Smrt mafijaškog bossa koji je poslove vodio iza rešetaka

Raffaele ‘Professore’ Cutolo, jedan od najokrutnijih italijanskih mafijaša, skoro cijeli život je proveo u zatvoru.

Raffaele Cutolo je pravosnažno osuđen na 14 doživotnih robija (Screenshot)
Raffaele Cutolo je pravosnažno osuđen na 14 doživotnih robija (Screenshot)

Raffaele Cutolo bio je jedan od najmoćnijih i najokrutnijih italijanskih mafijaša, osnivač i vođa klana Nova organizirana Kamora (NCO) iz regije Kampanija na jugu zemlje. Skoro tri četvrtine života proveo je u zatvoru, ali ga to nije spriječilo da rukovodi kriminalnom organizacijom, jednom od najjačih u Italiji osamdesetih godina prošlog vijeka, kada je imala oko 10.000 pripadnika.

Iza rešetaka je i umro, u srijedu, u zatvorskoj bolnici u Parmi. Imao je 79 godina i dugu listu hroničnih oboljenja pluća i srca. Italijanski mediji su ovih dana posvetili veliki prostor Cutolu, koga se smatra odgovornim za smrt više osoba i koji je pravosnažno osuđen na 14 doživotnih robija.

Njegove lik i djelo ovjekovječio je novinar Giuseppe Marrazza u biografiji Il Camorrista, prema kojoj je Oskarovac Giuseppe Tornatore snimio istoimeni igrani film 1986. godine. Cutola je igrao američki glumac Ben Gazzara.

Moćniji od premijera

“Zbog svojih veza s političarima, Cutolo je bio dijelom italijanske države. Bio je moćan, moćniji od jednog premijera“, kaže u Corriere della Seri pisac i novinar-istraživač Roberto Saviano. Autor nagrađivanog dokumentarnog romana Gomorra o napuljskoj kriminalnoj organizaciji napominje da je Cutolo osamdesetih počeo rat napuljskih klanova, koji je trajao godinama i odnio hiljade života.

“Uništio je ekonomiju juga Italije. Kreirao je i politiku glasovima koje je donosio političarima. I država je sjedila s njim za stolom, moleći ga da pomogne u oslobađanju političara Cire Cirilla”, pripovijeda Saviano.

Il Fatto Quotidiano piše da je Cutolo prvo ubistvo počinio 1963. godine, kada je imao 22 godine. Hicima iz pištolja je ubio vršnjaka iz svog rodnog mjesta Ottaviana, u blizini Napulja. Branio se da je štitio čast sestre Rosette. Za zločin je osuđen na doživotnu robiju, koja je preinačena na 24 godine. Krijući se, neko vrijeme je izbjegavao odlazak u zatvor.

U ćeliji kao u hotelu

U napuljsku kaznionicu Poggioreale  je 1971. godine dospio kao “običan” kriminalac, ali je tu postao moćni mafijaš. Uz pauzu od godinu i po, kada je bio u bijegu, iza rešetaka je ostao sve do kraja života.

U zatvoru je osnovao klan “Nuova Camorra organizzata”, kriminalnu organizaciju poznatu po brutalnosti. Poslove je vodio iz svoje ćelije, u kojoj je uživao u hotelskim privilegijama. Imao je privatnog kuhara, oblačio se moderno, čak je koristio telefon upravnika zatvora. Nova Camorra je postala najmoćniji klan napuljskog podzemlja, a Cutolo je izgradio mit o svom liku.

Zvali su ga “Professore“, budući da je bio jedan od rijetkih koji je znao da piše i čita. Čak je napisao knjigu poezije, koja je postala svojevrsna biblija kriminalcima (štampana je uprkos zabrani države). Davao je brojne intervjue referentnim medijima, a roditeljima je kupio srednjovjekovni dvorac sa 365 soba – po jedna za svaki dan u godini.

“Ali, sve je to bio samo folklor. U njegovoj glavi je cijelo vrijeme bio plan da od Camorre napravi korporaciju”, piše Domani.

Pregovori s državom i teroristima

Ovaj list opisuje kako je Cutolo odigrao ključnu ulogu u oslobađanju člana Demokršćanske stranke Cira Cirilla, kojeg su 1981. godine kidnapirale Crvene brigade (Brigate Rosse). Angažirali su ga visoki dužnosnici sigurnosnih snaga Italije da u zatvoru pregovara s uhapšenim pripadnicima terorističke organizacije.

“Tri mjeseca nakon otmice, Cirillo je oslobođen. Niko od aktera nikada nije rasvijetlio ovaj slučaj“, piše Domani.

Cutolo i njegova Nova Camorra su u godinama koje slijede, nakon niza obračuna, postepeno gubili moć. Pažnju javnosti je opet stekao 2001. godine, kada mu je nakon dugotrajne pravne borbe država dozvolila da postane otac. Nakon vještačke oplodnje, njegova supruga (s kojom se vjenčao u zatvoru 1983. godine i s kojom nikada nije konzumirao brak) rodila je kćerku Denise.

“Umrijet ću u zatvoru. Moja posljednja želja je da supruzi podarim dijete“, rekao je u jednom intervjuu Repubblici.

Za pljačke osumnjičeno svih 200 mještana

Kriminalci, ali nepoznati, protagonisti su još jedne zanimljive priče koju donosi Corriere della Sera. Najtiražniji italijanski list piše da je na malom otoku Capraia u Toskanskom arhipelagu svih 200 mještana osumnjičeno za seriju nezabilježenih pljački.

“Ovdje niko nikad nije zaključavao kuću“, opisuje jedna mještanka, dok se gradonačelnica brine da će cijela situacija narušiti duh zajedništva, koji oduvijek vlada na malenom otoku bliže Korzici (Francuska) nego italijanskoj obali.

Posljednja u nizu pljački pogodila je vlasnika lokalnog bara, koji je ostao bez 60.000 eura. Provalnici su onesposobili javni videonadzor i otvorili sef u kojem je Alessandro Santinelli čuvao ušteđevinu od kako je jedina banka na otoku zatvorena prošle godine.

Prethodno je žrtva pljačke bio i zamjenik gradonačelnika Fabio Mazzei, kome su odnijeli ušteđevinu i nakit.

“Znali su da sam na putu u Pisi. Ovo je vrlo tužna priča. Osjećaj je da imamo lopova u familiji“, kaže Mazzei.

Zadatak da riješe slučaj imaju jedina tri karabinjera na otoku, koji, međutim, još nisu uspjeli skratiti listu osumnjičenih, tako da se sumnja na sve, piše Corriere.

Schwazer oslobođen optužbe za doping

Nekadašnji olimpijski prvak u brzom hodanju Alex Schwazer vrlo je vjerovatno bio žrtva namještaljke u doping aferi, o kojoj smo već pisali opširno, prenose svi italijanski mediji.

Repubblica javlja da je sud u Bolcanu, nakon dugotrajnog i iscrpnog preeliminarnog ročišta, odlučio arhivirati predmet koji je otvoren 2017. godine, nakon što je Schwazer drugi put u karijeri bio pozitivan na zabranjeni doping (što je u Italiji krivično djelo).

“Neizmjerno sam sretan što je, nakon četiri i po godine, došao dan u kojem je pravda pobijedila“, komentar je Schwazera, koji tvrdi da mu je 2016. godine namješten pozitivan doping nalaz, zbog kojeg je do 2024. godine suspendiran iz svijeta sporta.

Sud u Bolzanu je utvrdio da Schwazer nije počinio krivično djelo uzimanja dopinga, što mu otvara mogućnost da nastavi pravnu borbu na sportskim tribunalima i eventualno se ponovo počne natjecati u sportu u kojem je bio olimpijski prvak još 2008. godine.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO