Pred Hrvatskom još jedna neizvjesna turistička sezona

Očekuje se da bi ovogodišnja sezona mogla biti između prošlogodišnje i sezone iz 2019. godine.

Hrvatska je imala sreću da novim okolnostima 2020. ostvari relativno dobru sezonu (Grgo Jelavic / Pixsell)
Hrvatska je imala sreću da novim okolnostima 2020. ostvari relativno dobru sezonu (Grgo Jelavic / Pixsell)

Niko još ne zna kakva će biti ovogodišnja turistička sezona u Hrvatskoj, druga u pandemijskim uvjetima.

Ona prošla odvijala se u neočekivanim okolnostima, jer nakon proglašenja pandemije i lockdowna u koji je ušao gotovo cijeli svijet, uobičajene turističke aktivnosti organizirane su kako se znalo i umjelo, ili su posve izostale.

Hrvatska je imala sreću da u takvim okolnostima ostvari relativno dobru sezonu.

Zahvaljujući dobroj epidemiološkoj situaciji te geografskom položaju koji je omogućio da turisti iz zemalja koje joj tradicionalno gravitiraju (Slovenija, Austrija, Njemačka, Češka, Slovačka, Mađarska…) dođu na Jadran vlastitim prijevozom, Hrvatska se uspjela pozicionirati kao jedna od najsigurnijih turističkih destinacija na Mediteranu. Na koncu je ostvareno sedam milijuna dolazaka turista i više od 40 milijuna noćenja.

U usporedbi s rekordnom sezonom 2019. godine, bio je to ogroman pad od 64 posto u broju dolazaka i 55 posto u ostvarenim noćenjima, ali za razliku od konkurentskih zemalja na turističkom tržištu, podbačaj i gubici zbog pandemije bili su podnošljivi.

Čekaju se COVID-putovnice

Ovogodišnja turistička sezona teško da može biti izazovnija od prošle, ali pokazat će koliko su svi u turističkom sektoru – od privatnih iznajmljivača do velikih hotelijera – uspjeli prilagoditi se novonastalim okolnostima. Dakako, mnogo toga ovisit će neturističkim i neekonomskim faktorima, u prvom redu o dinamici pandemije, epidemiološkoj situaciji te o procijepljenosti stanovništva u Europi i svijetu.

Pojave mutiranih sojeva korona virusa unose neizvjesnost, a procijepljenost je u čitavoj Europi i dalje vrlo niska te daleko od ciljanih 70 posto i kolektivnog imuniteta. Dok proces nabave i distribucije cjepiva, a time i imunizacije stanovništva u Europi doživljava fijasko, sve su oči uprte u Europsku komisiju i njezin plan uvođenja tzv. digitalne zelene potvrde, kolokvijalno zvane COVID-putovnicom, koja bi omogućila nesmetano putovanje. Ta bi digitalna potvrda trebala pokazati je li osoba cijepljena protiv korona virusa, je li nedavno imala negativan test ili se oporavila od COVID-a pa ima antitijela te služiti i kao propusnica svima koji namjeravaju ljetovati u inozemstvu.

Iz Europske komisije nadaju se da će potvrda (o kojoj bi članice EU trebale odlučiti do kraja ovog mjeseca) biti spremna do 1. lipnja. No, COVID-putovnice diskutabilne su s više aspekata, a ponajviše jer u Uniji, koja počiva na ideji slobodnog kretanja, diskriminiraju necijepljene. To su ponajviše oni mlađi, koji još nisu na redu za cijepljenje (cjepivom kojeg nema dovoljno), a inače više putuju. Tko bude želio necijepljen putovati morat će priložiti potvrdu o negativnom nalazu testa koji, pak, nije jeftin. Sve u svemu, turizam je globalno u ogromnim iskušenjima, a u Hrvatskoj u onakvima kakvih nije bilo još od ra(t)nih devedesetih.

Bez obzira na sve, turistički radnici u Hrvatskoj nadaju se uspješnijoj sezoni od prošle. Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) i bivši ministar turizma na naše pitanje kako Hrvatska dočekuje ovogodišnju turističku sezonu, kaže da su izazovi veliki, a davanje procjena još uvijek nezahvalno.

„Hrvatskoj žurno treba nacionalni plan pripreme turističke sezone s nekoliko scenarija. Mnogo je izazova pred nama, stoga iz prošlogodišnjeg iskustva možemo reći kako će svakako ključ uspjeha biti kvalitetna epidemiološka situacija u zemlji, percepcija sigurnosti naših najvažnijih turističkih destinacija i kvalitetno rješenje režima prelaska granice za goste s ključnih emitivnih tržišta. Uz to, s obzirom kako se prošle godine pokušalo u medijski prostor u inozemstvu plasirati jako puno netočnih informacija i krivih interpretacija o stanju u Hrvatskoj, već sada znamo da će točne informacije o epidemiološkoj situaciji i uvjetima putovanja biti ključne“, kaže Ostojić.

Zadržati poziciju sigurne destinacije

I direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić ističe da je hrvatski turizam spremniji za ovogodišnju sezonu zahvaljujući lanjskim iskustvima i rezultatima koji su Hrvatsku pozicionirali kao jednu od vodećih na Mediteranu.

„U domeni COVID krize i turističkih putovanja još je uvijek mnogo neodgovorenih pitanja, ali naš je cilj daljnje jačanje vidljivosti Hrvatske na emitivnim tržištima i pozicioniranje naše zemlje kao kvalitetne i sigurne destinacije. Upravo s tim ciljem, zajedno s Ministarstvom turizma i sporta, na deset ključnih emitivnih tržišta provodimo promotivnu kampanju ‘Safe Stay’ in Croatia. U sklopu projekta je kreirana i istoimena oznaka koja će našim gostima jamčiti sigurnost, a nositeljima oznake bolju vidljivost i konkurentnost. U projekt se do sada uključilo gotovo deset tisuća hrvatskih turističkih subjekata koji su oznaku dobili na temelju visokih higijenskih i sigurnosnih standarda. Hrvatsku također promoviramo i kao poželjnu destinaciju za digitalne nomade, dok s glavnim pozivnim kampanjama krećemo u kasno proljeće na 11 tržišta, ovisno o epidemiološkoj situaciji na svakom pojedinom tržištu“, kazao je Staničić za Al Jazeeru Balkans.

Nedavno je ministrica turizma Nikolina Brnjac rekla da je u Hrvatskoj ove godine već ostvareno više od 600.000 noćenja u hotelima, kućama za odmor i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, koji su svo vrijeme otvoreni za goste. Prema riječima naših sugovornika, i booking je zasad dobar.

„Želja ljudi za putovanjem i godišnjim odmorom je velika, stoga je i booking zasad dobar. Tome u prilog svakako ide odluka Njemačke da Istru i još tri kontinentalne hrvatske županije stavi na zelenu listu. No, situacija se može lako promijeniti s obzirom da je politika otkazivanja rezervacija daleko fleksibilnija nego ranije, a odluka o putovanju donosi se najviše u skladu s epidemiološkom situacijom. Baš zato moramo stalno biti na oprezu“, naglašava Ostojić.

Očekuju 60 posto od rezultata iz 2019.

Ostojić očekuje da bi ovogodišnja sezona mogla biti “između one prošlogodišnje i sezone iz 2019.“. Veću popunjenost, kaže, može se očekivati u objektima više kvalitete koji imaju više prostora pa gostima pružaju snažniji osjećaj sigurnosti. Direktor HTZ-a Staničić prognozira realizaciju oko 60 posto rezultata iz rekordne 2019. godine mjereno noćenjima.

„To bi bio odličan rezultat i potvrda pozicije Hrvatske kao vodeće destinacije Mediterana koju smo stekli tijekom prošle godine kada smo ostvarili 50 posto rezultata iz 2019. godine. Međutim, iako je interes za putovanjima vrlo izražen, ostaje za vidjeti kakva će biti konačna realizacija prometa koja će ponajprije ovisiti o daljnjem tijeku globalne pandemije i epidemiološkoj situaciji“, kaže Staničić.

No, sve će ovisiti tome kakva će biti epidemiološka situacija te kakva će biti procijepljenost te protokoli za putovanja unutar Europske unije.

„Hrvatska će podržati svaku inicijativu koja će olakšati ulaske u zemlje, odnosno regulirati i poticati turistička putovanja. Tijekom ovogodišnje sezone pojačano ćemo se oslanjati na domaće tržište, kao i na naša najbliža europska emitivna tržišta kao što su Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija, Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska. Riječ je o tržištima kojima je Hrvatska lako dostupna cestovnim pravcima te s kojih smo i tijekom prošle godine ostvarili najveći turistički promet“, kaže nam Staničić.

‘Stay safe in Croatia’

Stratešku prednost Hrvatske kao auto-destinacije ističe i direktor Hrvatske udruge turizma Ostojić.

„Relativno lako smo dostupni gostima s naših emitivnih tržišta. No, ključno je osigurati brze prelaske granica i u tom smislu smatramo kako dokument koji će dokazati da je netko cijepljen, nedavno prebolio COVID-19 ili se testirao u matičnoj zemlji neposredno prije dolaska u neku drugu destinaciju, može olakšati putovanje. Više puta isticali smo kako putovnica možda nije najsretniji izraz, već bi bolje bilo govoriti o propusnicama, jer se radi o logističkom i operativnom alatu. No, kada bi to predstavljalo preduvjet za putovanje, odnosno kada onima koji ga ne posjeduju ne bi bilo omogućeno prijeći granicu, tada smo protiv takvog rješenja“, kaže.

Nedavno je glavni hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak izazvao dosta bure izjavivši kako će „za osobe koje se nisu cijepile postojati drugi uvjeti putovanja, poput karantene ili testiranja“. Ministrica turizma nakon toga je kazala kako se razmatra model koji bi turistima omogućio testiranje brzim antigenskim testovima, kao i PCR testiranje na više punktova.

Na koncu, neki su trendovi lani izašli na vidjelo s pandemijom, a ove godine vjerojatno će biti i potvrđeni. Uz već spomenutu izraženiju potražnju za auto-destinacijama, last minute aranžmanima i smještajem koji pruža veće mogućnosti održavanja distance i izoliranosti poput auto-kampova, plovila ili kuća za odmor u odnosu na tradicionalne hotele.

„U ovoj godini možemo očekivati kako će se značajan broj turista na putovanje i odmor odlučivati u zadnjem trenutku s naglaskom na individualna putovanja koja turisti mogu sami organizirati i mijenjati ovisno o pandemijskim okolnostima. Važno je spomenuti kako su izniman doprinos turističkim rezultatima 2020. godine dali i domaći gosti. Naime, prijašnjih godina udio domaćih gostiju u ukupnom turističkom prometu bio je oko 12 posto, a u prošloj godini popeo se na 20 posto“, kaže direktor Hrvatske turističke zajednice.

Na koncu, sigurnost turista posvuda će biti na prvom mjestu pa je Hrvatska turistička zajednica stoga ove godine i brendirala Hrvatsku sloganom „Stay safe in Croatia“.

Na pitanje kako vidi budućnost hrvatskog turističkog sektora nakon pandemije, direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić kaže da je pandemija dodatno naglaslila neke strukturne probleme hrvatskog turizma, ali i prednosti koje u iskorištene.

„Najveća boljka hrvatskog turizma svakako je struktura smještajnih kapaciteta, a uz novonastale okolnosti i zahtjeve gostiju neminovno će morati doći do promjena. Vidimo da potražnja za višom kvalitetom smještaja raste i u ovim vremenima, stoga je to put kojim ćemo morati krenuti“, kazao je.

Izvor: Al Jazeera

Više iz rubrike TEME
POPULARNO