Naš reporter sa svjetskim skijaškim asovima u snježnom raju

Na tribinama su ponovo gledaoci ali umjesto 15- tak hiljada skijaških tifoza bilo je upola manje, svi sa prigušivačima tj. maskama.

Nema interviju jedan na jedan, ni prije ni poslije trke, nema pres konferencija. No imam dovoljno iskustava da sam nekako našao put da izvještajima dodam i pokoju izjavu, piše autor u tekstu (Ustupljeno Al Jazeeri)

Definitivno. Ljubitelje jurnjave niz bijele padine nije moglo ništa zaustaviti. Ni brojni testovi, kontrole, ograničenja, ništa nije jače od ljubavi prema planinama i snijegu. Industrija kojoj je prijetio potpuni krah ponovo cvate, skijališta su puna, proizvođači, prodavači opreme, hotelijeri…, svi trljaju ruke.

Novac predviđen za skijanje prošle godine ponovo je u opticaju i to udvostručen. Niko ne štedi, naprotiv. Strah od novog lockdowna otpustio je sve kočnice, niko ne pita za cijene, samo je bitno gdje i kada.

Tako je bilo ovog decembra na italijanskim skijalištima Val Gardena i Alta Badia, Bormiu.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

Gledaoci sa maskama

Skoro nestvarno mi se dojmio prizor Dolomita i Sasolonga dok sam se približavao Val Gardeni, prvoj stanici skijaške formule 1 u Evropi. Gotovo da sam bio siguran da nijedna skijaška zima neće biti ista. Za novinare koji prate svjetski skijaški kup posebno. Pokazalo se to odmah prvog dana na ulasku u press centar. Svaki put na ulasku u sve prostore akreditiranih moraš potegnuti za mobitelom i pokazati čarobnu šarenicu QU koja otvara sva vrata, u ovom slučaju snježnom raju…, uz masku naravno.

Nema intervjua jedan na jedan, ni prije ni poslije trke, nema press konferencija. No imam dovoljno iskustava da sam nekako našao put da izvještajima dodam i pokoju izjavu.

Na tribinama su ponovo gledaoci, ali umjesto 15-ak hiljada skijaških tifoza bilo je ih upola manje, svi sa prigušivačima tj. maskama, pa se huk navijanja koji se obično čuje skoro do polovice staze duge više od tri kilometra gotovo da nije izlazio iz ciljnog prostora. No, mora se reći da su domaćini i organizatori u Santa Cristini uradili sve što treba za spektakl.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

Norvežani vladari Saslonga, Kilde nezadrživ

Alexandar Kilde je prvog dana još jednom potvrdio apsulutnu dominaciju Norvežana. Prvog dana briljantnom pobjedom u superveleslalomu, trećom uzastopnom na ovoj stazi, kojom Norvežani vladaju već puno desetljeće (od 13 trka dobili su 10), a dan kasnije je sve do sredina staze je držao zeleno svjetlo a onda trenutak blackouta na ulasku sa sunca u sjenu i kraj. Otvorio je vrata autsajderima Amerikancu Bruce Benettu za prvu pobjedu u karijeri, a Austrijancu Stredingeru i Švicarcu Hitermanu mjesto na podiju, prvi puta u Val Gardeni.

Italijansku turneju skijaške formule 1, Kilde je nastavio u Bormiu preskočivši veleslalom u Alta Badiji. Kilde je skijao ispod svojih mogućnosti bio je tek šesti. No dan kasnije na najdužem SG u Svjetskom kupu na teškoj brzoj stazi koja konstantno visi na jednu stranu uz difuzno svjetlo, Kilde je jednostavno pomeo konkurenciju.

No, u Bormiju se neočekivano pojavio i eksplodirao Švicarac Marko Odermatt.

Marku Odermattu uručiti već sada kristalni globus!!!

Drugim mjestom u spustu  i 8. u superveleslalomu neočekivano čak i za njega, dodao je toliku količinu bodova na svoj saldo da bi mu već sada mogli uručiti kristalni globus ukupnog pobjednika. Gotovo 300 bodova bježi drugoplasiranom Kildeu, a prošlogodišnji pobjednik Pinturault je na distanci od 426 bodova. Odermatt nije gromada od čovjeka, prije bi se moglo reci da je atletičar trkač na 400 metara ali njegovo skijaško znanje je široko, od veleslaloma (pet pobjeda) do SG-a (tri pobjede). Slalom mu jeste slabija tačka ali nikako ”rupa”. Figurom i stasom vrlo podsjeća na Pirmina Zurbrigena švicarskog šampiona iz kasnih 80-tih. Da bi mu u potpunosti bi ona tragu mora pobijediti u svim disciplinama i četiri puta u ukupnom poretku!! Gotovo nemoguća misija.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

Od regionalca Zubčića i Kranjeca u sezonu je bolje ušao hrvatski skijaš . Posebno je zadovoljan podijumom u slalomu kako sam reče (apsulutno je u pravu) nije se lako popeti na podij i u veleslalomu i slalomu (3.u Val D’Iseru) no u veleslalomu nikako da uhvati formu, podjela 12. mjesta sa Kranjecom u Alta Badiji za njega je neuspjeh…, sa velikim ambicijama čeka sljemenski slalom.

Shiffrin, Vlhova ili možda Gogia

U ženskoj konkurenciji Petra Vlhova brani titulu. Napadat će je Mikaela Shiffrin i Sophia Gogia.  Shiffrin za sada vodi, pozitivan test na koronu joj je oduzeo dvije trke u Lienzu gdje je Vlhova profitirala a Sophia Gogia koja je napravila seriju od pet uzastopnih pobjeda u brzim disciplinama će morati završiti poneki veleslalom na podiju da bi bila ravnopravna.

Ova zima je konačno donijela i malo radosti bh. skijanju. Elvedina Muzaferija je bljesnula na superveleslalomu u St. Moritzu, 18. mjesto je plod hrabrosti znanja i napora cijelog tima oko Elvedine. Čuda se u skijanju ne događu prekonoći, posebno u brzim disciplinama. Trening je izuzetno skup jer zahtijeva osiguranje staze, medicinsku ekipu itd. Svaka mala greška i nepažnja može prouzrokovati nesreću i upravo zato su spust i SG najteže skijaške discipline.

Elvedina je napravila sjajan rezultat, za stalnu poziciju među prvih 20 trebat će još deseci i deseci kilometara kvalitetnog treninga. Austrijanci, Švicarci, Francuzi, Norvežani, Nijemci, Italijani imaju specijalne timove za trening spusta koji broji od 3-5 trenera, servisera i naravno ogromnu novčanu platformu.

Sa mnogo manje Elvedina je napravila podvig i zato joj treba čestitati, ali osim čestitki, Elvedini treba izdašnija financijska pomoć.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

Nastupajuća 2022. je godina Olimpjskih igara (Peking februar) možda je to nova prilika za Elvedinu jer je formula nastupa drugačija, samo po četiri člana reprezentacija imaju pravo nastupa plus jedan ukoliko nacija ima olimpijskog pobjednika.

Bit će to nadajmo se duga skijaška sezona koju korona neće prekinuti.

Izvor: Al Jazeera