Janšina islamofobna poruka nije problem samo muslimana u Sloveniji

Slovenski premijer povrijedio je hiljade muslimana kada je na društvenoj mreži Twitter podijelio poruku koja sadržava pogrdan stav prema Kur'anu.

Janez Janša je sljedbenik politike Donalda Trampa ili Vikora Orbana, koji zanemaruje reakciju ili pogled na Sloveniju iz vana, smatra opozicioni zastupnik Matjaž Nemec (EPA)

Kritičari smatraju da je nedavna blasfemična poruka protiv Kur'ana Janeza Janše mnogo više od pitanje koje se tiče samo muslimanske manjine u Sloveniji.

Uvredljivim porukama na račun svete muslimanske knjige tu evropsku zemlju premijer svrstava u koš evropskih populista, predvođeni mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, još uvijek mali ali ipak rak rana za liberalnu Evropsku unije, utemeljenu na poštivanju ljudskih prava i religijskih sloboda.

Opozicioni zastupnik Socijalnih demokrata [SD] iz slovenskog parlamenta Matjaž Nemec rekao je Al Jazeeri da je pred Slovencima važno pitanje – da li će Slovenska demokratska stranka [SDS], stranka Janeza Janše, u budućnosti izaći iz Evropske pučke stranke [EPP], najvećeg političkog bloka u Evropskom  parlamentu, i istim putem povesti i Sloveniju; odnosno da li će 20 posto slovenskih glasača, koliko ih podržava politiku premijera Janše cijelu zemlju svrstati među euroskeptike, populiste i nacionaliste. „Znači, javlja se važno pitanje koji put će Slovenija izabrati“.

Uvredljive poruke na račun muslimana

Slovenski premijer Janša povrijedio je hiljade muslimana u toj zemlji kada je na društvenoj mreži Twitter podijelio poruku drugog korisnika, koja je sadržava pogrdan stav prema Kur'anu, svetoj knjizi muslimana i okosnici te religije. U poruci je pisalo: „Na današnji dan, 21. februara 1848, prvi put je objavljen ‘Komunistički manifest’ kojeg su napisali njemački ljevičari Karl Marx i Friedrich Engels. Ni jedna druga knjiga nije prouzročila više smrti, patnje, zatiranja, siromaštva i društvene zaostalosti, osim Kur'ana“.

Islamska zajednica u Sloveniji osudila je takav način postupanja sa svetom knjigom. Smatraju da država Slovenija kao članica Evropske unije mora voditi računa o poštivanju drugih religija, kultura i temelja na kojima je utemeljena Evropska unija. „Svete knjige Tora, Evanđelje, Psalmi, Kur'an otkrivene su i napisane u povijesnom kontekstu koji se razlikuje od modernog svijeta, ali ima poruke koje su važne za cijelo čovječanstvo“. Iz Islamske zajednice zatražili su više poštivanja u javnom prostoru od onih koji su na vlasti, uz apel da ne koriste političku poziciju za podsticanje mržnje.

Od komuniste do populiste

Janša je jedan od najdugovječnijih političara na prostoru nekadašnje Jugoslavije, i slovenski premijer u trećem mandatu. Suđeno mu je u jednom od procesa prije raspada Jugoslavije devedesetih. S ostatkom uredništva časopisa Mladina na najvišim partijskim komitetima optužen je za kontrarevolucionarno djelovanje.

Utjecajni slovenski pjesnik Boris A Novak rekao je da to faza u kojoj je Janša djelovao kao kritičan intelektualac, a zatvor je njegovoj ličnosti u očima Slovenaca dao mitske dimenzije, veliki ugled kojeg je svojom problematičnom politikom sam vrlo brzo potrošio.

Nemec kaže da mišljenja premijera Janše, koje on vrlo radi i često dijeli na Twitteru, danas nisu mišljenje opozicije i najvećeg dijela Slovenaca. Janšina politička moć dopire do 20 ili 25 posto potpore glasača u Sloveniji, što mu ne omogućava vođenje vlade samostalno, bez koalicija. Ipak, smatra Nemec, i takav Janša itekako urušava reputaciju Slovenije kod zapadnih partnera, ne doprinosi dobrim odnosima među državama Evropske unije, a prije svega ne doprinosi dobrim odnosima u regiji.

Nemac je rekao da je Slovenija bila otvoreno društvo, ne samo za različite vjere, za različite političke poglede i ideologije. Janša, nekada zadrti komunista, u međuvremenu je postaje vodeći populist, sljedbenik politike Donalda Trumpa ili Vikora Orbana, koji zanemaruje reakciju ili pogled na Sloveniju iz vana.

„Anže Logar, slovenski ministar za vanjske poslove u  zadnjim mjesecima mora po različitim državama Evropske unije objašnjavati da Slovenija nije vazal Mađarske i da je samostalna država“, rekao je Nemac. „Znači moramo odgovarati na pitanja da li je naša politika ista kao politika u Mađarskoj. Kao političar iz opozicije ili političar iz Slovenije moram reći – jednaka je! To bi vam isto ovako odogovrile i državljanke i državljani Republike Slovenije i to u njenoj velikoj većini“.

Janšin sukob sa medijima

Slovenija će od 1. jula preuzeti vođenje vijeća Evropske unije, zbog toga je fokus na događanja u Sloveniji biti još veći. Mišljenje predsjedavajućeg će na formalnoj ravni biti ne samo mišljenje Slovenije, nego i mišljenje cijele Evropske unije.

Otvorene islamofobne poruke od čelnika zemlja članica Evropske unije dešavaju se vrlo rijetko. Francuski predsjednik je prošle godine rekao da je islam u krizi, ali je Emmanuel Macron, prije svega pod snažnim pritiskom arapskih zemalja i Turske tu svoju izjavu naknadno ublažio objašnjavajući da su islam i muslimani žrtve onih koji zloupotrebljavaju tu religiju i vjernike. Povukao se i Janša, objašnjavajući da dijeljenje tuđeg mišljenja ne društvenim mrežama ne znači nužno i njegovo osobno mišljenje.

U međuvremenu je Janša pozvan u Evropski parlament na raspravu o slobodi medija povodom njegovih ispada drugim povodom, također na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera