Francuski mediji: Vraćanje prirodi i nuklearnom oružju

Ako ne možemo da spriječimo pandemiju i nuklearno naoružavanje, možemo bar da naučimo djecu kako da gaje voće i povrće.

Lokalni dnevnik sa jugoistoka Francuske Centre de presse izveštava kako je u dvorištu osnovne škole (za decu uzrasta od 6 do 10 godina) u gradu Poitiers napravljena 'pedagoška bašta' (EPA - Ilustracija)
Lokalni dnevnik sa jugoistoka Francuske Centre de presse izveštava kako je u dvorištu osnovne škole (za decu uzrasta od 6 do 10 godina) u gradu Poitiers napravljena 'pedagoška bašta' (EPA - Ilustracija)

“U XXI veku vraća se nuklearni arsenal malih i velikih sila”, naslov je teksta novinara i esejiste starije generacije Francois Closets objavljen u ekonomskom dnevniku L’Opinion.

“Francuska poseduje atomsku bombu i neće je se odreći, tim pre što Francuzi sada u njoj vide grb nacije iako su joj se ranije suprotstavljali”, piše  ovaj autor i dodaje :

“Verovali smo da je nuklearno oružje vezano za XX vek i za hladni rat ali evo ga, vraća se … SAD, Rusija i Kina koje mu se vraćaju ne govoreći o tome dok će ostale zemlje to isto morati da učine i pri tom da to otvoreno kažu. Najsvežiji primer : Boris Džonson je iznenadio svet najavivši obnavljanje britanskog nuklearnog arsenala. Ne samo da će sadašnji biti zamenjen novom generacijom podmorničkih raketa već će ukupan broj nuklearnih glava sa 225 porasti na 260. To je preokret u odnosu na raniju politiku koja je najavljivala njihovo smanjenje na 180. Ovo je samo jedna od informacija koja ukazuje da svet priprema atomsku bombu XXI veka. Ovo obnavljanje nuklearnog arsenala moglo bi da bude prilika sa se preispita upotreba ili odustajanje od upotrebe ovog posebnog oružja. Besmislene teorije navele su velike sile da sagrade desetine hiljada bombi i nosača bez ikakve strateške koristi i van zdravog razuma. Ista perverzna logika mogla bi sada da ponovo pokrene istu ludačku trku u naoružanju”.

Sajt RTL prenosi informacije američkog CNN-a o “užasnom oružju nazvanom “Poseidon” koje razvijaju Rusi”: “Moskva trenutno razvija nuklearni torpedo koji može da izazove džinovske radioaktivne cunamije”.

I dalje citirajući CNN, RTL prenosi ocenu da je strateški cilj “Poseidona” pre svega kontrola Arktika.

Ekonomski nedeljnik Capital prenosi izveštaj američke organizacije Federation of american scientists o umnožavanju postrojenja za atomske rakete u Kini “koje mogu da dosegnu američko tlo što zabrinjava Pentagon”.

Šta sa ovako strašnim vestima ?

Pragmatičan stav

Čini se da su mnogi francuski mediji zauzeli pragmatičan stav tipa: ako ne možemo da sprečimo pandemiju i nuklearno naoružvanje, možemo bar da naučimo decu kako da gaje voće i povrće.

Lokalni dnevnik sa jugoistoka Francuske Centre de presse izveštava kako je u dvorištu osnovne škole (za decu uzrasta od 6 do 10 godina) u gradu Poitiers napravljena “pedagoška bašta”. Ova školska operacija, pokrenuta na inicijativu učitelja i nastavnika, nazvana je “Od semena do tanjira”, a podržala ju je gradska opština. Njen cilj je da decu upozna sa onim što su mnogi zaboravili – kako se uzgajaju prehrambene biljke.

“Deca će gledati kako raste i razvija se to što su posejali i posadili. Želimo takođe da jedu ono što su uzgojili nadajući se da će to mnoge od njih podstaći da jedu više povrća i voća u školskoj kantini”, kaže Vincent Loire, direktor škole.

Iz teksta saznajemo kako je školski teren pretvoren u baštu. Početak radova bio je svečan: presečena je vrpca u bojama francuske trobojke, a onda su predstavnici razrednih zajednica posadili drveće raznih voćki i aromatičnog bilja. Predsednica udruženja roditelja Marion Hachami predstavila je paletu biljaka i semenja, a jedna ekipa preduzeća Gradsko zelenilo počela je da krči 15 metara žive ograde kako bi parcelu uz školu pretvorila u povrtnjak.

“Biće posađene crvene rotkvice, mrkva, repa, grašak, maline, jagode…Sve će se to pojesti pre leta. Biće organizovane male povrtarske grupe učenika”, objašnjava direktor za Centre de presse.

Gradonačelnica grada Poitiers, inače izabrana na ekološkoj listi, izjavila je da je ova inicijativa “genijalna” i najavila: “Ovakvih će bašta biti u svim školama u našem gradu”.

Poznavanje prirode

Lokalni dnevnik sa istoka Francuske L’Est Republicain izveštava o tome kako su đaci osnovne škole u mestu Banvoie blizu grada Nancy nadgledali jaja iz kojih su se pred njihovim očima izlegli pilići.

Učiteljica i njenih 20 đaka sarađivali su sa jednom naučnom laboratorijom u ovom poduhvatu čiji je cilj bio savladati lekciju iz poznavanja prirode kroz očiglednu nastavu.

Tokom tri sedmice učenici su dolazili da posmatraju šta se dešava.

“Konačno jednog utorka ujutru ljuska počela da puca pred decom koja su to posmatrala širom otvorenih očiju. Prvo je otpao jedan deo, zatim se čulo pomeranje iznutra, a onda se začulo i pijukanje. Tri razbarušene glavice su se pojavile…Iznenađenje, uzbuđenje, emocije, šok – kada su videli još vlažne piliće koji su se izlegli iz jajeta. Jedno pile nije preživelo jer su ga njegova braća udarala i bilo mu je hladno – objašnjava mali Evan. Druga dva pileta su vrlo lepa, a u početku su bili ružni – kaže Tom. Fantastično je kada možeš u školi da vidiš pile – dodaje Shyna. U petak će biti izvlačenje na sreću. Ko izvuče srećku – moći će da odnese pile svojoj kući”, izveštava L’Est Republicain.

U istom registru ekološkog entuzijazma je i tekst koji objavljuje dnevnik Aujourd’hui pod naslovom “Subvencija za bicikl”, a u kome se najavljuje da će Parlament glasati za dopunu zakona po kome će svi građani koji stari automobil zamene biciklom dobiti finansijsku nadoknadu od države.

“U zemlji ( kao što je Francuska) orjentisanoj na automobilski saobraćaj, ova novost je itekako značajna”, komentariše Aujourd’hui i citira Oliviera Schneidera, predsednika Federacije vozača bicikla : “Godinama je postojala neka vrsta prezira prema biciklu ali 2020. godine sa dolaskom pandemije Francuzi su se okrenuli dvotočkašu. Vlada je shvatila očekivanje (građana)”.

Ekološke ideje

Još se ne zna koliki će biti iznos subvencije. Očekuje se da bi država plaćala 40 do 50 odsto cene novog dvotočkaša što znači između 500 i hiljadu eura.

Dobre ekološke ideje često se rimuju sa poslovnim uspehom. Dnevni list Le Parisien objavljuje rubriku o preduzeću GreenBig koje u supermarketima instalira kontejnere u koje kupci bacaju plastične flaše, a u zamenu dobijaju bonove za kupovinu.

Formula “donesite plastične boce da ih preradimo i dobićete bon za kupovinu” pokazala dobitničkom u toj meri da GreenBig najavljuje postavljanje još 1500 kontejnera.

“Kao i uvek kada dođu u supermarket Leclerc … Elif i njena majka Didem, ‘hrane’ kontejner plastičnim bocama. Zeleno svetlo ukazuje im da mogu da gurnu flašu u mašinu koja u direktnom prenosu na jednom ekranu pokazuje njen put sve do mašine za mlevenje. Nekoliko sekundi kasnije flaša je pretvorena u providne ili obojene konfete koje padaju u različite kutije. Mašina zahvaljuje Elifi i Didemi šti su danas ‘spasile 36 flaša’. Majka i ćerka dobijaju 36 centa eura u bonovima kojima mogu da kupuju u supermarketu Leclerc”, piše Le Parisien.

Reporter susreće studente Lauru i Kevina koji su zadovoljni što mogu da učine bar mali gest (dobre volje) prema planeti. Dolaze u kupovinu u supermarket Leclerc samo zato jer znaju da tu mogu da ostave plastične flaše. “I dok kupci – uglavnom penzioneri – uzimaju bonove od nekoliko centa eura ima i onih koji stižu sa 150 boca koje su prikupili u domovima za stare ili u zgradama u kvartu. Laura i Kevin su vrednost bona poklonili nevladinoj organizaciji Okean bez plastike”, piše Le Parisien.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO