Umorni od restrikcija: Italijani čekaju povratak životu

Premijer Mario Draghi najavio ublažavanje restrikcija, a predsjednik Pfizera poručio da ćemo se ove jeseni vratiti normalnim životima.

Većina Italijana s oduševljenjem je dočekala vijesti o otvaranju zemlje (EPA)

Dok Italijani s nestrpljenjem iščekuju skorašnji izlazak iz lockdowna, prvi čovjek farmaceutskog giganta Pfizera optimistično poručuje da ćemo se zahvaljujući vakcinama već ove jeseni vratiti životima kakve smo živjeli prije pandemije.

Udarne vijesti u medijima na Apenima su i ove sedmice posvećene borbi protiv COVID-19 na dva fronta, cijepljenjem i epidemiološkim mjerama.

Premijer Mario Draghi u petak je najavio da će od 26. aprila restrikcije biti značajno ublažene. Mediji su novu politiku Vlade nazvali ponovnim otvaranjem Italije.

Draghi je Italijane obradovao porukom da će opet biti uvedena žuta zona za regije u kojima je epidemiološka situacija najmanje loša. To znači da će u dijelovima zemlje biti otvorene škole za učenike svih razreda, da će se građani moći slobodno kretati između regija, restorani i barovi će služiti goste na otvorenom, otvorit će se kina, pozorišta i muzeji, moći će se igrati sportovi na otvorenom…

„Vlada je odluke o popuštanju mjera donijela na osnovu podataka da se epidemiološka situacija popravlja, premda ne dramatično. Preuzeli smo značajan rizik i zbog toga apeliramo na građane i institucije da poštuju mjere zaštite“, rekao je Draghi, prenosi Repubblica.

Italijani su već prošle sedmice osjetili dašak slobode nakon što je većina regija prešla iz crvene u narandžastu zonu u kojoj su restrikcije nešto blaže. U ovom mjesecu, prema Vladinom dekretu, niko nije mogao biti u žutoj zoni.

Brojke ne opravdavaju otvaranja

Većina Italijana, umorna od raznih restrikcija koje traju već 14 mjeseci, s oduševljenjem je dočekala vijesti o otvaranju zemlje, ali ukidanje lockdowna ipak ne odobravaju svi.

List Domani je svoje izdanje u petak, na dan kada će Draghi objelodaniti odluke Vlade, otvorio porukom: „Epidemija je i dalje tu: Brojke ne opravdavaju otvaranja“ te je s velikim grafikonom na naslovnoj strani usporedio epidemiološku situaciju na tri odabrana datuma.

Kada je Italija izašla iz prvog lockdowna, u drugoj sedmici maja prošle godine, dnevno je u prosjeku umirala 181 osoba, dok ih se 828 nalazilo na intenzivnoj njezi u bolnicama. Na početku drugog vala, od 1. do 7. novembra 2020., dnevni prosjek preminulih bio je 349, a teško bolesnih 2.288.

Prema posljednjim podacima, od 7. do 15. aprila od COVID-19 svakog dana umre 427 osoba, dok se 3.600 ljudi liječi na intenzivnoj terapiji.

„Brojke, nažalost, pokazuju da je epidemiološka situacija mnogo gora“, naveo je Domani.

COVID će biti kao gripa

Obrazlažući popuštanje mjera, Draghi je kazao da nema dilemu da će kampanja cijepljenja napokon krenuti planiranim tempom. Istog dana mogli smo pročitati optimistične prognoze predsjednika Pfizera Alberta Bourle koji je u intervjuu za Corriere della Sera rekao da će za par mjeseci biti riješeni svi problemi s isporukom vakcina.

„Vjerujem da ćemo se ove jeseni vratiti normalnim životima. U budućnosti, COVID-19 će biti kao gripa“, poručio je prvi čovjek jedne od najvećih svjetskih farmaceutskih kompanija.

Bourla je najavio da će Pfizer u ovom tromjesečju učetverostručiti isporuke vakcina zemljama Evropske unije: Nakon 62 miliona doza isporučenih od januara do marta, do kraja juna bit će dostignuta brojka od 250 miliona.

„Za 2022. i 2023. se spremamo da povećamo isporuke Evropi za više stotina miliona doza. Naša proizvodna mreža dogodine će moći proizvesti više od tri milijarde doza godišnje“, rekao je.

Upitan da pojasni zašto su Pfizerove vakcine skuplje u odnosu na ostale na tržištu, objasnio je da su se odlučili na formiranje cijena na tri nivoa: „U bogatim zemljama Evrope, SAD-u, Japanu ili Kanadi, cijena doze odgovara cijeni jednog obroka. Vakcina protiv COVID-19 je jeftinija nego bilo koja druga, iako ima neprocjenjive efekte: ne samo da spašava ljudske živote već omogućava otvaranje ekonomija.

Grčki jevrej i turski muslimani

Srednjerazvijenim zemljama vakcinu prodajemo u pola te cijene, dok siromašnima naplaćujemo samo troškove. Tražimo način da na kraju svi imaju pristup vakcinama i to ne samo zato što je to ispravno već je i neophodno da bi se pobijedila pandemija“.

Govoreći o svom skromnom porijeklu – Bourla je grčki jevrej koji je iz Soluna emigrirao u SAD i u priči koju naziva američkim snom uspeo se na korporacijskoj ljestvici do prvog čovjeka trenutno najvećeg proizvođača lijekova u svijetu – istakao je da je ponosan na saradnju sa imigrantskim parom na čelu svog poslovnog partnera BioNTecha.

Ugur Sahin i Ozlem Tureci su turski supružnici koji su 2001. u Njemačkoj osnovali malu kompaniju koja je danas farmaceutski gigant. Pfizer i BioNTech su zajedno razvili vakcinu protiv COVID-19.

„Mislim da je nevjerovatna poruka svijetu to što jedan grčki jevrej i dvoje turskih muslimana, koji su emigrirali u različite zemlje, rade zajedno na tako velikom projektu i to bez da smo isprva potpisali ikakav ugovor“, kaže Bourla.

U zatvoru 14 mjeseci bez postupka

Državni senat glasao je prošle sedmice za inicijativu da se egipatskom aktivisti Patricku Zakija vanredno dodijeli italijansko državljanstvo.

Tridesetogodišnji postdiplomac Univerziteta u Bologni uhapšen je 7. februara 2020. kada je otišao da posjeti rodbinu u Kairu i od tada se nalazi u zatvoru. Egipatske vlasti terete ga da je širio lažne vijesti koje su izazvale prijetnju za nacionalnu sigurnost i socijalnu stabilnost, ali ni 14 mjeseci nakon hapšenja nisu pokrenule sudski postupak.

U Italiji je u međuvremenu pokrenuta široka kampanja za njegovo oslobođenje koja je prošle sedmice rezultirala glasanjem u Senatu. Kako javlja La Stampa, sa 208 glasova za i nijednim protiv te uz 33 suzdržana (iz redova desničarske Italijanske braće) usvojena je inicijativa kojom se od italijanske Vlade traži da Zakiju dodijeli državljanstvo te da nastavi vršiti pritisak na Egipat da ga pod hitno oslobodi.

„Svi strebamo dignuti glas kada nevina osoba završi u zatvoru. Zakijev slučaj je flagrantno kršenje ljudskih prava. Kroz sličnu torturu sam i sama prošla“, izjavila je nakon glasanja doživotna senatorka Liliana Segre, 90-godišnjakinja koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata bila zatvorena u koncentracionim kampovima.

Italijansko državljanstvo Zakiju neće omogućiti diplomatsku zaštitu, budući da je on i egipatski državljanin, ali će biti jasna poruka Kairu, smatraju parlamentarci.

Odnosi Italije i Egipta nisu dobri još od 2016. i slučaja Regeni. Italijanski državljanin je početkom 2016. otet, mučen i ubijen u Kairu, a na Apeninima vlada opće mišljenje da iza zločina stoje egipatske snage sigurnosti. Zaki je bio među onima koji su apelirali da se krivci izvedu pred lice pravde.

 

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO