Bidenovo priznanje – velika pobjeda za Armeniju

Biden je u svom saopćenju rekao ‘da on ne baca krivnju na nekoga, nego želi da se nikada više ne ponovi.’

Turska je blizak saveznik s kojim Washington ima problema (Reuters)
Turska je blizak saveznik s kojim Washington ima problema (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden danas je označio zločine nad Armenima, počinjene od strane Otomanskog carstva, kao genocid, što je prekretnica za potomke stotina tisuća mrtvih. To priznanje je u Americi desetljećima bilo izloženo turskom pritisku.

Biden je tako postao prvi američki predsjednik koji koristi termin genocid, a o svojoj je nakani jučer obavijestio turskog predsjednika Erdogana.

“Prisjećamo se života onih koji su umrli u genocidu nad Armenima u vrijeme Otomanskog carstva te se ponovno obvezujemo na sprečavanju takvih zločina da se ikada više dogode”, napisao je Biden u posebnom priopćenju.

Ovo je priopćenje velika pobjeda za Armeniju i veliku armensku dijasporu. U Južnoj Kaliforniji je najveća armenska dijaspora na svijetu, a broj prelazi broj stanovnika glavnog grada Armenije – Erevana.

Urugvaj je prvi priznao genocid 1965.godine, a zatim Francuska, Njemačka, Kanada te Rusija.

Decenijama podržavao potvrđivanje genocida

Biden je u svom priopćenju rekao “da on ne baca krivnju na nekoga, nego želi da se tako nešto nikada više ne ponovi.”

Prije tri dana, preko 100 članova Kongresa potpisalo je dvostranačko pismo, koje je sastavio armenski Caucus, kojim se poziva predsjednik Biden da “nedvosmisleno potvrdi da je nad Armenima počinjen genocid.

Joe Biden je desetljećima, kao senator, podržavao potvrđivanje genocida.

U rujnu 2019. godine je rekao “da Sjedinjene Države moraju reafirmirati, jednom zauvijek, da je genocid počinjen te da je rezultirao smrću 1,5 milijuna armenskih muškaraca, žena i djece uz masovnu deportaciju 2 milijuna Armena iz njihovih domova … Neuspjeh u sjećanju ili priznavanju genocida jedino utire put za buduće masovne zločine.”

Tijekom predsjedničke kampanje prošle godine, Biden je obećao da će priznati da je počinjen genocid na Armenima. Priopćenje Bijele kuće je pažljivo skrojeno, poziva se na Otomanski period, tako da se turska vlada ne bi previše naljutila.

Turska je blizak saveznik s kojim Washington ima problema. Sjedinjene Države su svjesne da je Turska najjača vojna sila u NATO savezu, odmah iza Sjedinjenih Država.

Turbulentno savezništvo

Osobito je Kongres bio i jeste aktivan u prepoznavanju genocida.

Podsjećam da je u Kongresu 2019. godine velikom većinom izglasano prepoznavanje genocida, ali Trumpova administracija je jasno rekla da se službeni američki stav nije promjenio.

Predsjednik Obama je skoro priznao genocid, ali nije promijenio službeni stav. Reagan je bio blizu 1981.godine, ali nije koristio riječ genocid.

Bivši republikanski predsjednički kandidat i dugogodišnji senator Bob Dole je tvitao: “Bravo za predsjednika. Veoma sam zadovoljan sto je službeno prepoznao da je počinjen genocid nad Armenima. Ovo je ponosan i politički značajan trenutak za Sjedinjene Države, za Armeniju i Armene diljem svijeta.”

Američko-turski odnosi su godinama u krizi. Turska se odlučila kupiti ruski sustav zračne obrane. Rusija je najveći neprijatelj NATO saveza i prema američkom zakonu Turskoj se mogu zbog toga nametnuti sankcije.

Turska je naljutila Amerikance napadima na Kurde u Siriji. Kurdski borci su najpouzdaniji američki saveznik u tom dijelu svijeta i pomogli su u borbi protiv ISIL-a.

Planiran sastanak u junu

Prije nekoliko dana Turska je izbačena iz programa F-35, kupovine američkog borbenog mlaznjaka.

Biden je, prije nego je postao predsjednik, nazvao Erdogana autokratom i javno je podržao oporbu u Turskoj.

Inače, Biden i Erdogan trebaju se sastati u lipnju na samitu NATO saveza u Briselu.

Da podsjetim, Trump je, za razliku od Bidena, imao odlične odnose s Erdoganom, tako da je turski predsjednik mogao nazvati Trumpa na njegov privatni telefon dok je bivši američki predsjednik igrao golf.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO