Želite li u vozu sjediti pored homoseksualca, Roma ili srpskog vojnika iz Bosne?

Zadatak vjeroučiteljice osnovne škole u Kastvu izazva brojne burne reakcije, traži se i reakcija hrvatskog ministarsva obrazovanja.

Vjeroučiteljica iz osnovne škole kod Rijeke u Hrvatskoj učenicima postavila zadatak o tome pored koga bi sjedili u vozu, nudeći da biraju između uspješnih osoba, putnika iz skupine manjinskih zajednica ili drugih religija (EPA)

Običan zadatak za učenike osmo razreda iz vjeronauka ili je to ipak bilo nešto više i neprimjereno za učenike? To je osnovno pitanje nakon što je vjeroučiteljica iz Osnovne škole Milana Brozovića iz Kastva kod Rijeke osmašima postavila zadatak koji je u najmanju ruku neobičan ako ne i nešto više.

Sporni zadatak

„Ukrcavaš se u vlak na relaciji Zagreb – Indija. Put će trajati tjedan dana. Putuješ u kupeu s još tri osobe. Zamisli da dobiješ popis osoba koje možeš birati kao suputnike u svom kupeu”, stoji u zadatku vjeroučiteljice.

Upravo su ponuđene mogućnosti izazvale najviše reakcija i po nekima predstavljaju pravi užas. Naime, učenici su trebali navesti tri osobe s kojima bi htjeli putovati kao i tri osobe s kojima nikako ne bi željeli putovati. Na popisu mogućnosti koje je ponudila vjeroučiteljica učenicima nalaze se homoseksualac, srpski vojnik iz Bosne, Rom koji je tek izašao iz zatvora, prostitutka iz Berlina, liječnik specijalist za pobačaje, kompjutorski haker, Jehovin svjedok, turska glumica vrlo uspješna u Hollywoodu, engleski nogometaš, reper koji živi alternativnim načinom života i mladi umjetnik koji boluje od AIDS-a.

Zadatak vjeroučiteljice vrlo brzo počeo se širiti društvenim mrežama izazivajući burne reakcije od strane građana. Neki od komentara građana na ovaj zadatak su: „Ovo je jako, jako opasno“, „Ovo je vježba za puno stariju dob. Nikako za 8. razred osnovne. Cilj je da se grupno obrazloži zašto da i zašto ne, ali lako je moguće da se u ovom slučaju zloupotrebljava”, „Nadam se da će mi dijete doći s ovim da mu prenesem malo mudrosti. Svakako biram prostitutku iz Berlina, homoseksualca i starijeg redovnika s Biblijom. Btw, bio bi to jedan od lakših životnih izbora. Što da vam kažem?! Prošle godine mi život pao, a čini mi se da je i ova loše počela”…

Burne reakcije politike

Kako se očekivalo zadatak vjeroučiteljice iz ove škole rezultirao je i reakcijama politike.

“Zadaća iz vjeronauka u kastavskoj osnovnoj školi ne može biti poticaj za raspravu o toleranciji u kontekstu nastave iz vjeronauka. Ako ništa drugo, dobro su nam poznati stavovi hrvatske Katoličke crkve o homoseksualcima i pobačaju i teško da možemo povjerovati da su se u zadaći vjeroučiteljice koju zapošljava ta ista crkva oni našli s namjerom da se učenike potiče na otvoren i tolerantan stav. Mjesto za ovakve zadaće postoji i zove se nastava građanskog odgoja. I to prema kurikulumu koji propisuje hrvatska država, a ne Katolička crkva, i sa stručnim obrazovnim kadrovima koje je za to zaposlila. Podsjećamo da se GLAS od osnivanja zalaže za izbacivanje vjeronauka i uvođenje građanskog odgoja u škole te da je prva i jedina stranka koja je 2018. u Saboru predložila reviziju ugovora sa Svetom stolicom. Reviziju tih ugovora će uskoro u Saboru ponovno predložiti zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš, stoji u priopćenju stranke GLAS.

Slučaj je komentirala i saborska zastupnica Rada Borić iz stranke Možemo koja kaže kako je zadatak posve neprimjeren i zabrinjavajući.

“S druge strane, to nije pojedinačan slučaj jer ako se malo prisjetimo, sličnih slučajeva bilo je i u drugim školama gdje su vjeroučitelji izašli iz okvira koje bismo od njih očekivali i kao od vjeroučitelja, ali i kao učitelja. Imali smo vjeroučitelje koje su zagovarali reviziju povijesti, a ima i pritužbi da u takvim anketnim listićima djeca moraju ocjenjivati svoje roditelje koji će, ako nisu vjernici, završiti u paklu”, rekla je Borić.

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk poručio je samo da su “sve to Božja bića i tko plati kartu i sjedne u vlak, željeznička tvrtka dužna mu je tu uslugu pružiti”.

„Ne znam okolnosti slučaja ali to mi zvuči dosta bizarno i u najmanju ruku vrlo je čudno takva pitanja postavljati osnovnoškolcima“, kazao je Stjepan Bartulica iz Domovinskog pokreta.

Oglasila se i ravnateljica škole

Nakon burnih reakcija reagirala je i Sandra Krpan, inače ravnateljica OŠ Milan Brozović navodeći kako je nakon dobivenih obavijesti i pritužbi na postavljeni zadatak  odmah pristupila provjeri navedenog. Pri tome je, kako navodi, od vjeroučiteljice zatražila pisano očitovanje kao i da je u razgovor uključena i  stručna suradnica škole, socijalna pedagoginja s obzirom da sadržaje ocjenjuju neprimjerenim iako vjeroučiteljica navodi da je nastavni listić upotrijebila kako bi učenike naučila da ne trebaju imati predrasude prema ljudima.

„Apsolutno kao Škola  zalažemo se za mir i toleranciju i uvažavanje različitosti i upravo tome svakodnevno i poučavamo naše učenike i neizmjerno nam je žao ukoliko je došlo do iznošenja neprimjerenih poruka prema našim učenicima. O svemu navedenom obavijestit ćemo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Riječku nadbiskupiju, zatražiti stručno-pedagoški nadzor te postupiti sukladno pravilnicima i Zakonu nakon utvrđenog potpunog činjeničnog stanja”, stoji u priopćenju Krpan.

Izvučeno iz konteksta

Na sve što se dogodilo u školi u Kastvu ali i potom brojnim reakcijama reagirala je i Riječka nadbiskupija odakle poručuju kako je cijeli događaj zapravo izvučen iz konteksta. Iz nadbiskupije navode kako su također obavili razgovor s vjeroučiteljicom te da su potom uvidom u radni materijal kojega je koristila toga dana na satu vjeronauka došli do zaključka kako je zapravo događaj krivo protumačen i izvučen iz konteksta.

„Radni listovi na kojima je bio sporni popis dio su sata vjeronauka kojemu je cilj bio upravo razbijanje predrasuda i razvijanje svijesti djece za uvažavanje različitosti. Vjeroučiteljica je dana 2. i 3. ožujka ove godine u dva odjeljenja osmih razreda održala nastavnu jedinicu pod nazivom „Prošao je zemljom čineći dobro“. Tijekom nastavnog sata poslužila se prigodnim pedagoškim sadržajima koji su objavljeni u priručniku za vjersko-odgojni rad s mladima pod nazivom „S tobom želim poć… Kateheze za mlade“ u izdanju Glasa Koncila, Zagreb, 2005., cjelina 7 – Svjedočiti Isusa“, navode iz Riječke nadbiskupije.

Pojašnjavaju dalje kako je vjeroučiteljica za potrebe nastave vjeronauka modificirala izvorni sadržaj koji se nalazi u europskom dokumentu Education pack (str. 80.), u smislu da je unijela neke članke – predrasude s kojima se, nažalost, još uvijek suočavaju neki građani u našemu društvu. Prema navodima iz nadbiskupije vjeroučiteljica to nije učinila s nikakvom namjerom prikrivene diskriminacije ili omalovažavanja bilo koga u našemu društvu, nego upravo suprotno da postavljenu tematsku jedinicu aktualizira i da osvijesti učenike o važnosti prihvaćanja svih ljudi kao što je to činio Isus koji je „prošao zemljom čineći dobro“.

„Žao nam je da je, zbog nesporazuma i parcijalnih informacija, obrada ove teme izazvala toliko negativne medijske pažnje, sve do granica osude osobe i školskog predmeta. S druge strane, možda su i te reakcije pokazatelj koliko svi skupa, kao društvo i kao pojedinci, trebamo učiti i vježbati se u prihvaćanju drugih bez predrasuda ili osude“, navode iz Riječke nadbiskupije.

Izvor: Al Jazeera

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada