Francuski mediji: O vakcinama, nekorisnim savjetima i prevarama

Da li se bivši predsjednik Nicolas Sarkozy vakcinisao preko reda, zašto su pregovori Evropske unije s farmaceutskom industrijom tajni, zašto je organizacija vakcinalne kampanje bila prepuštena američkom savjetodavnom kabinetu?

Sve što je vezano za temu vakcina izgleda da je komplicirano (EPA)
Sve što je vezano za temu vakcina izgleda da je komplicirano (EPA)

Francuski mediji otkrili su da je Nicolas Sarkozy, bivši predsednik Francuske (2007-12) primio vakcinu protiv COVID-19 još u januaru, iako se po kalendaru zdravstvenih vlasti do marta vakcinišu isključivo građani stariji od 75 godina, medicinsko osoblje i lica starija od 65 godina sa teškim patologijama.

Bivši predsednik Sarkozy ima 66 godina. Postavilo se pitanje da li je vakcinisan preko reda? Svi mediji preneli su odgovor koji je ministar zdravlja dao na konferenciji za štampu: “Za Nicolasa Sarkozyja, kao i za bilo kojeg drugog francuskog građanina, važi načelo prava na medicinsku tajnu. Dakle, nije moje da znam da li je vakcinisan preko reda. Svi moramo da poštujemo pravila… Bez komentara, dakle.“

Javni radio servis France Info objavio je zatim da je Sarkozy, uprkos svojim godinama, dobio inekciju na osnovu recepta lekara, zbog, kako je navedeno, “visoko rizične patologije“, čiji detalji nisu precizirani.

 

Ova kratka informacija nije, međutim, smirila nezadovoljstvo građana starih između 65 i 74 godine koji su stavljeni na listu čekanja iako imaju ozbiljne zdravstvene probleme, kao, na primer, dijabetes – kako pokazuje reportaža emitovana na France Info.

Sve što je vezano za temu vakcina – izgleda da je komplikovano. Vakcina nema dovoljno. Glavni snabdevači, sa kojima je Evropska unija potpisala ugovore, kasne sa isporukama.

Pariski L’Humanité objavljuje tekst pod naslovom: “Kad farmaceutska industrija diktira EU svoje uslove“. Kao i drugi mediji, i L’Humanité posvećuje prostor pitanju još uvek tajnih ugovora o kupovini vakcina koje je Evropska komisija sklapala sa farmaceutskim grupama plaćajući sve novcem poreskih obveznika.

“Ugovori koje je EU potpisao sa farmaceutskim grupama pokazuju kako se Unija podredila željama i cenzuri farmaceutskih firmi, brižnih, pre svega, kako da za sebe smanje rizik i povećaju profit“, navodi L’Humanité.

List izveštava da su za sada samo tri od osam ugovora dostupna publici. “Moderna i Pfizer-BioNTech”, dva proizvođača vakcina koje su prve izašle na tržište i koje su daleko skuplje nego ostale, i dalje odbijaju da otkriju i najmanji detalj iz svojih ugovora sa EU-om“.

 

Ali, i oni ugovori koji su dostupni za javnost imaju brojne pasuse (i to one najvažnije) išarane cenzorskim flomasterom. “Cena sirovina i same vakcine, organizacija proizvodnog lanca, rokovi isporuke… U tri objavljena ugovora cenzurisani su svi najvažniji pasusi koji se tiču profita i zaštite monopola farmaceutske industrije“, piše L’Humanité.

Iako je Unija u istraživanja ovih farmaceutskih kompanija uložila više od dve i po milijarde eura novca svojih građana, posle pronalaska vakcina – nije bilo podele prava na profit od patenata. Vakcine su postale isključivo vlasništvo privatnih farmaceutskih grupa.

“Ugovori koje su ove multinacionale potpisale u Briselu mnogo su jasniji kada je reč o tome ko je odgovoran u slučaju da vakcine izazovu neželjene efekte – odgovorne su države“, navodi L’Humanité.

List izveštava i o tome da su poslanici u Evropskom parlamentu postavili pitanje o uslovima pod kojima su se održavali pregovori o kupovini vakcina i podseća da je “EU u svoju pregovaračku ekipu sa farmaceutskim multinacionalama uključila Richarda Bergstroma, nekadašnjeg šefa najvećeg evropskog farmaceutskog lobija European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (Efpia)“.

 

“Nevladina organizacija Corporate Europe Observatory (CEO) uspela je da ubedi evropskog posrednika za ljudska prava Emily O’Reilly, zaduženu za kontrolu evropskih institucija, da otvori istragu zbog ‘nedostatka transparentnosti’ u pogledu sklapanja ugovora o kupovini vakcina”, navodi L’Humanité, dodajući da, za sada, nije bilo rezultata ove istrage.

Ova afera o pregovorima Evropske komisije sa farmaceutskim grupama nadovezuje se na jednu drugu “čisto“ francusku aferu. Svi francuski mediji preneli su otkriće satiričnog nedeljnika Le Canard enćaïné i portala Politico da je Ministarstvo zdravlja krajem prošle godine sklopilo ugovor sa privatnim američkim savetodavnim kabinetom McKinsey, kome je Vlada poverila da organizuju kampanju vakcinacije u Francuskoj.

Ispostavilo se da su stručnjaci američkog kabineta napravili teške propuste u organizaciji logističke podrške, dok su se s druge strane predsednici opština i lokalnih vlasti čudili zašto su isključeni iz organizacije ovako važnog poduhvata.

“Svakoga dana u 17:00 časova visoki funkcioneri Ministarstva zdravlja prisustvuju jednom od brojnih sastanaka koje svakodnevno organizuje supervizor kampanje za vakcinaciju. Taj sastanak održava se preko aplikacije Zoom. Taj sastanak ne vodi neki državni funkcioner, već neki od savetnika kabineta McKinsey & Company“, slikovito je opisao portal Politiko funkcionisanje zdravstvenih vlasti u vreme vakcinalne kampanje u Francuskoj.

 

Le Monde je posle svega objavio da je kabinet McKinsey bio taj koji je “redigovao program Emmanuela Macrona u vreme predizborne kampanje za predsedničke izbore“ i da je “intervenisao po brojnim osetljivim pitanjima“.

Le Monde izveštava da kabinet McKinsey prati francuskog predsednika Macrona još od 2007. godine, da su savetnici ovog kabineta intervenisali u vezi sa brojnim osetljivima temama vezanim za reforme, da su po izboru Macrona za predsednika upravo ljudi koji su nekada radili u kabinetu McKinsey ušli u Jelisejsku palatu i dobili visoke funkcije sa kojih su rukovodili javnim konkursima (tenderima)…

Vest koja je zatim stigla osvetlila je malo jasnije o kakvom je savetničkom profilu reč kada je reč o kabinetu McKinsey. Sve agencije prenele su da je McKinsey prihvatio odluku američkog suda da u budžete 45 američkih država uplati 573 miliona dolara zbog uloge u takozvanoj opijatskoj krizi. Kabinetu McKinsey stavlja se na teret da je svojim savetima pomagao firmama Purdue Pharma i Johnson & Johnson da što bolje prodaju opasne lekove protiv bolova, zanemarujući činjenicu da oni izazivaju zavisnost. Opijati su u SAD-u prodavani na recept ili ilegalno, skoro bez državne kontrole. Sud smatra da je od posledica njihovog uzimanja umrlo više od 232.000 ljudi.

Uz sve ovo, lokalni dnevnik L’Alsace donosi novosti sa međunarodnih aerodroma u Francuskoj, gde je policija razbila mrežu preprodavača lažnih testova PCR, lažnih dozvola za putovanja i čak lažnih vakcina.

 

“Prevarantima dobro ide“, kažu policajci i navode cenovnik: “Između 100 i 150 evra za lažni test. Najmanje 200 dokumenata prodato je putnicima“, kaže divizijski komesar Julien Gentile, šef pogranične policije na pariskom aerodromu “Charles de Gaulle”.

“Po prosečnoj ceni od 250 dolara – koja može da dostigne i 1.000 dolara naplaćenih u bitkoinima, prevaranti pokušavaju da prodaju lažne vakcine na takozvanom darkwebu na internetu…”, prenosi L’Alsace.

“Bilo ko može na svom kompjuteru da proizvede lažni test koji izgleda skoro kao pravi. To je običan komad papira, a ne proverljiv dokument”, kaže Gentile. “Ime laboratorije, ime lekara, broj dosjea… Lažna potvrda savršeno imitira pravu”, zaključuje autor teksta u dnevniku L’Alsace.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO