Sumrak velikana i navala ‘Kineza’

LG je posljednji u nizu velikih proizvođača mobilnih telefona koji nije uspio da se prilagodi zahtjevima korisnika.

LG je u SAD-u bio treći prizvođač po snazi s nekih 10 posto udjela na tržištu, s fokusom na uređaje srednjih i nešto nižih cijena (EPA)

Odluka južnokorejskog giganta LG-a da napusti tržište pametnih telefona je vijest koja je možda iznenadila mnoge, ali ovo nije prvi veliki proizvođač koji je odustao od ovog unosnog sektora. Nekada najveći i možda najprestižniji brendovi, Nokia i BlackBerry, blijeda su sjena stare slave, čiji uređaji s matičnim kompanijama nemaju ništa osim što dijele ime koje se danas “iznajmljuje”.

Ni sam odlazak LG-a s tržišta čiji veliki dio je kontrolirao nije toliko iznenađenje, kada se uzme u obzir da već godinama ogranak kompanije zadužen za mobilne telefone bilježi ogromne gubitke. Ovi događaji su jasan pokazatelj dva trenda prisutna nekoliko godina: velikani su (uglavnom) došli na kraj svog puta, dok istovremeno opada nepovjerenje kupaca prema proizvođačima iz Kine, što omogućava “nekim novim klincima” iz Azije da nezaustavljivo grabe sve veće komade tržišnog kolača.

Miloš Petrović, bloger i web poduzetnik te saradnik portala mobilnatelefonija.net, navodi da definitivno prolazi vrijeme širokog spektra uređaja pod jednim brendom.

“U praksi i prodaji vidimo da se LG više fokusirao na televizore i kućne aparate, a očigledno je da gubi trku na polju pametnih telefona”, kazao je on.

Njegov kolega Salko Radovović sa portala Telefoni.ba dodaje da će odlazak LG-a sa tržišta samo ubrzati proces sve većeg udjela na tržištu kineskih kompanija, koji je svakako bio neizbježan.

Kineske kompanije dosta investiraju u nove tehnologije, a donose i neke inovacije, koje su pored kvalitete i imena brenda, definitivno najvažnije kod odabira novog smartphona za svakog korisnika, kaže stručnjak za dešavanja na polju mobilnih telefona.

Borba s vremenom

“Mislim da su LG, BlackBerry i Nokia jednostavno posustali u borbi s vremenom, propustili svoje prilike na polju telefona, odnosno da su se svjesno orijentisali na neke druge proizvode i usluge. I dalje su u tehnološkom sektoru, ali su pronašli neke druge potrebe kupaca i shvatili da možda nema smisla nastaviti ‘borbu s vjetrenjačama'”, kazao je Radovović.

U bolja vremena  LG je imao brojne inovacije na području mobilne telefonije i na vrhuncu u 2013. bio je treći najveći proizvođač pametnih telefona nakon Samsunga i Applea.

Jednostavno, kaže Radovović, sam proces digitalne transformacije, pa samim tim i tržište telefona, praktično se mijenja na dnevnom nivou, te svi oni koji iole stagniraju u tom procesu postaju manje konkurentni na tržištu.

Jedino su Apple i Samsung uspjeli odbiti sve “napade” konkurencije i već duži period zajedno tabore na vrhu piramide, podsjeća on.

Držanje pozicije

Te dvije kompanije, bar zasad, ne bi trebale slijediti put nekada dominantnih proizvođača.

Apple i Samsung odlično drže svoju poziciju, agilni su i inovativni, podsjeća Miloš Petrović.

“Ne mogu zamisliti da bi otišli u prošlost. Neko drugi da,ali oni ne sigurno. Nije u pitanju samo popularnost, već i kvalitet.”

Ipak, odlazak nekadašnjih velikana i nije toliko loša, niti iznenađujuća vijest, smatra on, kako za tržište tako i za kupce.

“To je logičan korak usled talasa kineskih brendova koji su se fantastično pozicionirali u srednjoj klasi uređaja, sa potencijalom napada na flagship modele Samsunga i Applea. U ovom momentu mi je posebno upitan Huawei jer prestanak saradnje sa Google kompanijom može biti fatalan.”

Ono što će biti zanimljivo pratiti u narednom periodu jeste ko će uspjeti preuzeti dio tržišta koji je LG držao, s obzirom da je ovaj južnokorejski gigant u Sjedinjenim Američkim Državama bio treći po snazi s nekih 10 posto udjela na tržištu, s fokusom na uređaje srednjih i nešto nižih cijena.

Popunjavanje prostora

Od dvije trenutno najveće kompanije na tržištu, Salko Radovović bira Samsung kao proizvođača koji bi mogao najviše profitirati ovim privremenim vakuumom.

“Samsung je dugo imao odlične flagship modele kojim je osvajao tržište, oni su i dalje vrhunski naravno, ali se južnokorejski gigant posljednjih godina dosta orijentisao i na svoju ‘srednju klasu’, te je i na tom dijelu tržišta napravio odlične rezultate. Tako da bi odlazak LG-a više trebao odgovarati Samsungu i već pomenutim kineskim kompanijama, nego li Appleu”.

Apple, s druge strane, ima drugačiji pristup, dodaje, a može se reći i da ima drugačiju filozofiju poslovanja, odnosno ideologiju na kojoj su i izgradili čitav svoj brend.

Samim time, njihov ulazak u “srednju klasu” mogao bi ozbiljno poljuljati temelje na kojima zasnivaju svoju prodaju, odnosne razloge zbog kojih imaju toliko vjernih i lojalnih kupaca, pa se zbog toga vjerovatno nisu previše ni interesirali za ovaj dio tržišta.

Druga stvar koju će biti zanimljivo pratiti jeste reakcija prije svega američke administracije na sve veću prisutnost kineskih proizvođača. Iako Donald Trump više nije predsjednik SAD-a, to ne znači da će Washington prestati dovoditi u pitanje sigurnosne posljedice masovne prodaje kineskih uređaja.

Kineski telekomunikacijski gigant Huawei se odavno nalazi na meti kritika Zapada, prije svega zbog svoje 5G tehnologije i opreme, za koju se dovodi u pitanje hoće li “otvoriti put” kineskim vlastima za pristup podacima, između ostalog, ali takve tvrdnje su se dovodile i u vezu sa kineskim pametnim telefonima, iako jasnih dokaza za bilo koju tvrdnju do sada nije bilo.

Sigurnost i cijene

“Obzirom da bi sve više telefona na tržištu moglo dolaziti iz Kine, ako govorimo o sigurnosnim posljedicama, mislim da je to više pitanje politike (pritiska američke administracije na Kinu i kineske proizvođače) i tržišnih tokova, nego li do same konfiguracije uređaja, softverskih rješenja, protokola i standarda koji se tiču sigurnosti”, kaže Radovović.

On se osvrnuo i na pitanje cijene budućih uređaja, s obzirom da su kompanije iz Kine osim kvalitetom uređaja korisnike privlačile i znatno nižom cijenom od konkurencije. Kako je su već sada dobro pozicionirani i kako se smanjila konkurencija od “dokazanih” brendova, postoji sumnja da bi to moglo utjecati i na cjenovnu politiku kineskih proizvođača.

Radovović ipak misli da odluka LG-a neće imati direktne posljedice na cijene, barem kada su kompanije ih Kine u pitanju.

“Ako diskutujemo o cijenama telefona koje stižu iz kineskih kompanija, zbog kojih su i jako privlačni mnogim korisnicima, mislim da odlazak LG-a neće uzrokovati neke drastične izmjene, već da će cijene ovisiti isključivo od odnosa na tržištu globalne ekonomije i transporta, koji su uslovljeni pandemijom korona virusa”, kaže stručnjak portala Telefoni.ba.

Izvor: Al Jazeera