Šta stoji iza propasti evropske Superlige?

Vlasnici klubova su se žestoko kockali – i izgubili. Da li je ovo pobjeda za navijače u odnosu na moć odbora? Možda i nije…

Jedni od ključnih učesnika priče, nogometaši, kao da nisu pali na pamet upravama klubova (EPA)

Ko bi pomislio da bi tajna otimačina od više milijardi dolara koju je napravilo 12 najbogatijih klubova evropskog nogometa brzo i žestoko propasti usred svjetske krize i rekordne ekonomske nejednakosti? Sigurno ne mozgovi koji stoje iza evropske Superlige.

Samo nekoliko dana nakon fanfara i bijesa zbog nedjeljne objave kako se samoproglašeni najjači klubovi Starog kontinenta odvajaju od domaćih takmičenja kako bi napravili vlastitu ekskluzivnu ligu, bez promocije i eliminacije – a sa žestoko unosnim potencijalom za TV prava – planovi su otišli u paramarčad.

Pa, šta je pošlo po zlu?

Nogometni navijači širom Evrope bili su stavljeni u neuobičajenu situaciju da se slažu s nekadašnjim kapitenom Manchester Uniteda Garyjem Nevilleom i njegovim žestokim osudama planova na Sky Sportu u nedjelju navečer.

Nevilleovi komentari su izazvali revolt ljutitih navijača, koji su bijesni na milijardere u vrhu voljenih klubova, a stotine njih su izašle na proteste ispred stadiona širom Engleske. Bijes ispred ovih poznatih nogometnih zdanja šokirao je igrače i osoblje klubova, koji većinom nisu bili konsultirani oko predložene lige, a sami nogometaši su na društvenim mrežama iznosili protivljenje planovima.

Nisu očekivali žestok odgovor navijača

Britanski premijer Boris Johnson, na udaru kritika zbog odnosa prema pandemiji i s lokalnim izborima jako blizu, iskoristio je priliku da govori protiv predloženog takmičenja, prijeteći reformama zakona o takmičenjima kako bi zaustavio poslovne kartele da poremete omiljeni svjetski sport, kao i nešto što se najbolje izvozi iz Velike Britanije.

Vlasnici klubova su se žestoko kockali i – izgubili. Da li je ovo pobjeda za navijače u odnosu na moć odbora? Možda i nije…

“Mislim da nisu očekivali ovako žestok odgovor navijača. No, mislim da je ipak riječ o samoočuvanju. Ne znamo ništa o pravnim stvarima koje se dešavaju iza scene, kakve su prijetnje dobili od UEFA-e [Evropska nogometna asocijacija] ili FIFA-e [Svjetska nogometna asocijacija]. Kao da nisu imali PR kampanju uz objavu, internet stranica kao da je na brzinu napravljena. Sve mi izgleda napola pečeno“, govori za Al Jazeeru Paul Widdop, viši predavač sportske ekonomije na mančesterskom Univerzitetu Metropolitan (i navijač Liverpoola).

Zapravo, superligaški PR je vodio bivši spin doktor britanskih konzervativaca. Objavu za medije, izdatu u nedjelju u 11:30 sati, objavio je iNHouse Communications, PR firma Katie Perrior, koja je bila direktorica komunikacija za Theresu May kada je ona bila premijerka Velike Britanije. Angažirani su ranije tog dana.

Napola pečena ideja i PR napori u posljednjoj minuti… Pa, koliko je sve ozbiljno?

‘Ovdje je bilo mnogo tih trgovačkih manevara’

“Mislim kako je manje riječ o debaklu, a više o skretanju pažnje. Mnogi nisu primijetili UEFA-ine vlastite prijedloge na reformi Lige prvaka, koji su objavljeni u ponedjeljak. A oni nisu skroz suprotni prijedlogu Superlige. Govorimo o američkom privatnom kapitalu i pozivnicama za veće klubove“, smatra Simon Chadwick, navijač Middlesbrougha i profesor euroazijskog sporta na poslovnoj školi Emlyon.

Pa tako, naprimjer, ako se Manchester City ne plasira u Ligu prvaka borbom u domaćoj ligi, UEFA ne bi morala izgubiti prihode isključenjem ovog globalnog brenda, već bi mu jednostavno dala “pozivnicu“ u takmičenje i tako osigurala velike brojke gledanja u Kini i Indiji, kao i drugim rastućim tržištima.

“Ovo nije prvi put da se predlaže izdvojena liga. Posljednji put kada se ozbiljno razmatrala, to je bilo 2007. godine, kada su je veći klubovi Evrope iskoristili kao osnovu za bolje pregovore i bolje nadoknade od UEFA-e. Mislim da je ovdje bilo mnogo tih trgovačkih manevara“, smatra Chadwick.

