Sport u 2021: Još jedna Đokovićeva godina

Iako je propustio priliku da postane treći teniser u historiji sa osvojena sva četiri Grand Slama u jednoj godini, Novak Đoković iza sebe ima sjajnu godinu.

Novak Đoković izjednačio je rekord sa 20 osvojenih Grand Slam titula (Arhiva)

Kada bismo sportsku 2021. godinu za balkansku regiju pokušali opisati u dvije riječi, one bi glasile – Novak Đoković.

Ako postoji neko ko je na međunarodnoj sceni Balkanu pobrisao uobičajene stereotipe i demonstrirao divljenja vrijednu sportsku i ljudsku veličinu, onda je to upravo on, prvi reket svijeta i teniser koji bi uskoro mogao i statistički postati najveći svih vremena.

Đoković je u 2021. godini bio jako blizu historijskog podviga, da postane treći teniser u historiji koji je osvojio sva četiri Grand Slam turnira u jednoj godini, nakon Roya Emersona i Roda Lavera. No, nakon što je osvojio Australian Open (rekordni deveti put), Roland Garros i Wimbledon, zapeo je na posljednjoj prepreci. Na US openu u New Yorku u finalu ga je savladao Rus Daniil Medvedev.

Đoković je svejedno imao impresivnu godinu. Sa tri osvojena Grand Slama, izjednačio je rekord po broju trofeja sa četiri najjača turnira (20, isto koliko i Rafael Nadal i Roger Federer), postao prvi teniser koji je dva puta osvojio svaki od najjačih turnira, te je postavio rekord po broju sedmica na čelu ATP liste.

Zagrljaji za historiju

Ono što mu je izmaklo, osim Grand Slama, je i naslov pobjednika završnog ATP Toura, gdje je izgubio od Alexandera Zvereva, medalja sa Olimpijskih igara u Tokiju (bio je četvrti), te Davis kup, u kojem je selekcija Srbije u polufinalu poražena od Hrvatske. No, scena u kojoj je Đoković poslije poraza uz zagrljaj čestitao svakom od članova hrvatske delegacije, ostat će zapamćena kao čin vrijedan poštovanja, dokaz sportske i karakterne veličine srpskog tenisera.

Mada nije imala pojedinačnih uspjeha, Hrvatska se može pohvaliti sjajnom teniskom godinom. Osim finala Davis kupa, za to je zaslužan par Nikola Mektić i Mate Pavić, koji je osvojio čak devet titula u dublovima, uključujući i zlato na Olimpijskim igrama, gdje je u finalu pobijedio sunarodnjake Marina Čilića i Ivana Dodiga. Bilo je to dvostruko slavlje za hrvatski tenis.

Još je jedan sportista iz Srbije ostavio jak pečat na svjetskoj sceni. Nikola Jokić izabran je za najvrijednijeg košarkaša (MVP) najjače lige svijeta, NBA, a prvi je centar kojem je to uspjelo još od 2000. godine, kada je to postao čuveni Shaquille O'Neal. Prvi je igrač Denver Nuggetsa koji je u jednoj utakmici zabilježio najmanje 50 poena i 10 asistencija, a izabran je i za All-Star meč, baš kao i Crnogorac Nikola Vučević.

Srbija je, nevezano za Jokića, bila nadmoćna i u košarci. Ženska selekcija te zemlje postala je prvak Evrope, no iznenađenje turnira igranog u Španiji i Francuskoj, bila je reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja je na krilima Jonquel Jones zauzela peto mjesto, a na putu do polufinala ispriječila joj se selekcija Francuske. Jones je bila u prosjeku najbolji strijelac (24,3 poena po utakmici) i skakač (16,8 skokova po utakmici) turnira, te je našla mjesto i u najboljem timu turnira. No, titulom najkorisnije igračice turnira okirila se članica šamionskog tima Srbije, Sonja Vasić.

Debi Sjeverne Makedonije na Euru

Općenito, 2021. godina protekla je u znaku Olimpijskih igara i Evropskog prvenstva u fudbalu.

Na Igrama u Tokiju, koje su zbog korona virusa sa 2020. pomjerene na 2021. godinu, najbolja od zemalja regije bila je Hrvatska, čija se delegacija vratila sa tri zlatne, tri srebrne i dvije bronzane medalje. Srbija je osvojila devet medalja, od čega tri zlatne, jednu srebrnu i pet bronzanih.

Slovenci su se mogli pohvaliti sa tri zlatne i po jednom srebrnom i bronzanom medaljom. Zahvaljujući džudou, Kosovo je osvojilo dva zlata, dok je tekvondoist Dejan Georgijevski Sjevernoj Makedoniji podario jedinu medalju – srebrnu.

Bosna i Hercegovina i Crna Gora nisu osvojile niti jedno odličje, a najbliži je bio atletičar Amel Tuka, koji je bio šesti u finalu utrke na 800 metara.

Ako ćemo o fudbalu, regija nije napravila velik iskorak, ako izuzmemo Sjevernu Makedoniju i njen plasman na Euro.

Selekcija Sjeverne Makedonije se po prvi put u historiji plasirala na završni turnir evropskog kontinenta, a činjenica da su izgubili sva tri susreta grupne faze nije umanjila veliki uspjeh Makedonaca.

Hrvatska je zaustavljena u osmini finala, gdje ju je Španija nakon produžetaka pobijedila sa 5:3.

Na klupskoj sceni, zemlje sa prostora bivše Jugoslavije nisu bile niti blizu evropskog razreda, osim što su se Dinamo i Crvena zvezda u Ligi Evrope, odnosno Partizan u Konferencijskog ligi, izborili za “evropsko proljeće”. S druge strane, na reprezentativnoj sceni se nastavio trend koji vlada posljednjih godina. Selekcije Hrvatske i Srbije su osvojile prvo mjesto u svojim kvalifikacionim grupama i plasirale se na završnicu Svjetskog prvenstva u Kataru, koja će se održati sljedeće godine.

Lana Pudar spasila čast bh. sporta

Te sreće nisu bile ostale selekcije regije, s naglaskom na nastavak erozije reprezentacije Bosne i Hercegovine. Za spašavanje časti fudbala u toj zemlji i dalje se brine jedino Edin Džeko, koji se u 2021. probio na deveto mjesto najboljih strijelaca pet najjačih liga Evrope svih vremena. Ostalo? Daleko od vrijednosti spomena.

Na evropskoj odbojkaškoj sceni, reprezentacije Srbije bile su na visini zadatka. Muška je na evropskoj smotri zauzela četvrto, a ženska je, na turniru čiji je bila domaćin, zauzela drugo mjesto. Hrvatska je bila nešto manje uspješna (odbojkašice su bile desete, a odbojkaši 14.), dok ostale selekcije sa protora bivše Jugoslavije nisu zabilježile značajnije rezultate.

Rukomet nije donio puno razloga za slavlje, jer niti Srbija niti Hrvatska nisu prošle u četvrtfinale Svjetskog prvenstva.

U zimskim sportovima istakao se Hrvat Filip Zupčić, koji je na Svjetskom prvenstvu u skijanju osvojio srebro u paralelnom veleslalomu. Slovenija se nema čime pohvaliti, a najveći uspjeh bilo joj je deveto mjesto Petera Prevca u ukupnom poretku Svjetskog kupa u skijaškim skokovima.

Za Bosnu i Hercegovinu, dojam o još jednoj sportskoj godini za zaborav malo je popravila talentovana 15-godišnja plivačica Lana Pudar, koja se sa Svjetskog prvenstva u Abu Dhabiju vratila sa bronzanom medaljom. To je prva medalja za Bosnu i Hercegovinu u plivanju u historiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije