Škole kao svjetionik nade za pakistanske djevojčice

Obrazovanje djevojčica je veoma važno, jer bez doprinosa žena nijedno društvo ne može da napreduje i da dostigne prosperitet, kažu Minawaru, selu na sjeveru Pakistana.

Prema podacima koje je objavio UNICEF, u svijetu više od 129 miliona djevojčica nema pristup školi, a od toga najmanje 32 miliona nema pristup osnovnom obrazovanju (Svetlana Dojčinović)

U dvorištu male škole u Minawaru, selu na severu Pakistana, vladao je mir. Samo je vetar neumorno plesao sa lišćem, najavljujući početak još jedne hladne zime.

Outliers srednja škola je po mnogo čemu posebna. Ona je svetionik nade za sve devojčice koje potiču iz siromašnih porodica i ne mogu da priušte srednjoškolsko obrazovanje, a ni pripremu za koledž. Ona je mesto gde starije dame mogu da nauče da šiju, i na taj način postanu samostalnije. Raji Ahmed, 35, suosnivač škole i turistički vodič Ultimate Adventure Toursa, rođen i odrastao u Minawaru, objasnio mi je da je cilj otvaranja škole da se osnaže devojčice i mlade žene tako što će im se ponuditi mogućnost da se obrazuju, u oblasti gde su mogućnosti za isto veoma oskudne.

Prema podacima koje je objavio UNICEF, u svetu više od 129 miliona devojčica nema pristup školi, a od toga najmanje 32 miliona nema pristup osnovnom obrazovanju. Raji veruje da je obrazovanje osnovno pravo svakog čoveka bez obzira na pol i boju kože. Smatra da je školovanje devojčica važno jer su one temelj svake porodice, a bez doprinosa žena nijedno društvo ne može da napreduje i bude prosperitetno.

U školi se uči urdu i engleski jezik, historija, ali i fizika, matematika, hemija i biologija (Svetlana Dojčinović)

Raji je studirao engleski jezik i istoriju, i kad god može volontira kao nastavnik u školi. Nedavno je upisao i japanski jezik, jer mu je supruga iz Japana. On je svestan da je bio privilegovan u odnosu na mnoge devojke iz njegovog okruženja, koje iako su bile beskrajno talentovane, nisu imale prioritet u dobijanju obrazovanja. Imali su ga dečaci.

“Tokom odrastanja video sam toliko talentovanih devojaka iz mog sela koje nisu mogle da se obrazuju, ne samo zbog nedostatka sredstava i podrške porodice, već i zbog konzervativne kulture u kojoj živimo. Želeo sam da promenim ovakav ustaljen način razmišljanja, i čvrsto verujem da je obrazovanje koje je svima dostupno jedino rešenje“.

Pokušaj otvaranja koledža

Devojčice su sedele u malim učionicama, upijajući sve što nastavnica kaže. Vredno su upisivale sve u sveske, trudeći se da budu tihe.

“Od skromnog početka pre mnogo godina, proširili smo kapacitete naše škole, te sada imamo i malu biblioteku, naučnu laboratoriju, ali i sobu za nastavnike. Sve ovo je izgrađeno kraj učionica, jer smo želeli da se uverimo da devojčice uvek mogu da dobiju sve što im je potrebno za što lakše savladavanje gradiva”, kaže Raji.

U školi se uči urdu i engleski jezik, istorija, ali i fizika, matematika, hemija i biologija. Sa samo četiri nastavnice, ova škola je uspela da pruži više srednje obrazovanje za 95 devojčica iz sela i okoline.

“Trenutno u školi imamo 50 učenica, ali će se broj verovatno povećati. Postoji i centar za šivenje, odakle je do sada 40 žena i devojčica završilo stručnu obuku. Napredovali smo i uspeli da obezbedimo devojčicama obrazovanje do srednjeg nivoa, koje nije ranije postojalo u Minawaru”, ponosan je Raji.

“Fakultet bi bio sledeći korak, jer devojčice uglavnom ne mogu da napreduju zbog ograničenih finansijskih sredstava sa kojima se njihove porodice suočavaju. Stoga počinjemo kampanju prikupljanja finansijskih sredstava, jer želimo da pokušamo da otvorimo koledž za devojke. Ako ostvarimo ovaj naš cilj, verujem da ćemo promeniti život ženske zajednice u ovom delu sveta”.

Ulaganjem u obrazovanje i društvo napreduje

Visoko obrazovanje utiče na promenu u stavovima i obrascima razmišljanja ljudi, temelj je ekonomske nezavisnosti žena, ali donosi i poštovanje porodice i zajednice. UNICEF-ovi podaci ističu da se prepreke za obrazovanje devojčica, poput siromaštva, dečjih brakova i rodnog nasilja razlikuju među zemljama. No, kad se ulaže u obrazovanje devojčica i žena zarada žena raste, dok stope dečjih brakova, smrtnosti dece i majki na porođaju opadaju, dakle, čitavo društvo napreduje.

Školarinu plaća nekolicina učenica, čije porodice to mogu da priušte, ali ta suma čini samo 30 odsto ukupnih troškova, dok se ostatak dobija kroz donacije (Raji Ahmed / Ustupljeno Al Jazeeri)

Samo 49 odsto zemalja je postiglo rodni paritet u osnovnom obrazovanju. Na srednjem nivou, jaz se povećava: 42 procenta zemalja je postiglo rodni paritet u nižem srednjem obrazovanju, a 24 procenta u višem srednjem obrazovanju, prema podacima UNICEF-a.

“Jedna od učenica po imenu Dilshad, predavala je u OLSS školi skoro dve godine, a nedavno je upisala master iz zoologije na Univerzitetu Karakoram u Gilgitu. Pokušavamo da podržimo Dilshad da dobije diplomu i nadamo se da će se ponovo pridružiti našoj školi. Još jedna bivša učenicu po imenu Saima se nedavno pridružila školi i ona predaje fiziku“.

Obrazovanje za dobrobit naroda

Rad škole zavisi od donacija. Raji objašnjava da školarinu plaća nekolicina učenica, čije porodice to mogu da priušte, ali da ta suma čini samo 30 odsto ukupnih troškova, dok se ostatak dobija kroz donacije. Većina donacija dolazi od Helen Nam, saosnivačica i direktorke škole, koja je posetila Pakistan pre mnogo godina.

Od Rajija je tada saznala da su devojčice iz Minawara lišene osnovnog obrazovanja, što je rezultiralo osnivanjem male škole. Raji kaže da trenutno prikupljaju sredstva preko različitih medija i svi ljudi koji žele da pomognu mogu da doniraju školu preko crowdfunding platforme JustGiving.

“Da bismo podigli naš narod u njihovu legitimnu sferu moći, uticaja i korisnosti, moramo imati upotrebljiv i proširen sistem obrazovanja za dobrobit masa” rekao je još 1905. godine Aga Kan III, imam muslimana Ismailita i osnivač preko 200 škola širom sveta. Postojale su škole u Pakistanu, od kojih su danas mnoge u najudaljenijim oblastima te lepe zemlje. Borba za obrazovanje se nastavlja.

Izvor: Al Jazeera