Mladi u BiH napravili aplikaciju za brže pružanje hitne pomoći

Svrha aplikacije je jedna i jedinstvena – spasiti ljude i pomoći im baš onda kada je to najpotrebnije.

Idejni tvorci ove aplikacije su braća bosansko-palestinskih korijena, Hussain, Naser i Morad Abd El-Ilah (Ustupljeno Al Jazeeri)

Da mladi mogu biti pokretači novih ideja i snaga humanosti pokazuje primjer i omladine iz Sarajeva koja je kreirala aplikaciju Spasi.ba, a koja nudi novi, modernizovan sistem pružanja prve pomoći na prostoru Bosne i Hercegovine.

Radi se o sistemu koji znatno skraćuje vrijeme pružanja prve pomoći od strane hitnih medicinskih službi.

Jedinstvena svrha aplikacije

Idejni tvorci ove autentične aplikacije su braća bosansko-palestinskih korijena, Hussain, Naser i Morad Abd El-Ilah.

“Svjesni nedostataka određenih segmenata našeg društva, a naročito u pogledu modernizacije, došli smo na ideju da kreiramo sistem kojem je cilj da pomogne ljudima, pa čak i spasi život. Ujedno smo željeli iskoristiti sva svoja stečena znanja kako na akademskom, tako i na poslovnom planu. Od samog početka projekta sa nama su i naše saradnice Emira Ahatović i Azra Hrnjić, kao i Medžid Buljubašić te smo zajedničkim snagama činili sve da aplikacija što prije ugleda svjetlost dana”, kaže Naser Abd El-Ilah, koji je student posljednje godine smjera Teorijske kompjuterske nauke na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu.

Aplikacija je dostupna za Android uređaje, a uskoro će biti dostupna i za iOS (Ustupljeno Al Jazeeri)

Ističe kako je glavni cilj aplikacije da se prva pomoć pruži unesrećenima u najkraćem mogućem roku.

“Imajući u vidu da je potrebno određeno vrijeme službama hitne medicinske pomoći da interveniraju, a razlozi tome su otežane okolnosti, poput gužvi u saobraćaju ili pak udaljenosti, došli smo na ideju da bi pomoć certificiranih volontera bila itekako značajna. Svrha aplikacije je jedna i jedinstvena. Spasiti ljude i pomoći im baš onda kada je to najpotrebnije, što donekle smatram suštinom humanosti”, naglašava sagovornik.

Dovoljan jedan klik

Prema njegovim riječima, ova aplikacija korisniku omogućava da putem klika zatraži prvu pomoć u roku od nekoliko sekundi, a opisao je i na koji način funkcioniše cijeli sistem.

“Admin Spasi.ba kreira profil za svaku medicinsku organizaciju, a te organizacije kreiraju osobne profile za svakog od medicinskog osoblja koji želi volontirati i pomoći ljudima kojima je potrebna prva pomoć. Naš sistem će omogućiti organizacijama da prate rad njihovih volontera, kao i druge informacije i statistike. Nakon što volonter instalira aplikaciju na svoj mobilni uređaj, aplikacija ažurira njegovu lokaciju svaki određeni vremenski period. U slučaju  da dođete u situaciju da vama ili nekome treba prva pomoć naprimjer u uslijed saobraćajne nesreće, gubitka svijesti i slično, dovoljan je samo jedan klik unutar aplikacije ‘Pozovi pomoć’. Time će aplikacija automatski obavijestiti vama najbliže volontere i hitnu pomoć”, objašnjava Naser Abd El-Ilah.

Naser Abd El-Ilah: Iza našeg projekta stoji mukotrpan rad, trud i disciplina (Ustupljeno Al Jazeeri)

Dodaje da se aplikacija može instalirati potpuno besplatno na Android uređaje putem usluge Google Play te da će uskoro biti dostupna i za iOS uređaje.

“Iza našeg projekta stoji mukotrpan rad, trud i disciplina. Koristili smo svoja stečena znanja iz struke, ali ujedno stekli i neka nova. Trenutno planiramo pokrivati područje cijele Bosne i Hercegovine, a naša vizija je i da se proširimo na ostatak Evrope, prvenstveno nakon poboljšanja situacije sa trenutnom pandemijom. Vjerujemo da će u vrlo kratkom periodu Spasi.ba postati renomirano ime i usluga na koju se možete osloniti kad god vam zatreba”, tvrdi ovaj 22-godišnjak.

Mladima poručuje da neustrašivo iznose svoje ideje te da se malim, ali značajnim realizacijama može mnogo toga postići.

“Trebamo biti uporni i hrabri, i uzimati u obzir i kritike, ali i savjete, jer ako se ne odvažimo probati sigurno nećemo ništa postići. Mlade generacije su stub našeg društva i ako nove i moderne ideje budu prepoznate, možemo unaprijediti i državu i cjelokupan sistem. Smatram da je cilj svih nas da živimo u boljoj, modernijoj i sigurnijoj Bosni i Hercegovini”, zaključuje Naser Abd El-Ilah.

Izvor: Al Jazeera