je i ugošćavao u prostorijama Dinama, osiguravao da gledaju klupske utakmice, bili na zajedničkim druženjima uz tamburaše…

Mamić tu nije stao pa je široku javnost upoznao i kako su se neki od sudaca došli skupocjenih nekretnina, voćnjaka pa čak iznosio i neke privatne detalje. Uz sve to Mamić je USB stick sa svim dokumentima i dokazima dostavio još u listopadu prošle godine DORH-u i Uskoku kako bi i oni istražili sve te navode. Sve dok Mamić nije počeo izlaziti u javnost s „prljavštinama“ pojedinih sudaca o tome sticku se nije znalo ništa pa niti je li se što i koliko toga poduzelo po tom pitanju. Za poznavatelje stanja u pravosuđu i taj podatak je znakovit.

‘To je nedopustivo’

Sve to sablaznilo je građane koji od sudaca očekuju da budu moralne i svake druge vertikale jer ipak se radi o ljudima koji sude i donose presude. Koliko je sve daleko otišlo govori i podatak kako optužbe jedne pravomoćno optužene osobe komentiraju ne samo odvjetnici, suci i drugi iz struke nego i saborski zastupnici, ministri pa čak i predsjednik RH i premijer.

„Ako je bilo što od onoga što je trenutno u eteru istina – to je užas. Ja sam zgrožen time i kao predsjednik Vlade i kao pravnik. To je nedopustivo. Bilo da je to posao za DORH, policiju, stegovne postupke u okviru sudova gdje ti suci rade, to su primjeri koji ruše povjerenje u hrvatsko pravosuđe. To ponašanje nema nikakve veze s izvršnom vlašću, niti s HDZ-om”, rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković komentirajući optužbe koje iznosi Zdravko Mamić.

Iako Plenković odbacuje svaku povezanost HDZ-a sa stanjem u pravosuđu, navodeći kako tu nema poveznica i da tako nešto neće dozvoliti, činjenica je kako je u 30 godina hrvatske neovisnosti upravo HDZ daleko najviše godina na vlasti pa je tako i mogao i morao neke stvari rješavati. Uz to mnogo toga što se događa u pravosuđu dovodi se i u vezu s veteranom HDZ-a Vladimirom Šeksom za kojega mnogi govore da je glavni kadrovik kada je riječ o pravosuđu u Hrvatskoj. Šeksa se dovodi i u vezu sa slučajem u kojem je prvi čovjek zadarskog HDZ-a Božidar Kamleta oslobođen optužbi.

Možda najbolju definiciju hrvatskog pravosuđa iznio je Krunislav Olujić, bivši predsjednik Vrhovnog suda RH i bivši glavni državni odvjetnik koji je rekao kako sve ovo što vidimo dana je rezultat stanja u pravosuđu ali i HDZ-ovog kadroviranja.

Nestručni i nekvalitetni

„Hrvatsko pravosuđe je najkorumpiranija grana vlasti u sustavu trodiobe vlasti. Nažalost, stanje u hrvatskom pravosuđu već godinama, a usudio bih se reći desetljećima, ili, bolje rečeno, od druge polovice 90-ih godina takvo je kakvo je. Već tada je, u drugoj polovici 90-ih, hrvatskoj sudbenoj vlasti slomljena kralježnica i, umjesto hrvatskog, stvorili smo partijsko HDZ-ovo pravosuđe koje kadrovira tako kako kadrovira. A s druge strane, često smo svjedoci instrumentalizacije pravosuđa u dnevno-političke svrhe”, rekao je Olujić.

Stanje u hrvatskom pravosuđu komentirao je i jedan od najpoznatijih hrvatskih odvjetnika Anto Nobilo koji je proteklih godina bio angažiran i kao odvjetnik u nekim od slučajeva koji su potresali Hrvatsku. Prema njegovim riječima iz slučaja Mamić isplivalo je očigledno neprimjereno ponašanje, odnosno neprimjerene veze sudaca i okrivljenika.

„Pravosuđe treba riješiti, ne kemoterapijom pa da trujemo sve živo, nego laserski odstraniti sve maligno iz pravosuđa. Međutim, u pravosuđu u Hrvatskoj postoje i druge stvari koje slučaj Mamić nije dotakao i pokazao. To su sporo i neučinkovito pravosuđe, loše sudske odluke, nedovoljna obrazovanost sudaca za pojedina područja. Sve što govorim o sucima je još gore kod državnih odvjetnika. Nismo stvorili sistem objektivnog vrednovanja rada sudaca, a kod napredovanja smo stvorili neku vrstu ortačkog kapitalizma u pravosuđu“, rekao je Nobilo pojašnjavajući iz prve ruke stanje u pravosuđu.

Dodaje i kako su, na žalost, dobri suci i tužitelji izuzeci te da ih je većina nekvalitetna za posao koji obavljaju i za koji su plaćeni. Nobilo kaže i kako se neki od sudaca može godinama baviti kriminalom i da ga se sve to vrijeme ne prepozna, kazni i odstrani iz sustava i to samo iz razloga jer unutar sudstva ne postoji sustav koji bi taj posao odradio na zadovoljstvo i korist svih.

Pojašnjava kako je sudstvo zapravo jedna zatvorena kapsula koja sama sebe štiti te da oni ne dozvoljavaju prodor bilo čega i bilo koga. Ranije se išlo u šire sigurnosne provjere radi čega su se pojedinci u pravosuđu bunili tako da se sigurnosna provjera radi samo kada se ulazi u sustav i nikad više. U isto vrijeme u pravosuđu nema preciznih kvalitetnih mjerila rada koja bi omogućila da kvalitetni suci napreduju ali i da se u isto vrijeme one, koji su ispod prosjeka, uklone iz pravosuđa. Tako nešto se ne dozvoljava tako da kada jednom sudac bude imenovan on na toj dužnosti ostaje do mirovine.

Potrebna cjelovita reforma

„Radi svega što se događa, što se doznalo i što se zna potrebno je napraviti jednu veliku reformu pravosuđa jer se s parcijalnim mjerama ne može ništa napraviti. To se ne može napraviti preko noći. Potrebno je ustrojiti sustav kontrole rada sudaca koji će detektirati one lošije i otpuštati ih s posla i prepoznati one koji rade bolje i trude se te ih nagraditi za to. Nakon par godina bi imali sve bolje i bolje pravosuđe. Ali nitko ne želi talasati i čuva se situacija koja se slagala 30 godina. Tu je bio Šeks, tu je bio Pašalić, uglavnom vladajuća stranka – HDZ“, rekao je Nobilo.

Očekivano su optužbe Zdravka Mamića i stanje u pravosuđu naišle i na brojne kritike iz redova oporbe koji prozivaju prije svega HDZ za sve loše što se događa u hrvatskom pravosuđu.

„Situacija koja se događa oko Zdravka Mamića pokazuje svu bijedu ne samo hrvatskog pravosuđa nego i “30 godina HDZ-ove šape na Hrvatskoj”. Ovo što se događa u pravosuđu, ovo što Zdravko Mamić otkriva je, najblaže rečeno, skandalozno. Mi imamo mafijašku strukturu upletenu u sam vrh pravosuđa i ako to nije za promptnu reformu pravosuđa kako bi se sustav pročistio, onda ne znam što se treba dogoditi u Hrvatskoj da vladajući HDZ reagira”, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Rezultat svih optužbi od strane Zdravka Marića je da je predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban poslao Državnom sudbenom vijeću zahtjev za pokretanje razrješenja dužnosti sudaca koji su se družili sa Zdravkom Mamićem, nakon što je od njih dobio pismena očitovanja. Od DSV-a je zatražio da dvojici sudaca izrekne stegovnu kaznu razrješenja od sudačke dužnosti te da ih, do donošenja odluke o prijedlogu ove stegovne mjere, udalji od obnašanja sudačke dužnosti.

Sitni pomaci

U međuvremenu je zbog Mamićevih optužbi na račun sudaca reagirala Opća sjednica Vrhovnog suda, koju čine predsjednik i svi suci najvišeg suda. Oni su u priopćenju zaključili da optužbe na račun sudaca treba djelotvorno istražiti, pa makar dolazile i od osuđenih osoba.

Isto tako, zaključili su i da suci ne smiju biti taoci neprovjerenih i neprovjerljivih optužbi koje se u javnosti koriste za neutemeljene napade na sve suce. Smatraju da takve optužbe na pojedine suce ne smiju umanjiti rezultate rada i vjerodostojnost svih sudaca.

Da li rezultat optužbi koje su stigle od Zdravka Mamića ili se to samo poklopilo aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa najavio je kako se neće kandidirati za tu dužnost u novom mandatu. Došlo je i do po malo neočekivanog izbora Željka Horvatovića za predsjednika Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske za kojega se kaže kako je najvažniji sud u Hrvatskoj. Na toj dužnosti je bio već „viđen“ Ivan Turudić što se tumači i nekakvim pomacima na bolje u pravosuđu.

Izvor: Al Jazeera