Gdje su Trumpove radikalne pristalice nakon zatvaranja poznatih digitalnih platformi

Nakon napada na Kapitol, sjedište američkog Kongresa, kompanije Amazon, Google i Apple zabranile su i ukinule hiljade profila desničarskih ekstremista.

Trumpove pristalice tokom napada na Kapitola 6. januara (Reuters)

Od završetka američkih izbora u novembru 2020. godine, mnoštvo materijala koji promovira teorije zavjere i laži povezane s izbornim rezultatima proširilo se po internetskim stranicama i aplikacijama popularnim među desničarskim ekstremistima i “bijelim supermacistima” među pristalicama bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Nakon napada na Kapitol, kompanije Amazon, Google i Apple zabranile su i ukinule profile hiljada desničarskih ekstremista, a nakon toga je uslijedila zabrana popularnih aplikacija među ovim grupama. Najpoznatija je aplikacija Parler, zbog sumnji da je igrala ključnu ulogu u organiziranju i planiranju okupljanja i nereda koji su se dogodili 6. januara.

Pored ove, tu su još i druge aplikacije, kao što su: Gab, MeWe, Telegram i Rumble, koje se takmiče da popune prazninu nastalu odsustvom aplikacije Parler.

Napad na Kapitol, u pokušaju da se spriječi potvrda rezultata predsjedničkih izbora u Kongresu, potaknula je nezapamćene aktivnosti Trumpovih pristalica na nekim od ovih stranica.

Andrew Torba, izvršni direktor kompanije Gab, kaže je procenat korisnika i aktivnosti na platformi porastao za 40 posto na dan kada su izbili neredi u zgradi Kongresa.

Gab je, putem svoje internetske stranice, predstavljao prikladnu alternativu za ranije korisnike aplikacije Parler i privukao je najradikalnije grupe među Trumpovim pristalicama. Međutim, mnoge velike kompanije su zabranile ovu platformu za društvene medije zbog straha da će se koristiti za širenje poziva na nasilje.

Za razliku od platforme Gab, u istom danu kada se desio napad na Kongres, pojavilo se još nekoliko aplikacija i društvenih mreža, svega nekoliko sati nakon što je Parler blokiran.

Među aplikacijama koje bi se mogle posebno izdvojiti nalaze se:

MeWe

Aplikacija MeWe se smatra alternativom Facebooku, kojem je slična u smislu značajki stranice, datoteka svakog korisnika i Timelinea (vremenske trake). Pruža mogućnost objavljivanja i dijeljenja vijesti ili videozapisa te primanja poruka.

Aplikacija snažno potiče pridruživanje i interakciju u grupama te olakšava njihovo formiranje, što, s druge strane, olakšava komunikaciju između članova različitih grupa.

Vrlo je jednostavno otvoriti profil na ovoj stranici, za što je potrebna samo e-mail adresa koja se može provjeriti. I za razliku od očito desničarske aplikacije Parler, teme grupa na MeWe aplikaciji su dosta raznovrsnije, počevši od muzike, hrane pa sve do politike.

Aplikacija štiti privatnost i identitet korisnika, što otvara prostor za zanimljive razgovore bez vođenja računa o bilo kojim pravilima.

Nakon napada na Kapitol, MeWe je izdao saopćenje u kojem je istakao svoje uvjete pružanja usluge, koji zabranjuju “poticanje na nasilje”. Osnivač Mark Weinstein je objavio da aplikacija nije mjesto na kojem bilo ko može razgovarati o bilo čemu. Barem do sada, čini se da MeWe nije novi Parler, ali priliv novih korisnika bi mogao promijeniti.

Broj korisnika aplikacije MeWe dosegao je 12 miliona krajem 2020. Nakon prve tri sedmice u 2021. godini i nakon napada na Kapitol, kompanija kaže da sada ima više od 16 miliona pretplatnika.

Predsjednik kompanije ovu popularnost smatra dokazom zašto je 2016. pokrenuo MeWe kao alternativu Facebooku. Kompanija ne koristi korisničke podatke za prodaju oglasa niti za određivanje sadržaja koje će prikazati. Umjesto toga, MeWe zarađuje prodajom pretplata koje korisnicima daju dodatne pogodnosti.

Rumble

Video platforma Rumble alternativa je aplikaciji YouTube, ali je podmuklija i odvažnija u pristupu. Za registraciju je potreban samo e-mail, a pretplatnik je usmjeren na “preporučene kanale” putem kojih može pratiti mrežu Fox i dva desničarska TV kanala Newsmax i On News.

Rumble također slijedi pristup pravljenja sadržaja s ciljem ostvarivanja finansijskih prihoda za kompaniju, kao i za korisnike aplikacije. Korisnici postavljaju sadržaje koje, u zamjenu za novčanu naknadu, licencira neki od Rumbleovih partnera, poput velikih kompanija Yahoo ili MSN, a sredstva se direktno uplaćuju na vaš račun koji imate kod njih.

Telegram

Desničarski radikali su se okrenuli Telegramu kao svojoj posljednjoj platformi, što ukazuje na udaljavanje od tradicionalnih metoda organiziranja tih grupa u kontekstu slijeđenja decentraliziranog obrasca kojem nedostaje centralizirano vodstvo.

Aplikacija Telegram ima više od pola milijarde pretplatnika, a u osnovi je to aplikacija za razmjenu poruka poput WhatsAppa. Korisnici aplikacije mogu koristiti opciju tajnog chata za slanje poruka i izravnu komunikaciju između pretplatnika.

Desničarska organizacija Proud Boys ima više od 32 hiljade pretplatnika na Telegramu. Zbog end to end transkripcije poruka i posvećenosti zaštiti sigurnosti, aplikacija je uspjela privući mnoge Trumpove desničarske pristalice koji žele opcije tajnog chata.

Wimkin

Postoji i nekoliko manje poznatih aplikacija poput Wimkina, koja je kombinacija između Facebooka i Twittera.

Aplikacija pruža razne sadržaje, a pruža mogućnost odvajanja u zatvorene chatove između pojedinih korisnika.

Nije iznenađujuće da ekstremisti koji podržavaju bivšeg predsjednika traže alternativne platforme, ali ovim aplikacijama zasad nedostaju ogromne mogućnosti koje nude Facebook ili Twitter, posebno imajući u vidu složene algoritme koji se pokreću oglasima. Međutim, ovo je vjerovatno tek početak i lakše im je zadovoljiti potrebe male, homogene publike.

Izvor: Al Jazeera