Koje su podudarne tačke američkog kršćanstva i bijelih radikalnih grupa?

Vjerovanje u nadmoć bijele rase uvuklo se tokom godina u crkve, posebno u državama na jugu Sjedinjenih Američkih Država.

Anketa AP-a pokazuje da je 81 posto glasova bijelih evangeličkih protestantskih glasača pripalo Donaldu Trumpu (EPA)

Nedavni izvještaj američkog Nacionalnog radija (NPR) dotakao se fenomena medijskog zanemarivanja uloge ekstremističkih kršćanskih milicija koje su sudjelovale u napadu na Capitol (Kongresni kompleks) tokom zajedničkog zasjedanja Zastupničkog doma i Senata radi potvrde rezultata predsjedničkih izbora 6. januara.

Nakon upada, mnoge crkvene vođe osudile su u svojim izjavama takva dešavanja i pokušale se distancirati od “rulje” koja je napala na Kongres.

U njihovim saopćenjima je istaknuto da su izgrednici potpuno pogrešno razumjeli istinsku poruku američkog kršćanstva.

Carey Wallace, stručnjakinja za vjerska pitanja, u članku za časopis The Time navodi da se vjerovanje u nadmoć bijele rase uvuklo tokom godina u crkve, posebno u državama na jugu Sjedinjenih Američkih Država.

Svećenici doprinijeli poticanju bijesa

Smatra da je pohod na Kongres “došao kao potpuno logičan zaključak bijelog američkog kršćanstva”.

“Crkva je desetljećima opravdavala porobljavanje Afrikanaca i autohtonog stanovništva te opravdavala stoljeća brutalnog bijelog kolonijalizma širom svijeta. Opravdala je i otimačinu zemljišta i uskraćivanje slobode za milione ljudi koji nisu bili kršćani”.

Wallace vjeruje da je rasistički pokret Ku Klux Klan (KKK), koji vjeruje u prevlast bijele rase, ukorijenjen u crkvi u sjevernim i južnim državama SAD-a.

Što se tiče izvještaja NPR-a, u njemu se ističe da su pojedini kršćanski svećenici opravdavali potrebu odupiranja izbornim rezultatima i naglašavali nužnost njihove promjene time da, kako su to naveli, vode slabljenju vjere generalno i mijenjaju konzervativne vrijednosti društva, s obzirom na to da će nova administracija usvojiti progresivne socijalne politike koje su u suprotnosti s nekim vjerskim učenjima, posebno u pogledu tradicionalnih oblika porodičnog života, istospolnih brakova i pobačaja.

U izvještaju NPR-a se pojašnjava da su neke crkve i svećenici doprinijeli poticanju bijesa, što je otvorilo put za napad na Kongres i izbijanje nasilja i nereda koji su rezultirali pogibijom pet  osoba.

Utjecaj religije na odvijanje političkih procesa jasno se pokazao na predsjedničkim izborima još od kraja 1970-ih.

Radikalni kršćanski vjerski okvir

Od kako je predsjednik Ronald Reagan došao na vlast 1980. godine, bijeli protestantski kršćani skloni su glasanju za republikanskog kandidata, dok glasovi nebijelih kršćanskih manjina: Afroamerikanaca, Latinoamerikanaca, Hispanoamerikanaca te nereligioznih građana, uglavnom idu demokratskom kandidatu, dok su glasovi bijelih katolika podijeljeni između dvije stranke.

Dolazak Donalda Trumpa na vlast prije četiri godine označio je novi početak za krajnje desničarske pokrete, od kojih se neki uklapaju u radikalni kršćanski vjerski okvir.

Te se struje trude i pokušavaju rekonfigurirati kretanje razvoja zajednice, smatrajući to nezaustavljivim napadima na američku verziju kršćanstva, tačnije na protestantsku doktrinu.

Anketa Associated Pressa pokazala je da je 81 posto glasova bijelih evangeličkih protestantskih glasača pripalo Trumpu na izborima 2020. godine, u usporedbi sa 18 posto koji su glasali za Joea Bidena.

Tokom Al Jazeerinog izvještavanja sa demonstracija Trumpovih pristalica 6. januara, koje su prerasle u napad na Kongres, moglo se jasno uočiti da mnogi učesnici nose plakate i transparente s kršćanskim porukama.

‘Boriti do smrti, do posljednje kapi krvi’

Izvještaj NPR-a ističe je da je “diskurs mnogih evanđeoskih vođa bio podsticaj za brojne napadače na Capitol”.

U radijskom intervjuu emitiranom 9. decembra, Eric Metaxas, konzervativni kršćanski pisac, rekao je da ga nije briga za poteškoće zadataka poništavanja Bidenovog izbora.

”Šta je ispravno, ispravno je. Moramo učiniti apsolutno sve što možemo. Ono što će se dogoditi, dogodit će se. Ali , moramo se boriti do smrti, do posljednje kapi krvi, jer je vrijedno toga”, rekao je.

Tri dana kasnije Metaxas je prisustvovao drugoj povorci Trumpovih pristalica u decembru u srcu Washingtona, DC, gdje se, zajedno s ostalim učesnicima, molio Bogu da Trump ostane na poziciji predsjednika.

Robert Weaver, jedan od organizatora demonstracija, također se obratio okupljenim masama, rekavši da mu se Bog “ukazao” u snu nakon što je Biden proglašen pobjednikom na izborima, i rekao mu: ”Još nije gotovo.”

Profesor Andrew Whitehead sa Univerziteta u Indiani smatra kako je “ideja da je Bog izravno zainteresiran za američke izbore izraz radikalne kršćanske nacionalističke ideologije”.

Nasilje konzervativnih kršćana

Whitehead je kazao, opisujući pojedine sudionika pro-Trumpovih demonstracija, kako “vjeruju u ideju da Bog ima plan za ovu naciju, da želi određeni ishod na izborima”.

Takve su ideje, smatra Whitehead, dale dodatnu snagu naporima koji podržavaju Trumpove pokušaje da preokrene svoj očigledni poraz na izborima.

Tvrdi da se na prethodne stavove “može gledati kao na opravdanje za pribjegavanje nasilju”.

“Mnogi Amerikanci smatraju da postoji podudarnost između njihovog vjerskog i nacionalnog identiteta.”

Jedan od zanimljivih isječaka, u videosnimku koji je emitirao magazin The New Yorker o događajima koji su se odvijali unutar Capitola tokom upada bio je taj kada je Jacob Chansley, jedan od vođa napada, zatražio od izgrednika da se zaustave na nekoliko minuta i pridruže mu se u molitvi Bogu.

“Hvala Ti što si dozvolio ponovno rađanje Sjedinjenih Američkih Država. Volimo Te i zahvaljujemo Ti. U sveto ime Kristovo se molimo”, rekao je Chansley, stojeći na podiju na kojem je nekoliko sati ranije stajao potpredsjednik Mike Pence.

Događaji u sedmicama nakon izbora, pa čak i upad u Kongres, ukazuju da desničarski kršćanski protest, koji ponekad izvire iz kršćanskog radikalizma, može dovesti do političkog ekstremizma i nasilja.

Takve ideje neće uskoro nestati

Historičarka Kristin du Mez, stručnjakinja za pitanja američkih kršćanskih struja i njihovog odnosa s političkim dešavanjima, koja trenutno predaje na Univerzitetu Cavin, jednom od prestižnih kršćanskih univerziteta, kaže da postoji obostrana korist u odnosima između religioznih pristalica i Trumpa.

Bivši američki predsjednik je ”imenovao konzervativne sudije na raznim sudovima, posebno Vrhovnom sudu. Branio je njihovu vjersku slobodu i promovirao njihove interese, a zauzvrat su mu nudili svoju podršku na izborima”, kazala je za Al Jazeeru.

Profesor Whitehead naglašava da protesti, koje su vodili kršćanski tvrdolinijaši nakon Trumpovog poraza na izborima, pokazuju da kršćanski nacionalizam može biti opasna pojava kada dovodi u pitanje “ideju podjele vlasti s protivnikom kojeg vide daleko od svoje crkve”.

”Zabrinjavajuće je da takve ideje neće uskoro nestati”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera