Novi izazovi za Fondaciju za kinematografiju Sarajevo

‘Quo Vadis, Aida?’ je očiti dokaz kako smo ostali samo na kreativnim i sposobnim pojedincima, kaže Antonio Beus, predsjednik Upravnog odbora Fondacije.

Antonio Beus: Budžet Fondacije nikada nije bio manji (Ustupljeno Al Jazeeri)

U decembru prošle godine Vlada entiteta Federacija Bosne i Hercegovine imenovala je novi Upravi odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo, na čijem čelu je Antonio Beus.

Poduzetnik i profesionalac u filmskom je biznisu od 1998. godine, kada je, preko svojih kompanija, radio zastupništvo major studija Columbia, Fox i Warner Bros na teritoriji Bosne i Hercegovine za kino i videodistribuciju.

Beus je i utemeljitelj AKOPA, Aasocijacije kabel operatera te je osnivač Asocijacije za zaštitu AV sadržaja APAW BiH, koja je u Bosni i Hercegovini, uz podršku američke ambasade u Sarajevu, radila niz projekata na zaštiti autorskog prava.

Predsjednik je Upravog odbora Udruge Filmske Industrije, kolektivne organizacije koja je od Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine ovlaštena za ostvarivanje i prikupljanje prava u domeni kablovskog reemitiranja, te je dio tima koji je u proteklom periodu stajao iza mnogih realiziranih projekata filmske i multimedijalne industrije.

Beus govori o stanju koje je novi Upravi odbor zatekao u Fondaciji, o problemima s kojima se Fondacija susreće u periodu pandemije korona virusa, o odnosima s filmskim radnicima te inicijativama i planovima Fondacije za naredni period.

  • Kakvo stanje ste zatekli u Fondaciji za kinematografiju Sarajevo kada ste došli na funkciju predsjednika Upravnog odbora?

– Stanje je zaista složeno. Projekti koji su u realizaciji zbog pandemije korona virusa su postali upitni, a postoje i projekti koji duži niz godina stagniraju iz raznih razloga. Fondacija je bila dosta zatvorena u odnosima prema javnosti i to je jedan od glavnih problema kojima će se novi Upravni odbor posvetiti u budućnosti.

  • Namjeravate li unaprijediti poslovanje Fondacije u smislu da će se Fondacija okrenuti pomaganju budućih mladih bh. filmskih radnika?

– Mi ćemo učiniti sve da rad Fondacije potpuno otvorimo javnosti i posebno mladima. Uspostavit ćemo praksu da Fondacija prati nove mlade umjetnike, posebno s njihovim prvim radovima, te ćemo se u skorijem periodu posvetiti pripremi i realizaciji multimedijalnih projekata koji će biti namijenjeni isključivo mladim autorima i radnicima.

  • Sudeći prema posljednja dva izvještaja, poslovanje Fondacije je u svakom pogledu transparentno. Koliko i zbog čega Vam je bitna takva odrednica u daljem radu?   

– Izuzetno važna. Poslovanje Fondacije mora biti potpuno transparentno, kako prema bh. umjetnicima i radnicima, tako i prema općoj javnosti. Kao prvi korak te ključne odrednice smo objavili kompletne arhive finansiranja filmskih projekata i komplementarnih djelatnosti od osnivanja Fondacije do kraja 2020. godine te ih objavili na našoj web stranici i prenijeli svim medijima u Bosni i Hercegovini. Moje je mišljenje, a i mišljenje Upravog odbora, da će jedino potpuno transparentno poslovanje omogućiti još bolji i kvalitetniji rad Fondacije. Putem naše zvanične web stranice prezentirat ćemo sve naše aktivnosti i u budućnosti.

  • Naglasili ste da će se Fondacija zalagati da oda priznanje zaslužnim bh. filmskim radnicima. Kako tu inicijativu namjeravate provesti u djelo?

– Postoje ljudi koji su život ugradili u razvoj kinematografije, a čiji je rad ostao nezasluženo nezamijećen. To su kino-operateri, filmski djelatnici i ostale zanatlije, bez čijeg angažmana naša industrija ne bi ni mogla funkcionirati. Ukratko, to su djelatnici iza svjetlosti reflektora, a više ih nema mnogo koji su u životu. Zbog toga smo pozvali strukovna udruženja da predlože kandidate kako bi se tim ljudima odužili na adekvatan i simboličan način.

  • Budžet Fondacije je drastično smanjen u odnosu na prošle godine. Šta na tom polju Fondacija uopće može uraditi kako bi olakšala i popravila situaciju?

– U pravu ste, budžet Fondacije nikada nije bio manji. Smatram da smo dotakli dno i da sustavno moramo krenuti prema naprijed. Moramo u narednom periodu izlobirati i osigurati sredstva za digitalizaciju filmskog fundusa Bosne i Hercegovine, osigurati sredstva za nabavku kamera, tonske opreme i ostale opreme koja je neophodna za stvaranje filma, jer trenutno imamo vrlo malo, skoro ništa, i veliki dio budžeta za snimanje filmova odlazi na najam opreme i filmskih djelatnika iz susjednih zemalja. Zbog kontinuiranog smanjenja fonda, ostali smo samo na talentiranim pojedincima, dok je industrija pred nestajanjem.

  • Kakva je saradnja s ostalim strukovnim udruženjima (Udruženje reditelja i rediteljica Bosne i Hercegovine, Udruženje filmskih radnika u Bosni i Hercegovini, Asocijacija snimatelja i snimateljica u Bosni i Hercegovini, Filmski Centar Sarajevo…)?

– Prva stvar koju sam uradio kao predsjednik je bila ta da sam pozvao sve korisnike Fondacije da organiziramo sastanke gdje su mogli iznijeti svoje prijedloge za buduću suradnju, kao i ukazati na probleme iz prošlosti. Prihvatili smo opravdane sugestije i, kroz minimalne izmjene Pravilnika, procese dodjele sredstava učinili transparentnijim, a omogućili smo da se produže rokovi za realizaciju tekućih projekata. Odnos je uvijek dvosmjeran i strukovna udruženja mogu biti sigurna da će Fondacija biti odgovoran partner i suradnik za sve buduće projekte.

  • Koji su dalji, budući koraci kojima će krenuti Fondacija?

– Borba za veći budžet, digitalizacija bh. kinematografije, rad na pronalasku partnera i zajednička definicija i opremanje produkcijskih centara u Bosni i Hercegovini. Digitalizacija svakako smanjuje troškove produkcije i zbog toga moramo naći sredstva kako bi kinematografija napravila tehnološki iskorak. Također, moramo pronaći način kako da pridobijemo i educiramo nove filmske zanatlije, jer stara garda odlazi u mirovinu, a novih, zbog nedostatka posla, jednostavno nema. Definirali smo probleme industrije, znamo šta nam je činiti i sve planiramo iskomunicirati s javnošću. Fondacija će u budućnosti kreirati aktivnu politiku i neće biti samo bankomat za snimanje filmova, kao što je bila u prošlosti. Svakako poseban akcent stavljamo na mlade snage. Ova godina će biti teška, ali naša je obveza pomoći dovršetku svih projekata koji su u realizaciji i krenuti u realiziranje zacrtanih planova.

  • Kako komentirate činjenicu da bi film iz Bosne i Hercegovine po drugi put mogao osvojiti Oscara, za ostvarenje Quo Vadis, Aida? Jasmile Žbanić?

Quo Vadis, Aida? je očiti dokaz kako smo ostali samo na kreativnim i sposobnim pojedincima. Fondacija je dala inicijalna sredstva za film. “Izmislili smo novac” da bi pomogli lobiranje u sklopu procesa kandidature za ovogodišnju dodjelu Oscara. Ovaj film je zbirno dobio najviše novaca od Fondacije u raznim fazama realizacije, ali je to ipak samo oko 15 posto ukupnog budžeta filma. Jesmo pomogli u realizaciji, ali pošteno je reći da je to prvenstveno rezultat Deblokade, odnosno Jasmile Žbanić  i Damira Ibrahimovića. Kvalitet filma govori sam za sebe i svakako željno isčekujemo dodjelu Oscara 25. aprila.

Izvor: Al Jazeera