Proces imunizacije u Sarajevu: Izbjeći ‘zagrebački scenarij’

U sarajevskoj dvorani Zetra počela je kampanja imunizacije stanovništva u Kantonu Sarajevu.

Proces vakcinacije odvijat će se u dvije smjene (Anadolija)
Proces vakcinacije odvijat će se u dvije smjene (Anadolija)

U sarajevskoj dvorani Zetra počela je kampanja masovne imunizacije stanovništva u Kantonu Sarajevu. Što je svakako veoma dobra i ohrabrujuća vijest, ali ono što je mnoge građane zabrinulo jesu slike jučerašnjeg procesa vakcinacije u susjednoj Hrvatskoj.

Kako su pisali tamošnji mediji početak vakcinacije je kasnio pola sata nakon čega su stvorene velike gužve i otvorena je mogućnost da se oni koji su došli primiti vakcinu protiv korona virusa, u haotičnom stanju ispred dvorane, zaraze COVID-om 19.

„Ovo je kaos. Organizacija je nikakva“, prenio je jučer atmosferu portal Dnevnik.hr.

„To je sramota od organizacije. Nije nula, nego katastrofa. Tu ćemo dobiti koronu“, rekla je jedna do prisutnih, prenio je Jutarnji.hr.

(Anadolija)

Hoće li se ponoviti „zagrebački scenarij“

U dijelu bosanskohercegovačke javnosti stovrena je zabrinutost da bi „zagrebački scenarij“ mogao da se ponovi danas u Sarajevu. Neki članovi kriznog štaba Kantona Sarajevo promtno su odgovorili na sve medijske upite spremno pojasnivši da je razrađen plan vakcinisanja i kako postoje veoma male šanse da do toga dođe.

Član kriznog štaba Arman Šarkić uvjeravao je javnost kako su šanse da se tokom procesa imunizacije građana Sarajeva desi opasna gužva na punktovima za vakcinaciju izuzetno mala ističući kako su jučerašnji prizori iz Zagreba skrenuli pažnju na moguće probleme u samom procesu imunizacije.

Drugi član kriznog štaba Kantona Sarajevo Ademir Spahić objasnio je jučer kako je „sve spremno. Sutra od 8 sati (danas od 8) starta vakcinacija osoba starijih od 75 godina”.

Prema njegovim riječima, dosad se za vakcinaciju prijavilo između 65.000 i 67.000 građana svih dobnih skupina.

“U trećoj fazi su predviđeni građani 75+, njih ima oko 6.200. Još uvijek traju prijave”, rekao je Spahić.

Pozvao je građane da se prijave za vakcinaciju putem aplikacije Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo kako bi dobili termine.

(Anadolija)

Vakcinacija u dvije smjene

Pojasnio je kako će se proces vakcinacije odvijati u dvije smjene.

“U prvoj smjeni će biti 65 kolegica i kolega, tu će biti i pet ljekara, tako isto i u drugoj smjeni. Radno vrijeme je od 8 do 20 sati, i subotom i nedjeljom”, rekao je Spahić.

Trenutno su na raspolaganju vakcine AstraZenece (donacija Republike Srbije) nešto manje od 10.000 doza, jer je dio dat Agenciji za lijekove radi utvrđivanja pravilnosti i Sinovac – oko 1.800 (donacija Republike Turske).

S obzirom na to da je u dvorani postavljeno 30 vakcinalnih boksova, kapacitet je 2.000 imunizacija dnevno. Ipak, Spahić dodaje kako će nastojati proces voditi tako da ne dolazi do formiranja gužvi.

U nekom budućem periodu, kada bude dostupan veći broj vakcina, moći će se vakcinisati 2.000 osoba dnevno.

(Anadolija)

Odgovor prezauzetog ministra

Ali, da nisu svi u kantonalnom kriznom štabu spremni sarađivati sa medijima kako bi pomogli građanima da prođu kroz proces imunizacije najzornije svjedoči ponašanje kantonalnog ministra zdravstva Harisa Vranića koji, kako sam kaže, nije mogao izdvojiti niti tri minute vremena kako bi pojasnio javnosti na koji način će se danas odvijati vakcinacija građana u sportskoj dvorani Zetra.

Na pitanje da pojasni, u nekoliko rečenica, šta će se danas dešavati odgovorio je na sljedećei način:

“Ma sve sam jučer rekao, sve, jučer ste snimili. Nemam vremena, Boga mi”.

Kada je ministru predloženo da se dogovorimo oko termina snimanja telefonske izjave dobili smo sljedeći odgovor:

“Ama ne mogu, ne mogu nikako. Imate sve izjave, šta ću se ponavljati sto puta. Ne treba, neka, onaj, nemam vremena, stvarno. Sretno, prijatno”.

Imunizacija u Zeničko-Dobojskom kantonu

Srećom za građane Kantona Sarajevo proces imunizacije već je ranije počeo u gradovima Zeničko – Dobojskog kantona, a jedan od ljekara, koji su zaduženi za sprovođenje procesa, Alis Kozica pojasnio je kako se odvija vakcinacija.

“Do sada smo zaprimili nešto manje od 6.300 vakcina, različitih. To su Astra Zeneca, Pfizer i Sinovac. Ovo kako je naš kanton razuđen u 12 općina tako imamo tih 12 vakcinalnih punktova. U Domu zdravlja Zenica imamo osam vakcinonalnih punktova. To je sada sve u ovoj fazi kada se na takav način može vakcinisati. Imali smo u prvoj fazi, vakcinisani zdravstveni radnici, tada je svaka zdravstvena ustanova imala svoj punk i vakcinisala svoje zdravstvene radnike, kao što su bolnice u Zenici i Tešnju i ostali katonalni zavodi.”

Kozica kaže da se imunizacija odvija bez nekih većih i značajnijih smetnji.

“Imunizacija ide dobro. Imamo svakodnevne dnevne i sedmične izvještaje tako da u svim vakcinalnim punktovima na području Ze-Do kantona ono vakcina što se primi uglavnom se i utroši. Svaki Dom zdravlja i svaki vakcinalni punkt sam je sebi napravio organizaciono i vremenski koliko mu je potrebno vremena. Neki su se organizovali u toku radnog vremena, neki rade i vikendom, neki nakon radnog vremena. Uglavnom, dinamika vakcinisanja je dobra s obzirom na relativno malu količinu vakcina, povremeno uspije se sve vakcinisati.”

Možda nije nevažno podsjetiti da, iako je proces imunizacije u toku, vlasti BiH još uvijek nisu uvezle nijednu vakcinu. Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine potvrdilo je jučer da će BiH 100.620 doza Pfizer vakcina iz COVAX programa dobiti u prvoj sedmici maja.

Ukupno je BiH, preko GAVI-ja, tj. COVAX-a kupila blizu milion doza vakcina, a kroz EU mehanizam može se očekivati da će stići i 380.000 AstraZenece i 135.000 Pfizera.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO