Kako je Draghi ujedinio političku scenu Italije

Uz podršku skoro svih parlamentarnih partija, nestranački kandidat Mario Draghi je postao 30. premijer u historiji od osnivanja Republike 1946. godine.

Draghi će predvoditi političko-tehnokratsku vladu nacionalnog jedinstva (Reuters)

“È uno dei noi!”. “On je jedan od nas!”.

Nije slučajno Beppe Grillo iskoristio navijačku parolu koja se često čuje na stadionima kada je prošle sedmice, nakon njihovog prvog susreta, opisivao tadašnjeg mandatara i budućeg premijera Italije Marija Draghija, piše Corriere della Sera.

Osnivač trenutno najjače italijanske stranke, Pokreta 5 zvijezda, morao je pažljivo birati riječi kojim će uvjeriti članstvo da podrži nestranačkog ekonomskog eksperta kojem je predsjednik države Sergio Mattarella povjerio mandat sastava nove vlade nakon raspada koalicije i ostavke Giuseppea Contea.

Iako se Draghijeva politička filozofija u dobroj mjeri razlikuje s programom stranke, Grillovo lobiranje donijelo je rezultat: Članovi Pokreta u četvrtak su na stranačkom referendumu odlučili podržati bivšeg šefa Centralne evropske banke sa 59 posto glasova.

Političko-tehnokratska vlada

Time je otklonjena i posljednja prepreka pa je uz podršku skoro svih parlamentarnih stranaka Draghi u subotu i zvanično postao 30. premijer u historiji od osnivanja Republike Italije 1946. godine.

On će predvoditi političko-tehnokratsku vladu nacionalnog jedinstva, sastavljenu kombinirano od predstavnika najjačih partija i vanstranačkih eksperata.

Ministarske fotelje zauzelo je 15 muškaraca i samo osam žena. Isti je omjer kad je u pitanju podjela na stranačke predstavnike (15) i eksperte (8).

No, tri važna ministarstva Draghi je namijenio stručnjacima od povjerenja: Daniele Franco brinut će se o ekonomiji, Vittorio Colao o inovacijama i digitalnoj tranziciji, a Roberto Cingolani o zaštiti okoliša. Neki od prominentnijih ministara iz prethodne Conteove vlade su zadržali pozicije: Luciana Lamorgese je ostala ministrica unutrašnjih poslova, a Luigi Di Maio spoljašnjih, Roberto Speranza zdravstva, Dario Franceschini kulture, a Lorenzo Guerini odbrane.

Pokretu 5 zvijezda pripala su četiri mjesta, Demokratskoj partiji, Ligi i Forza Italiji po tri, a strankama Italia Viva i Slobodni i jednaki po jedno.

Nakon što je u subotu održana svečana ceremonija preuzimanja dužnosti, za iduću sedmicu je ostala formalnost da novoj Vladi povjerenje iskažu oba parlamentarna doma.

I desnica i ljevica ‘za’

Što se tiče glasanja Pokreta 5 zvijezda, brojni su mediji primijetili ironiju u ovome “Sì” jedne populističke lijevo orijentirane stranke, osnovane kao antiestablishment pokret euroskeptika i antiglobalista, za jednog očitog predstavnika establishmenta i zagovornika europske politike.

Zajednički interes su, međutim, Grillo i Draghi pronašli u najavljenom osnivanju novog ministarstva zaštite okoliša (ili ekološke tranzicije, kako se zvanično zove). To je Grillu bilo važno budući da je ekologija u jezgri programa Pokreta 5 zvijezda. No, na kraju Draghi u ministarsku fotelju nije ustoličio predstavnika stranke, već eksperta (Cingolani).

Corriere primjećuje da je istovremeno Matteo Salvini, šef druge najjače italijanske stranke, separatističke Lige, dodirnu tačku s budućim premijerom pronašao u poreznoj politici.

“Draghi je protiv povećanja taksi i protiv poreza na nasljedstvo”, rekao je Salvini objašnjavajući zašto je odlučio podržati čovjeka kojeg je prije četiri godine nazvao “saučesnikom” u, kako se tada izrazio, “ekonomskom masakru Italije”.

Ovaj desničar, kako primjećuju analitičari, u posljednje vrijeme počeo je voditi svoju stranku u pravcu centra, istovremeno ublažavajući euroskepticizam.

“Mi smo ti koji prizivamo ovakvo rješenje već  godinu”, komentirao je Draghijevu kandidaturu Silvio Berlusconi, predsjednik desničarske stranke Forza Italia, inače i sam nekadašnji premijer. I on je, dakako, obećao glas za Draghija.

“On je europejac, kao što smo i mi”, isticali su uglednici lijevo orijentirano Demokratske partije (PD). “On je ekolog, kao što smo i mi”, poručivali su iz stranaka čiji su programi utemeljeni na zaštiti životne sredine.

Meloni ostaje u opoziciji

I tako redom, piše Corriere, Draghi je oko sebe ujedinio gotovo kompletnu italijansku političku scenu.

Gdje god i kad god da su im se podudarili interesi, stranački lideri su koristili svaku situaciju i mogućnost da se identificiraju sa budućim premijerom (s jedinim izuzetkom Giorgie Meloni, predsjednice ultradesničarske stranke Fratelli d'Italia, koja je odlučila ostati “konstruktivna opozicija”).

Draghi je, ukazuje najtiražniji italijanski list, tokom konsultacija sa političkim prvacima upotrebljavao istu strategiju koju je koristio kada je bio šef Centralne evropske banke: ujedinio je tada guvernere nacionalnih banaka, svima im dao pravo glasa i svima na njihove zahtjeve odgovorio sa jednim “vidjet ćemo”, da bi se zatvorio u svoju sobu i odluke donosio samostalno.

“Draghijev metod je proizveo Draghijev efekt: Na manje od milimetra sveo je razlike između sebe i političkih lidera koji su se činili mnogo daljima”, primjećuje Corriere.

Podjele u Pokretu 5 zvijezda

No, s približavanjem politici koju simbolizira novi premijer, čelnici Pokreta 5 zvijezda su ugrozili jedinstvo vlastite stranke, ističe Repubblica.

Rimski dnevnik izvještava da su se nakon objave rezultata online glasanja o podršci Draghiju neki od vodećih ljudi stranke odlučili distancirati.

“Ne mogu prihvatiti vladu s ovim partijama”, poručio je jedan od čelnika Alessandro Di Battista, najavivši izlazak iz Pokreta 5 zvijezda zajedno sa 30-ak parlamentaraca te osnivanje nove parlamentarne grupe.

S druge strane, bivši ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio, koga mnogi vide budućim prvim čovjekom Pokreta, oglasio je novi pravac.

“U jednom od najdramatičnijih trenutaka u našoj historiji (Pokret je osnovan 2009. – op. a.) donijeli smo hrabru odluku: Idemo evropskim putem”, rekao je Di Maio.

Renzi trči počasni krug

Draghijevo ustoličenje u premijersku fotelju omogućilo je bivšem premijeru Matteu Renziju da proslavi veliku političku pobjedu.

Čelnik minorne stranke Italia Viva, koja trenutno uživa podršku svega 3 posto glasača, izlaskom iz vladajuće koalicije prošlog mjeseca pokrenuo je niz događaja koji će rezultirati padom Giuseppea Contea i imenovanjem Draghija.

“Bila je to moja strategija. Sve sam uradio sam. Sa 3 posto!”, slavodobitno je izjavio u intervjuu za New York Times.

Američki dnevnik podsjeća da se Renzi, nakon što je izazvao političku krizu usred pandemije, našao na meti brojnih žestokih kritika na Apeninima.

“Sada trči počasni krug”, konstatira NYT.

Koliko mu se isplatilo kockanje, svjedoči i broj intervjua koje je dao domaćim i inostranim medijima: Nakon američkog lista, dobio je priliku da se pohvali i u njemačkom Zeitu, britanskom Financial Timesu

“Draghi je Italijan koji je spasio euro. Sada će spasiti Italiju. Dobit ćemo 200 milijardi eura od Evropske unije. Treba nam Vlada koja će ih znati potrošiti pametno. Budući da Evropa vjeruje u nas, na čelo moramo staviti najbolje ljude koje imamo”, rekao je Renzi.

Izvor: Al Jazeera