Francuski ‘izolacioni’ zakon: Stigmatizirani i marginalizirani muslimani

Analitičari i aktivisti smatraju da je u Narodnoj skupštini odobreni Zakon o islamskom separatizmu osuđen na neuspjeh jer nema veze sa stvarnošću.

Zakon o izolacionizmu je dio predizborne kampanje Emmanuela Macrona, čija je popularnost nedavno opala (EPA)
Zakon o izolacionizmu je dio predizborne kampanje Emmanuela Macrona, čija je popularnost nedavno opala (EPA)

Abdel Majid Daqneesh, Pariz

Nakon dvije sedmice opsežnih rasprava, žestokih polemika i mnogih amandmana, francuski zastupnici u Nacionalnoj skupštini odobrili su u prvom čitanju velikom većinom nacrt zakona “koji jača principe Republike”.

Tekst zakona, pored ostalog, kriminalizira “separatističke tendencije”, jača nadzor nad udruženjima i finansiranjem vjerskih aktivnosti te suzbija širenje mržnje putem interneta.

Nacrtu zakona snažno su se suprotstavile opozicione ljevičarske političke frakcije unutar parlamenta, kao i organizacije civilnog društva, intelektualci, akademski radnici i istraživači, koji to vide kao kršenje javnih sloboda.

Smatraju da se tim zakonom žele “stigmatizirati i marginalizirati muslimani” i ” od njih napraviti žrtveno janje za neuspjehe predsjednika Emmanuela Macrona u vanjskoj i unutrašnjoj politici, borbi protiv pandemije korona virusa i oživljavanju ekonomije”.

Islam ne poistovjećivati s ekstremističkim pokretima

Aktivista za ljudska prava Yasser al-Lawati pojašnjava da je Macron, čija je popularnost opala u posljednje vrijeme, postavio isceniran program godinu i po prije izbora.

Napominje da je problem izolacionizma ili separatizma iskonstruiran i da ne postoji u stvarnosti te kako u Francuskoj ne postoji organizacija, grupa ili oblast koja ima separatističke zahtjeve.

Jean-Luc Melenchon, ljevičarski opozicionar i šef francuskog pokreta Nepokorena Francuska, snažno je kritizirao ovaj zakon u obraćanju parlamentu 1. februara, kada je govorio o licemjerju francuske vlade, koja zanemaruje socijalni separatizam bogatih, vjerski separatizam konkordata i institucionalnu odvojenost Evropske unije, dok s druge strane naglašava islamski separatizam.

Melenchon je osudio to što država namjerno i smišljeno poistovjećuje islam, kao religiju koja nosi umjerene vrijednosti, s ekstremističkim pokretima koji ne predstavljaju islam.

U obraćanju Nacionalnoj skupštini, šef francuskog pokreta Nepokorena Francuska podsjetio je prisutne da su muslimani koje danas opisujemo kao separatiste bili ti koji su sudjelovali u ratovima s Francuskom, oduprli se nacizmu i pomogli u izgradnji moderne Republike.

Zakon bez sadržaja, prijedlozi stari

Na pitanje šta misli o zakonu o islamskom separatizmu i njegovim brojnim paragrafima, Amin Haddadi, društveni aktivista i predsjednik Islamskog udruženja za društvene i kulturne aktivnosti u Parizu, kaže da ga ne iznenađuju takvi diskriminirajući i nepravedni zakoni protiv muslimana.

Objašnjava da postoji politički vakuum kao posljedica pandemije korona virusa, koju Macronova vlada pokušava iskoristiti da pokaže svoje postojanje kroz usvajanje ideja desnice i radikalne desnice kako bi zadovoljila svoju izbornu bazu, posebno kako se bliže predsjednički izbori.

Dodaje da se trenutna politika u Francuskoj, prema stavu Macronove stranke, zasniva na pobjedi nad opozicijom, koju uglavnom čini krajnja desnica.

“Ovaj zakon je besadržajan i u njemu nema ništa novo. Sve njegove ideje i prijedlozi su stari”, dodao je.

Osuđen na neuspjeh, ostaje u ladicama

Kada je u pitanju odnos ovog zakona sa društvenom stvarnošću u Francuskoj, aktivista Haddadi naglašava da će ovaj zakon, prema njegovom poznavanju francuske stvarnosti, ”ostati u ladicama Ministarstva unutrašnjih poslova, a nakon godinu ili najviše dvije ljudi više neće čuti ponovo za njega, jer je to jednostavno besadržajan zakon osuđen na neuspjeh.”

Haddadi je osuđujući upitao: “Zašto se pogrešno shvaćena pitanja poput hidžaba, nevinosti, poligamije i prisilnog braka danas ponovo uvode u ove besplodne političke rasprave?”

Haddadi na kraju postavlja pitanja: ”Gdje je ta Republika o kojoj govore u ovim gradovima i siromašnim četvrtima čije se islamizacije boje? Gdje je država na tim mjestima? Gdje je socijalna pravda u tim četvrtima u kojima stopa nezaposlenosti prelazi 51 posto? Gdje je budućnost ove omladine? Ko stoji iza ovih ekstremista o kojim nam stalno govore? To su ključna pitanja koja se trebaju postaviti u Narodnoj skupštini.”

Nepravedan i usmejeren protiv muslimana

Abdul Karim Bourkhis, društveni aktivista i predsjednik islamskog udruženja Yanabeea al-Khair, iznio je svoje mišljenje o ovom zakonu, rekavši da je on na prvi pogled donesen iz sigurnosnih razloga, ali je u suštini kreiran da ograniči razvoj i rast muslimanskih aktivnosti u Francuskoj i Evropi.

Bourkhis smatra da je zakon o islamskom separatizmu nepravedan i usmjeren protiv muslimana kako bi ih blokirao i marginalizirao te neutralizirao njihova udruženja, zamrznuo njihove aktivnosti i na kraju ih zatvorio.

Među odredbama zakona o kojim je vođena žestoka i oštra rasprava nalazi se i klauzula koja predviđa da su sva vjerska udruženja u Francuskoj dužna prijaviti finansiranje iz inostranstva veće od 10.000 eura godišnje pod krivičnom odgovornošću.

Povodom ove obaveze i kontrole koja će se nametnuti vjerskim društvima, aktivist i analitičar Abdul Karim Bourkhis kaže da se je ovdje riječ o lošoj informiranosti, jer se većina džamija finansira iz domaćih sredstava.

‘Sve jt to farsa i demagoški politički rat’

One promoviraju suživot u miru i potiču na dijalog i principe vjerske tolerancije, kazao je.

Bourkhis je naglasio da država provodi politiku dvostrukih aršina, a kao primjer za to navodi da katolička i jevrejska udruženja koja se bave podučavanjem od države primaju izdašnu pomoć i ugovore o saradnji koji im omogućuju da provode svoje aktivnosti i da se bave organiziranim podučavanjem, za razliku od islamskih udruženja, kojima su uskraćeni ovakvi ugovori, pomoći i olakšice.

Vezano za pitanje kontrole, aktivista Amin Haddadi također kaže da je “sva ta farsa, zapravo, demagoški politički rat”.

Ističe da se sve džamije, udruženja i škole finansiraju iz domaćih izvora finansiranja i zahvaljujući sredstvima francuske muslimanske zajednice.

Izvor : Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO