Politička eksploatacija papine historijske posjete Iraku

Uprkos pozitivnoj atmosferi, brojnim reakcijama javnosti i podršci koju je posjeta dobila, političke i vjerske ličnosti iznijele su svoja zapažanja o njenom toku.

Irački predsjednik Barham Salih tokom sastanka s papom Franjom (Al Jazeera)

Piše: Imran al-Suwaidi 

Posjeta pape Franje Iraku izazvala je polemike u političkim krugovima i javnosti zbog različitog razumijevanja i davanja posebnih konotacija posjeti, manje ili više vezanih za određene historijske događaje, pored refleksija političke i društvene polarizacije na tok posjete.

Po dolasku na aerodrom u Bagdadu u petak, papu Franju je dočekao irački premijer Mustafa al-Kazemi. Papa se potom susreo s iračkim predsjednikom Barhamom Salihom koji je bio u pratnji grupe čelnika političkih blokova i ministara, a zatim je posjetio crkvu Naše Gospe od Vječnog Spasenja (Sayidat al-Nejat) u Bagdadu.

Sastanak pape Franje i istaknutog šiitskog klerika Alija al-Sistanija, u provinciji Najaf u subotu, bio je značajna tačka posjete, u nadi da će taj susret potaknuti vjerski dijalog i učvrstiti suživot među komponentama iračkog društva. Papa je posjetio i drevni grad Ur u pokrajini Dhi Qar na jugu Iraka, gdje je održao “međureligijsku molitvu” u prisustvu predstavnika različitih vjera i nacija, a zatim se vratio u Bagdad i održao misu u katedrali Svetog Josipa.

Papa je nedjelju stigao Erbil, a nakon toga je otišao u Mosul, gdje je posjetio tamošnje crkve.  Nakon povratka u Erbil u Kurdistanu održao je misu na međunarodnom stadionu.

Zapažanja i iznenadni sastanak

Uprkos pozitivnoj atmosferi, brojnim reakcijama javnosti i podršci posjeti, političke i vjerske ličnosti iznijele su svoja zapažanja o njenom toku, koja su se temeljila na ideji zastupljenosti različitih komponenti društva u svemu tome. Takva ideja upravlja političkim procesom u Iraku, drevnoj Mezopotamiji, još od 2003. godine.

S obzirom na to da je papin raspored uključivao posjete najistaknutijem šiitskom autoritetu u Iraku, Aliju al-Sistaniju u Najafu, južno od Bagdada, te posjetu Erbilu, u centralnom dijelu regije Kurdistan, zastupnici u Parlamentu i vjerske ličnosti iz reda sunita pitali su se zbog čega je izostao sastanak sa sunitskim ličnostima ili posjeta iračkom Fikhskom vijeću u džamiji Abu Hanife al-Nu'mana, što je najistaknutiji vjerski autoritet sunita u zemlji.

Šef iračkog parlamenta Mohamed al-Halbousi uspio je prekršiti raspored posjete kako bi se sastao nasamo s papom Franjom u Palati mira u glavnom gradu Bagdadu. Iako to nije bilo predviđeno protokolom posjete, irački predsjednik Barham Salih uspio je dogovoriti ovaj iznenadni sastanak, kako su za Al Jazeeru kazali izvori koji su pratili tok posjete.

Izrazi dobrodošlice i suzdržanost

Šejh Mustafa al-Bayati, hatib džamije Imam Abu Hanifa al-Nu'man, ostao je suzdržan po pitanju toga da u program papine posjete nije bilo uključen sastanak sa vjerskim učenjacima iz Fikhskog vijeća, imajući u vidu da je to vjerskopravni autoritet i zvanični predstavnik sunitskih muslimana u državi.

Al-Bayati kaže da je papina posjeta Iraku važan korak koji doprinosi tome da se Irak vrati na svoje pravo mjesto.

Papa je posjetio šiitske, kršćanske i kurdske predstavnike, a u protokol nije bila uvrštena posjeta predstavnicima sunitske populacije, što se ne slaže s porukom ljubavi, mira i poštovanja prema svim komponentama iračkog društva s kojom je papa došao, dodao je.

Političke aktivnosti i poboljšanje infrastrukture

U sklopu priprema za posjetu pape pokrenuto je nekoliko projekata u državi, poput asfaltiranja puteva i trotoara te fasadiranja pojedinih zgrada, kao što je slučaj u pokrajini Najaf, što je ponovo u prvi plan stavilo pitanje učinaka političkog establišmenta i poboljšanja infrastrukture, prema Atheelu al-Nujaifiju, vođi Fronta spasenja i razvoja.

Al-Nujaifi je izjavio za Al Jazeeru da irački politički blokovi pokazuju veliki neuspjeh u upravljanju državom i nemaju rješenja za sve veće krize u državi zbog korupcije i oružja koje je izvan kontrole, te za brojne političke i ekonomske krize.

Dodaje da je u takvim okolnostima došlo do posjete pape Iraku, a politički blokovi su nastojali zanemariti sve te krize u zemlji i promovirati susret sa papom, kao da je to politički događaj ili sigurnosna i ekonomska pobjeda.

Al-Nujaifi se nada da će papa dokučiti zašto šiitski autoritet nije dozvolio bilo kojem iračkom političaru da uđe s papom u njegov dom u Najafu.

Kulturna i vjerska otvorenost

Susret između Al-Sistanija i pape Franje ponovo je pokrenuo rasprave o centralnoj poziciji šiitskog autoriteta i predstavljanju šiitske populacije među sljedbenicima Al-Sistanija i vođe Iranske revolucije Alija Khameneija.

Ghaith Al-Tamimi, generalni sekretar pokreta “Mwatnywn”, smatra da je ovo značajna i historijska posjeta jer je to prvi put da papa iz Vatikana dolazi u posjetu Iraku. Treba imati na umu da je prisustvo kršćana u Iraku starije i od samog Vatikana. Iračka crkva je starija i od same Katoličke crkve i predstavlja veliku moralnu vertikalu za iračke kršćane koji su bili nevidljivi građani izloženi marginalizaciji i kršenju prava.

Al-Tamimi je dodao za Al Jazeeru da susret šiitskog autoriteta Al-Sistanija i pape izvodi tradicionalni šiizam i Najaf iz njegove duhovne izolacije i otvara vrata za veću kulturnu i duhovnu otvorenost neophodnu za ulogu Najafa i tradicionalnog šiizma. Posebno s prodorom fenomena šiitskog radikalizma, koji se ogleda u iranskom revolucionarnom pristupu, te oružanih grupa koje je to proizvelo, a koje predstavljaju ideološku prijetnju za opću liniju tradicionalnog šiitskog identiteta.

“Posjeta pape Uru Kaldejskom u blizini Nasiriye predstavlja poziv na podsjećanje na Abrahamovu domovinu i značaj koji Irak ima u konsolidaciji mira i stabilnosti u regiji i svijetu, a posebno među sljedbenicima abramskih religija”, dodao je.

Hakim al-Zamili, istaknuti lider pokreta koji vodi irački imam Muktada Al-Sadr, naglasio je da je posjeta važna za Irak i da će mu biti od koristi, s obzirom na to da je dobio pažnju međunarodnih medija koji su pratili posjetu. To će se pozitivno odraziti na unutrašnju situaciju u Iraku, pitanje turizma i upoznavanja drugih zemalja sa kulturom i civilizacijom ove zemlje, posebno što je raspored posjete uključivao značajne događaje poput susreta sa predsjednikom Iraka, šiitskim autoritetom Alijem al-Sistanijem, te posjetu gradu Ur, mjestu rođenja Abrahama.

‘Prave osobe na pravom mjestu’

O polemikama koje se vode vezano za susrete pape s istaknutim ličnostima u Iraku, Al-Zamili je dodao da je posjeta pripremljena prema ranijem rasporedu i podrazumijevala je susrete s određenim brojem ličnosti. Iako program posjete nije obuhvatio sve Iračane i istaknute iračke ličnosti, pozdravljamo posjetu i sve ono što ona znači, iako nije bila potpuna.

Skrenuo je pažnju na to da je bilo još istaknutih ličnosti i vođa sa kojima se papa trebao sastati tokom posjete, ali da se to nije desilo uz izgovor ograničenog vremena i starosne dobi pape Franje, koji nije bio u mogućnosti napraviti više susreta i obilazaka.

O posjeti Iraku, otac Mukhlis Shasha, koji je bio jedan od pratilaca pape, kaže kako se nada da će ona biti blagoslov za Irak i Iračane, te korisna za političare.

“Moramo uložiti više napora u ovoj zemlji, a ovo je papina poruka. Treba nam politički ambijent u kojem će prave osobe doći na pravo mjesto te da naučimo veliku lekciju iz skromne papine ličnosti. Nadamo se da će i Irak imati ličnosti poput njega”, dodao je Shasha za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada