Kontroverzni susret ministrice i čelnice Muslimanskog vijeća

Penny Mordaunt, zvaničnica za javnu potrošnju i ministrica u uredu britanskog premijera, našla se na udaru kritika desničara i konzervativaca nakon što se sastala sa Zarom Mohammed.

Više od deset godina gotovo da nisu postojali nikakvi odnosi između britanskih uzastopnih vlada i MCB-a Foto: MCB
Više od deset godina gotovo da nisu postojali nikakvi odnosi između britanskih uzastopnih vlada i MCB-a Foto: MCB

Piše: Ayoub al-Rimi

Još od 2009. godine britanske vlade su prekinule veze s Muslimanskim vijećem Velike Britanije (MCB), zbog izjave jednog člana ovog vijeća kojom se odobrava opcija oružanog djelovanja protiv Izraela.

Penny Mordaunt, zvaničnica za javnu potrošnju i ministrica u uredu britanskog premijera, našla se na udaru kritika desničara i konzervativaca nakon što se sastala sa Zarom Mohammed, generalnom sekretarkom MCB-a.

Objava ministrice Mordaunt na Twitteru vezano za ovaj sastanak bila je dovoljna da pokrene salvu kritika, uz obrazloženje da takav sastanak predstavlja kršenje vladine odluke donesene 2009. godine o prekidu veza s MCB-om, a sve zbog izjava jednog starijeg člana kojima se odobrava mogućnost oružane akcije protiv Izraela.

Više od 500 muslimanskih organizacija

Više od deset godina gotovo da nisu postojali nikakvi odnosi između britanskih uzastopnih vlada i MCB-a.

Brojni događaji nisu uspjeli probiti led, sve dok Zara Mohammed nije izabrana za prvu ženu na čelnoj poziciji ove organizacije.

Takav događaj je dobio veliku političku i medijsku pažnju, što je ponovo skrenulo pažnju na MCB, kao krovnu organizaciju za više od 500 muslimanskih organizacija u Velikoj Britaniji.

U normalnim okolnostima sastanak bi bio uobičajen događaj da se ne smatra jednim od rijetkih susreta između britanskog vladinog dužnosnika i predstavnika MCB-a već 12 godina, čime se kosi s odlukom vlade da se saradnja s MCB-om svede ”na nulu”.

Ministrica Mordaunt, koja je ranije obavljala dužnost ministrice odbrane, objavila je tweet u kojem izražava sreću zbog susreta sa Zarom Mohammed i spremnost za saradnju s njom i njenim timom, što je pokrenulo pitanja i osude među konzervativcima i desničarima, koji su sastanak opisali kao šokantan.

Ministrica stavila ruku u ‘vrelu vodu’

Značaj ovog sastanka proističe iz težine koju ministrica ima u vladi i Konzervativnoj stranci, jer se smatra jednim od vođa i važnih elemenata u timu premijera Borisa Johnsona.

Upravo je to i navelo vladu da svoj stav pusti u javnost preko medija te da se ogradi od ovog sastanka, koji ne predstavlja usmjerenje vlade i nije održan u koordinaciji s njom, već da je riječ o samostalnom djelovanju ministrice Mordaunt.

Opravdanje nije uvjerilo mnoge, s obzirom na osjetljivost položaja ministrice, što je potaknulo vladine izvore da upozoravajućim tonom govore za list Telegraph kako je ministrica prešla dozvoljene granice i da je stavila ruku u “vrelu vodu”, imajući u vidu osjetljivost ovog pitanja.

Ministrica se odlučila za šutnju nakon sastanka, u iščekivanju da oluja prođe, što je potaknulo neke analize da sastanak protumače kao pokušaj službenih organa da opipaju puls i promatraju reakcije u slučaju da se donese odluka o pokretanju pitanja obnavljanja odnosa s MCB-om.

Ljutnju zbog ovog sastanka nisu izrazili samo članovi vlade, štaviše, upadljivi su bili i stavovi novinara i konzervativnih desničarskih istraživačkih centara, pored internetskih stranica za koje je poznato da podržavaju Izrael.

Žena umjesto nekog ‘bradonje’

Bivši urednik dnevnog lista The Daily Telegraph upozorava na opasnost ovog sastanka i smatra ga podrškom “ekstremizmu”, na štetu umjerenog islama, navodeći da je to “teška greška, koja ukazuje na slabost Johnsonove vlade pred blokom koji nosi ekstremističke ideje i kojih se nije odrekao”.

Autor, poznat po desničarskim idejama, smatra da je izbor Zare Mohammed za predsjednicu MCB-a, umjesto nekog “bradonje”, “plan” čiji je cilj prodor u službene kuloare.

Desničarske novine i istraživački centri izražavali su iste ideje, doduše različitim izrazima, ali istog sadržaja, kojim se upozorava na bilo kakvu vladinu reviziju odluke o bojkotu MCB-a, a isti pristup su slijedile i britanske internetske stranice poznate po podršci Izraelu.

S druge strane, položaj MCB-a u Velikoj Britaniji može se analizirati s dva aspekta: prvi je izbor Zare Mohammed za predsjednicu, koja je uspjela u prvim sedmicama od dolaska na tu poziciju skrenuti pažnju zvaničnih i medijskih krugova na MCB.

Slaba komunikacija tokom pandemije

Postoji i želja da se ovaj zamah iskoristi kako bi se organizaciji vratio njen normalni položaj u britanskoj javnoj raspravi.

Što se tiče drugog aspekta, to je važna uloga koju je MCB imao tokom pandemije korona virusa u pružanju pomoći manjinama, a mogao je učiniti još više po tom pitanju da je vlada otvorila kanale komunikacije s ovom organizacijom.

Upravo na to je i upozorio MCB u članku objavljenom u britanskim dnevnim novinama The Guardian, u kojem se skreće pažnja da je nedostatak komunikacije s vladom doveo do tragedija za vrijeme pandemije.

Komunikacija između MCB-a i članova laburističke vlade 2010. godine odvijala se neformalno, kao i s ministrima Liberalno-demokratske stranke kada je ušla u koaliciju s konzervativcima u vladi.

Zara Mohammed – početak nove faze

No, izvori iz MCB-a ističu da su im gotovo sva vrata zatvorena od Johnsonovog dolaska na vlast, zbog kritika koje je MCB iznosio vezano za Johnsonove izjave o muslimanima, posebno njegove poznate izjave protiv žena koje nose veo, koje je uporedio s pljačkašima banaka.

Zbog toga je potez britanske ministrice za mnoge bio iznenađujući, a MCB je time pokušao premostiti jaz s vladom, šaljući brojne pozitivne poruke donositeljima odluka da izbor Zare Mohammed predstavlja početak nove faze i priliku koja se treba iskoristiti.

MCB naglašava da će njegova vrata ostati otvorena za saradnju, koja je u interesu svih, ”prebacujući loptu” na teren vlade, koja i dalje insistira na tome, putem neslužbenih izjava, da je njen stav o MCB-u još uvijek nepromijenjen.

Izvor : Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO