Tursko uplitanje u krizu između Rusije i Ukrajine

Izgleda da je Kijev zainteresiran za upotrebu turskih dronova Bayraktar u ovoj krizi, zbog efikasnosti koja je dokazana u ranijim krizama.

Hoće li ga Turska upotrijebiti dron Bayraktar TB2 u ukrajinskoj krizi? (Anadolija)

Piše: Zaher Albaik, Ankara

Turska ima vojne, sigurnosne i trgovinske odnose i saradnju i s Ukrajinom i s Rusijom, ali u svjetlu eskalacije napetosti između Moskve i Kijeva, koji ima podršku Sjedinjenih Američkih Države, postavlja se pitanje koja je pozicija Ankare u ovom sukobu i šta znači njen ulazak u krizu između dvije zemlje?

Sergej Rjabkov, zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije, izjavio je da informacije o pojavi turskih bespilotnih letjelica na jugoistoku Ukrajine nisu prijatne. Rekao je da je primjetan porast naoružavanja Ukrajine, koju Washington i NATO žele pretvoriti u “bure baruta”, smatrajući da američka vojna podrška Kijevu dovodi u pitanje sigurnost Rusije.

Rjabkov je također opisao ulazak američkih ratnih brodova u Crno more kao provokativan čin, pozivajući Washington da svoje ratne brodove drži podalje od obale Krima.

Saradnja nije usmjerena protiv trećih zemalja

Ukrajina pridaje veliki značaj saradnji s Turskom u odbrambenoj industriji, jer je smatra svojim najvažnijim partnerom na ovom polju. Ukrajina računa na Tursku u procesu prelaska Kijeva sa sistema bivše sovjetske vojske na standarde koji bi joj omogućili ulazak u NATO.

Na kraju razgovora s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je da vojna saradnja Ankare i Kijeva nije usmjerena protiv trećih zemalja.

Ranije je turska kompanija Baykar, specijalizirana za tehnologije dronova, otkrila da je Ukrajina kupila određeni broj turskih bespilotnih letjelica Bayraktar, koje su dokazale efikasnost.

Regija Donbas, na jugoistoku Ukrajine, suočena je sa sigurnosnim tenzijama na liniji dodira ukrajinskih snaga i boraca nepriznate i samozvane narodne republike Donjeck i Lugansk, koja ima podršku Rusije. Nezavisnost je proglasila 2014. godine, što je do sada rezultiralo pogibijom više od 13.000 osoba.

Dan nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom u Istanbulu, Erdogan je rekao da pregovorima nastoji riješiti rusko-ukrajinski spor te da njegova zemlja ulaže napore kako bi se neslaganja između Rusije i Ukrajine riješila pregovorima i mirom.

‘Sukob bi mogao biti američka zamka’

U tom kontekstu, Muhammet Kocak, istraživač iz Centra Seta za studije, kaže da suprotstavljeni interesi Turske i Rusije na Bliskom istoku, Crnom moru i Južnom Kavkazu predstavljaju krhku stranu odnosa između dvije zemlje. Pored toga, Turska je članica NATO saveza, koji je oformljen da zaustavi (bivši) Sovjetski savez, a nedavni razvoj događaja u Ukrajini ponovo je otkrio dimenzije odnosa Ankare i Moskve.

U razgovoru za Al Jazeeru, Kocak je isključio mogućnost da bi politika koju vodi Turska u pogledu napetosti s kojima se Rusija susreće u odnosima s Ukrajinom i Sjedinjenim Američkim Državama mogla predstavljati problem za Kremlj.

“Pretvaranje tih napetosti u pitanje koje poprima globalne dimenzije sprečava Tursku da digne glas protiv Rusije po pitanju Ukrajine”, pojasnio je.

Ovaj turski stručnjak za strateška pitanja kaže: “Iako trenutni sukob koji Rusija vodi u Ukrajini predstavlja jasan izazov za administraciju Joean Bidena, koja je obznanila neprijateljstvo Vladimiru Putinu i obavezala se podržati Ukrajinu, ovaj sukob bi mogao biti američka zamka za napad na partnerstvo između Rusije i Turske, koje imaju savezničke odnose u brojnim regionalnim i međunarodnim pitanjima, ili bi to mogao biti dobitak za Ankaru, koja u Ukrajini ima brojne etničke, ekonomske i vojne adute nasuprot svog partnera Rusije.”

Kocak ističe da je ono što “zabrinjava Moskvu podrška Ankare Ukrajini turskim bespilotnim letjelicama Bayraktar, koji su najjači turski adut u odnosu na Rusiju, posebno uz nadmoć koju su ove letjelice pokazale u prethodnim bitkama. To će biti štetno za Rusiju i njeno oružje, posebno uz američku i evropsku podršku Ukrajini protiv potencijalne ruske invazije”.

Vojne akcije i vraćanja kontrole u regiji Donbas

Naglašava da se Turska neće upustiti u pružanje apsolutne podrške svom savezniku Ukrajini i Sjedinjenim Američkim Državama protiv Rusije, s kojom ima snažne trgovinske odnose i čvrste političke, sigurnosne i vojne sporazume.

Turski kolumnista Taha Dagli kaže da Ukrajina, koja se uvjerila u efikasnost turskih dronova protiv ruskog oružja u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu, posebno protiv odbrambenih sistema, planira ih koristiti za povratak svojih teritorija u kontekstu priprema za poduzimanje vojne akcije s ciljem vraćanja kontrole u regiji Donbas.

“Ukrajinsko pitanje predstavlja tursko sredstvo za vršenje pritiska na svog saveznika Rusiju radi ostvarivanja ciljeva u drugim pitanjima, ponajviše u sirijskom pitanju, preciznije u Idlibu. Ankara neprestano izjavljuje da se protivi ruskoj intervenciji u Ukrajini, a odbija priznati i nezavisnost poluotoka Krima, koji je na jednostranom referendumu 2014. godine pripojen Moskvi”, dodao je Dagli za Al Jazeeru.

Turski mediji prenijeli su riječi zamjenika šefa ukrajinskog Odbora za odbranu i obavještajne službe da su turski dronovi Bayraktar, koje je njegova zemlja nabavila, izvodili izviđačke letove nad regijom Donbas, napominjući da su uspjeli locirati položaje ruskih protivzračnih odbrambenih sistema Tor i Pantsir.

Isporuka bespilotnih letjelica Bayraktar TB

Turski izvještaji ukazuju da je doprinos koji je Turska dala u borbama koje je  Azerbejdžan vodio za oslobađanje Nagorno-Karabaha pokrenuo priče u Ukrajini o mogućnosti provedbe sličnog scenarija za vraćanje teritorija regije Donbas, koje su van kontrole ukrajinskih vlasti, pa makar i djelimično.

Ministarstva odbrane dvije zemlje potpisala su 14. decembra sporazum o razmjeni iskustava u oblasti tehnologije i proizvodnje ratnih brodova i dronova.

Ukrajinski ministar odbrane Andrej Taran potpisao je u oktobru prošle godine ”okvirni vojni sporazum” s turskim kolegom Hulusijem Akarom. Također, predsjednik direktorata za vojnu industriju Turske Ismail Demir potpisao je sporazum u dobroj volji u okviru projekata odbrambene industrije.

Ukrajina je kupila određeni broj turskih bespilotnih letjelica prošle godine, poznatih kao Bayraktar TB, kao i set zemaljskih kontrolnih sistema.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO