Hoće li se zatvorenik Barghouti kandidirati za predsjednika Palestine, i šta ako pobijedi?

Otkako su utvrđeni datumi izbora, unutar Fataha uzavrele su rasprave u vezi sa namjerom zatvorenog vođe Marwana Barghoutija da se kandidira na izborima.

"Marwanova struja" je grupa čelnika Fataha koji podržavaju Barghoutijeve ideje i vjeruju da on može oživjeti novu nadu u pokret i palestinski politički sistem (EPA)

Piše: Mervat Sadiq, Ramallah

Otkako je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas sredinom januara izdao predsjednički dekret kojim su utvrđeni datumi izbora, unutar Palestinskog pokreta za nacionalno oslobođenje (Fatah) uzavrele su rasprave u vezi sa namjerom zatvorenog vođe Marwana Barghoutija da se kandidira na izborima.

Prošle sedmice, nakon završetka zasjedanja u Kairu na kojem su palestinske frakcije razgovarale i postigle dogovor da će poštovati izbore i podržati njihovo provođenje, Hussein Al-Sheikh, član Centralnog komiteta Fataha, otišao je u vanrednu posjetu Barghoutiju u zatvoru, kako bi ga uvjerio da odustane od kandidature na predsjedničkim izborima i da podrži jedinstvenu listu pokreta Fatah na parlamentarnim izborima.

U subotu navečer vodstvo Fataha održalo je sastanak na čelu s Abbasom kako bi razgovarali o rezultatima te posjete. Pokret je rekao da je predsjednik dobio pismo od Barghoutija u kojem je potvrdio da će Fatah izaći na izbore za Zakonodavno vijeće sa jedinstvenom listom.

Povodom toga, Hatem Abdel Qader, član Revolucionarnog vijeća pokreta, rekao je u intervjuu za Al Jazeeru da Barghoutijevo pismo predsjedniku podržava formiranje jedinstvene liste, ali pod određenim uvjetima.

Prema Abasovom dekretu, predsjednički i parlamentarni izbori te izbori za Nacionalno vijeće održat će se u maju, julu i avgustu.

Prema Abdel Qaderu, Barghouti se odlučio kandidirati samo na predsjedničkim izborima i podržava jedinstvenu listu Fataha pod uvjetom da predstavlja različite struje pokreta. Također, lista treba biti sačinjena transparentno i u skladu s demokratskim načelima i standardima te da kandidati na njoj budu kompetentni i da mogu dobiti povjerenje palestinskih glasača, u kontekstu onoga što je Abdel Qader nazvao kao “narušeno povjerenje u pokret zbog prakse koju provodi aktualna izvršna vlast.”

Abdel Qader je rekao: ”Nadamo se da će Centralni komitet i Abu Mazen (Abbas) prihvatiti Barghoutijevu preporuku i da će se formirati kompaktan blok koji će biti izabran na demokratskoj osnovi, a ne na osnovu favoriziranja”.

Lista pripadnika Barghoutijeve struje

U slučaju da zvanična Fatahova lista ne udovolji Barghoutijevim težnjama, Abdel Qader kaže da bi, kako je to nazvao, “Marwanova struja” mogla sačiniti drugu listu, na kojoj on ne bi bio kandidat.

Prema čelniku Fataha, “Marwanova struja” je grupa čelnika Fataha koji podržavaju Barghoutijeve ideje i vjeruju da on može oživjeti novu nadu u pokret i palestinski politički sistem.

U Ramallahu kruže priče o listi koju će formirati Nasser al-Kidwa, član Centralnog komiteta Fataha, uz podršku Barghoutija. Abdel Qader je rekao da još uvijek nije odlučio hoće li učestvovati na njoj ili ne.

Vezano za priče da je Mohammad Dahlan, čelnik koji je istupio iz Fataha, podržao Barghoutijevu listu, Abdel Qader je rekao: “Dahlan ima posebnu listu koja nema nikakve veze s bilo kojom listom povezanom s Barghoutijem ili bilo kojom zvaničnom listom Fataha.” “Ne postoji savezništvo ni na jednoj listi između Marwana i Dahlana”, dodao je.

Na šta se Barghouti oslanja?

Fatah još nije donio konačnu odluku u vezi s kandidaturom predsjednika Abbasa za predstojeće izbore, a Barghouti se oslanja na prednost koju su mu dale palestinske ankete kada su u pitanju šanse kandidata na parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

Posljednja anketa, koju je sredinom decembra proveo Palestinski centar za anketna istraživanja, pokazala je da će 69 posto Palestinaca učestvovati na predstojećim parlamentarnim izborima, a da će jedinstvena lista Fataha dobiti 38 posto glasova u odnosu na 34 posto glasova za listu Hamasa.

Ako bi Barghouti oformio nezavisnu listu odvojeno od službene liste Fataha, 25 posto ispitanika bi glasalo za nju, a 19 posto za službenu listu Fataha. Ako Dahlan formira svoju listu nasuprot službene liste Fataha, dobio bi sedam posto glasova u odnosu na 27 posto za službenu listu pokreta.

Ako se na predsjedničkim izborima kandidiraju samo Abbas i Ismail Haniyeh, šef političkog ureda Islamskog pokreta otpora Hamas, prvi bi dobio 43 posto glasova, a drugi 50 posto. U slučaju da izborno natjecanje bude između Barghoutija i Haniyeha, Barghouti bi dobio 61 posto glasova, a Haniyeh 37 posto.

Oslobađanje ili imenovanje zamjenika

Dok politički analitičari Barghoutijevu namjeru da se kandidira na predsjedničkim izborima vide kao pokušaj da se nakon 19 godina provedenih u izraelskim zatvorima, nakon što je osuđen na pet doživotnih robija, zatraži njegovo puštanje na slobodu, Abdel Qader kaže da njegova kandidatura nema nikakve lične interese. “Smatramo da je podrška koju mu je iskazala palestinska javnosti više puta zapravo to što je ohrabrilo Marwana na ovakav korak”, kazao je.

Abdel Qader rekao je da Marwan ima program sa drugačijom vizijom i strategijom koji bi Palestinci trebali isprobati. “Sada postoji potreba i nacionalni interes za promjenom političkog establišmenta koji je Palestince doveo u slijepu ulicu”, dodao je.

U slučaju da Barghouti odnese pobjedu dok je u zatočeništvu, Abdel Qader je rekao: “To neće predstavljati problem. Prema palestinskom zakonu, on se može kandidirati iz zatvora, a ako bude izabran, vršit će se pritisci na lokalnom i međunarodnom nivou da se pusti na slobodu. Čak i ako ostane u zatvoru, može odrediti svog zamjenika”.

Formiranje liste prema kriterijima

Rukovodstvo Fataha u Centralnom komitetu i ličnosti bliske tom tijelu ostali su suzdržani i nisu željeli komentirati Barghoutijevu kandidaturu za predsjednika i njegove zahtjeve za podržavanje jedne liste pokreta na parlamentarnim izborima.

Međutim, Jibril Rajoub, sekretar Centralnog komiteta Fataha, rekao je da će ovaj pokret izaći na parlamentarne izbore s jednom listom. Ona će biti formirana u skladu s kriterijima koji će se utvrdit u narednim sedmicama, rekavši kako će svi uzeti učešće u tim kriterijima.

Tokom gostovanja u programu Palestine TV u nedjelju navečer, Rajoub je govorio o konsenzusu Centralnog komiteta i jedinstvenom stavu, čak i kada je riječ o Barghoutiju i Karimu Younisu koji se nalaze u zatvoru, da će se na izbore izaći s jedinstvenom listom.

Sekretar Centralnog komiteta Fataha pozvao je članove ovog pokreta da se ujedine u, kako je to nazvao, “presudnoj fazi” kroz koju prolazi Fatah. ”Sve ličnosti iz organizacijske i rukovodeće strukture koje se nalaze u zatvoru naši su partneri i uvažavamo njihova mišljenja”, rekao je.

Prema Rajoubu, Centralni komitet će glasati o formiranju liste, pod uvjetom da odabir kandidata započne naredne sedmice kako bi lista bila spremna do marta.

Izvor: Al Jazeera