Može li Bidenova administracija spriječiti rusku invaziju na istočnu Ukrajinu?

Američki zvaničnici raspravljaju s evropskim saveznicima o novom paketu sankcija Rusiji koje bi mogle stupiti na snagu ako napadne na Ukrajinu. Sankcije pogađaju visoke zvaničnike u Kremlju, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Vojni izvori su naveli da bi Washington mogao isporučiti Ukrajini nove protivtenkovske i protivoklopne rakete ''Javelin'', kao i minobacače

Dok se američki sigurnosni i politički krugovi fokusiraju na prijetnje koje proizilaze iz kontinuiranog ekonomskog i vojnog uspona Kine, te na širok opseg prijetnji koje takav uspon predstavlja za američko vodstvo; pažnja stručnjaka i analitičara okrenuta je rastućoj ruskoj prijetnji Ukrajini, koja u posljednje vrijeme ozbiljno zabrinjava administraciju predsjednika Joea Bidena.

Procjene američkih obavještajnih službi pokazuju da je Rusija nagomilala oko 100.000 vojnika i dosta vojne opreme duž granične linije između dvije zemlje, što izaziva veliku zabrinutost u Ukrajini i strah od neminovne ruske invazije.

U isto vrijeme, Ukrajina je još od 2014. godine u ratu sa proruskim separatistima na istoku države. Moskva se smatra vojnim i finansijskim podupirateljem ovih separatista, iako to poriče.

Sukob, koji je odnio više od 13.000 života, izbio je ubrzo nakon što je Moskva anektirala Krim iste te godine.

U ovakvoj atmosferi, američki državni sekretar Anthony Blinken sastao se sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Stockholmu u četvrtak, u kontekstu ponovnih vojnih napetosti u pograničnom području između Rusije i Ukrajine. Dvojica ministara učestvuju na sastancima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

Naslijeđe Hladnog rata

Ruski diplomata, koji radi u ambasadi svoje zemlje u Washingtonu, za Al Jazeeru je izjavio da je “stvarni problem u našim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama njihovo uvjerenje da je Hladni rat okončan njihovom pobjedom i našim porazom, te shodno tome usvajaju ponašanje pobjednika i očekuju ponašanje poraženog”.

Diplomata, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, dodaje: “Vidimo da je Hladni rat završen bez ispaljenog metka, bez pobjednika ili poraženih”, a to je suština neslaganja između Moskve i Washingtona u mnogim globalnim pitanjima, među kojima je i sudbina Ukrajine.

Rusija se žali na razvoj vojnih odnosa između NATO-a i Ukrajine, dok istovremeno ruski predsjednik Vladimir Putin upozorava NATO da raspoređivanje oružja ili vojnika u Ukrajini znači prelazak “crvene linije” za njegovu zemlju, smatrajući da bi to moglo dovesti do snažnog odgovora, između ostalog i mogućnosti raspoređivanja ruskih projektila.

Komentirajući zabrinutost Zapada u vezi s namjerom Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu, Putin je rekao da je Moskva zabrinuta i zbog manevara NATO-a u blizini njenih granica. S druge strane, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužuje NATO da prijeti miru u regiji.

Što se tiče Ukrajine, ruskog susjeda koji vrši pritisak i nastoji se pridružiti Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO) koji, s druge strane, oklijeva primiti tu državu iz straha da ne isprovocira Rusiju i potakne je na vojno djelovanje protiv ovog koraka, ona se žali da je Moskva mobilizirala gotovo 100.000 vojnika u pripremi za invaziju na njenu teritoriju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski traži da se prihvati članstvo njegove zemlje u NATO, čime bi se zemlja zaštitila od bilo kakvih ruskih regionalnih ambicija.

Podrška Ukrajini

Ukrajina je tražila, tokom svog učešća na sastanku sa zemljama NATO-a u srijedu, da se pruži “paket za odvraćanje” Rusije, jer Kijev sumnja da se ta država priprema za moguću invaziju na ukrajinsku teritoriju.

Bidenova administracija razmatra mogućnost slanja vojnih savjetnika i nove opreme, uključujući i napredno naoružanje, u Ukrajinu, a vode se rasprave i o predloženom paketu pomoći. U isto vrijeme, Ukrajina je otvoreno upozorila da bi do ruske invazije moglo doći u najkraćem mogućem roku, što bi moglo biti u januaru sljedeće godine.

Vojni izvori su naveli da bi Washington mogao isporučiti Ukrajini nove protivtenkovske i protivoklopne rakete ”Javelin”, kao i minobacače.

Razgovara se i o slanju sistema protivzračne odbrane ”Stinger”, koji je veoma efikasan protiv naprednih ruskih tenkova. Pentagon vrši pritisak da se dio opreme koja bi otišla u Afganistan, poput helikoptera M17, pošalje u Ukrajinu.

Međutim, prisutna je određena zabrinutost unutar Bidenove administracije da bi Rusija slanje naprednog oružja u Ukrajinu mogla smatrati velikom eskalacijom od strane Bidenove administracije. Pojedini savjetnici američkog predsjednika stoga smatraju da svaka dodatna pomoć Ukrajini nesumnjivo predstavlja rizik od ”povećanja napetosti” s Moskvom.

Pripreme za najgore

U trenutku kada Washington i NATO osjećaju zabrinutost zbog rasta tenzija između Ukrajine i Rusije, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da se “Alijansa mora pripremiti na najgore kako raste zabrinutost da bi se Rusija mogla pripremiti za invaziju na Ukrajinu”.

S druge strane, kako navodi nekoliko dobro obaviještenih izvora za CNN, američki zvaničnici pripremaju svoje NATO saveznike za moguću rusku invaziju na Ukrajinu.

Sjedinjene Američke Države upozorile su na “ozbiljne posljedice” bilo kakve agresije. U isto vrijeme, Rusija uporno negira bilo kakav pokušaj u tom pravcu, optužujući Ukrajinu i njene zapadne saveznike za sve veće “provokacije”.

Rasprave o sankcijama i potezi Kongresa

Američki zvaničnici raspravljaju s evropskim saveznicima o novom paketu sankcija koje bi mogle stupiti na snagu ako Rusija napadne Ukrajinu. U isto vrijeme, demokratski i republikanski zastupnici dodali su predložene amandmane na Zakon o autorizaciji nacionalne odbrane za 2022. godinu koji tretiraju nedavne ruske “provokacije”, ali još uvijek nisu potpisali njihovu konačnu verziju.

U amandmanu koji je predložio zvaničnik za vanjske poslove američkog Senata Bob Menendez sugeriraju se nove sankcije koje bi predsjednik Joe Biden trebao uvesti visokim zvaničnicima Kremlja, uključujući predsjednika Rusije Vladimira Putina, u slučaju ruske vojne eskalacije protiv Ukrajine.

Izvor: Al Jazeera