S ovim se slaže i Widdop: “Ako pogledate timove koji su umiješani, onda vidite da su jako zaduženi. Ne znam da li je Superliga bila pokušaj osiguranja prihoda od Lige prvaka i osiguravanja boljeg dogovora… No, činjenica je izgleda oportunistički ishitrena objava dan pred reforme Lige prvaka.“

“UEFA je uvijek u nezgodnoj situaciji, jer njeni prihodi ovise o šačici bogatih timova, ali ona ne postoji da služi potrebama 12 ili 15 klubova, ona je tu da predstavlja 55 članova saveza. Poput Premier lige, dio prihoda od TV prava se dijeli među članicama UEFA-e. Kada Real Madrid ili Manchester United igraju finale Lige prvaka, onda dobro zaradi i savezi Malte i Farskih otoka. E tu vidimo duh zajedništva“, objašnjava Chadwick.

Premda je osporavana liga trebala biti zatvorenog tipa, gdje bi se prihodi dijelili samo među njenim klubovima, postoji još jedna fundamentalna razlika filozofije.

Raširenih ruku dočekivan je novac preko mora

“Ono što je Superliga uspjela je da ponovo istakle ideološke razlike koje postoje u globalnom nogometnom pravu. Morate imati u vidu kako su Manchester United, Liverpool i Arsenal u rukama Amerikanaca. Tako da se onda govori o liberalnom kapitalizmu slobodnom tržištu koje se vodi poslovnim interesima. To je sušta suprotnost socijaldemokratiji Evrope, naročito Njemačke, gdje je socijaldemokratski tip vođenja nogometa“, kaže Chadwick.

“Živimo u dobu nove geopolitičke ekonomije sporta, na djelu imamo preklapanje ekonomskih, komercijalnih, industrijskih i političkih interesa.“

Nogomet je “ogledalo društva“, ističe Widdop.

“Društvo se promijenilo i nogomet je raširenih ruku dočekivao novac preko mora u posljednje tri desetljeća. A kapitalisti žele rast. U biti, oni imaju potrebu za stalnim rastom i traže nova tržišta. A kada vide da neka tržišta stagniraju, onda oni traže nove proizvode. Koji je bolji način za to nego da se razvije nova liga?“

Prije nego se sva prašina slegne, neupitno je uključenje advokata. Kad se sve počelo propadati u utorak navečer, klubovi koji su željeli ostati u ligi uvidjeli su propadanje potencijalne 23-godišnje zarade, pa su pokrenuli svoje advokatske sile protiv onih klubova koji su prvi najavili istupanje.

Jedna osoba u sjedištu u slobodnoj zoni UAE-a

No, svaki klub koji bude pokušao tužiti nekog za odštetu u ovom slučaju mogao bi se naći u pravnom minskom polju, jer se vlasništvo klubova nalazi u različitim jurizdikcijama. Vrhovni vlasnik Manchester Cityja, naprimjer, je United Group for Development and Investmen, privatna firma koja zapošljava samo jednu osobu i ima sjedište u slobodnoj zoni u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

“Superliga je ili je bila – s obzirom na trenutno stanje – pod upravom ugovornih odnosa umiješanih klubova. U biti bi klubovi bili pod samostalnom upravom – ovo stvara mnoge buduće pravne i komercijalne probleme“, kaže za Al Jazeeru advokat William Bowyer.

“Uprkos svim nastojanjima, UEFA ili FIFA bi, također, imali problema pri nastojanju da imaju direktnu kontrolu nad Superligom. To ih je jako brinulo, što se vidi u kratkim saopćenjima iz posljednjih dana.“

A ne bi samo klubovi razmatrali pravne poteze.

“Jedni od ključnih učesnika priče, nogometaši, kao da nisu pali na pamet upravama klubova. Vjerovatno će biti problema s postojećim ugovorima ukoliko klubovi prekrše pravila svojih liga, UEFA-e ili FIFA-e. To bi dovelo igrače u situacju da traže pravni savjet da li da ostanu u Superligi i da budu spriječeni da nastupe na Evropskom ili Svjetskom prvenstvu“, dodaje Bowyer.

Točkovi pravde se nekada mučno sporo pokreću i u najbolje vrijeme i kod najjednostavnijih slučajeva. A u svakom slučaju koji bude trajao godinama najviše koristi će imati advokati koji naplaćuju po satu.

‘Do augusta će sve biti zaboravljeno’

Vlasnici klubova su možda napravili veliki korak nazad propašću lige, ali je malo vjerovatno da će prodavati klubove uskoro. Evropski nogomet je možda sada manje atraktivan američkim investitorima, ali i dalje je unosan, ističe Chadwick.

“Mislim da je narodna revolucija protiv kapitalizma koja se dešavala posljednjih dana na evropskim ulicama potpuno podbacila. Mislim da je bila naivna i prosta. Još govorimo o jako polariziranom sportu. I nijedna vlada neće intervenirati u toj mjeri da će klubovi iz te države predati nešto od svoje prednosti. Pogledajte napore vlasti da oporezuju neke od veliki kompanija i uvidjet ćete kako su takve korporacije zaista teške za kontrolu“, dodaje.

Widdrop, također, misli da je malo vjerovatna državna akcija.

“Zaista mi je nevjerovatno da ova vlada vodi neoliberalnu agendu u svakoj drugoj industriji, osim u nogometu, te kako nogomet odjednom postaje socijalistički. To je zaista smiješno koliko se čuje populističke retorike kada se vlada uključi. Do augusta će sve biti zaboravljeno i neće biti promjene.“

Izvor: Al Jazeera