Kakva su predviđanja Stratfora za 2022. godinu?

Globalni rast ostat će snažan, pojačat će se cyber napadi, Iran i SAD će postići ograničeni sporazum, neka su od predviđanja.

Očekuje se da će se tenzije između Kine i Tajvana produbiti, ali da Peking neće vojno djelovati (Reuters)

U sklopu svojih prognoza o glavnim efektima interakcije geopolitičkih trendova u svijetu, koje objavljuje početkom svake godine, portal Stratfor je pripremio sažetak svojih prognoza za narednu 2022. godinu.

U nastavku je jedan dio tih prognoza koje će u potpunosti biti objavljene 3. januara.

Izvještaj ova očekivanja dijeli na dva dijela: globalni i regionalni trendovi.

Globalni trendovi: Ekonomski rast će ostati snažan, ali će usporiti

U izvještaju se navodi da će globalni ekonomski rast ostati relativno snažan, te da će nastaviti sa svojim neujednačenim oporavkom, ali će usporiti u odnosu na stanje 2021. godine zbog zastoja uzrokovanih pandemijom COVID-19. U izvještaju se očekuje napredak s vakcinama protiv COVID-19 u većini razvijenih zemalja, te kašnjenje u većini drugih zemalja, uz potencijalni rizik od izbijanja novih vrsta bolesti.

U izvještaju se navodi da će rast američke ekonomije biti umjeren 2022. godine, dok će utjecaj povećane potrošnje na infrastrukturu SAD vjerovatno osjetiti tek nakon 2022. godine. Što se tiče Kine, izvještaj kaže da će ograničenja u kreditiranju privatnih razvojnih kompanija utjecati na ukupni rast, jer ulaganja u nekretnine i usluge čine skoro 30 posto BDP-a.

Usporavanje u sektoru nekretnina također će utjecati na prihode kineskih provincija od prodaje zemljišta i nivoe potrošnje. Kao rezultat toga, ekonomski rast Kine u 2022. mogao bi na kraju biti ispod zacrtanog cilja za 2021. od preko šest posto. U izvještaju se dodaje da će pad stope vakcinacije protiv COVID-19 i implikacije toga vjerovatno odgoditi povratak na nivoe BDP-a prije pandemije na mnogim tržištima i zemljama u razvoju. Ističe da bi omikron i druge potencijalne varijante mogle pogoršati uska grla u lancu snabdijevanja, što će ostaviti traga na sve ekonomije širom sveta.

Izvještaj također smatra vjerovatnim da će ekonomske tenzije između Washingtona i Pekinga ostati visoke 2022. godine, a razlog je, kako se navodi, taj što su Sjedinjene Američke Države počele Kini ograničavati pristup zapadnoj tehnologiji i nametati visoke carine na kinesku robu.

U izvještaju se predviđa da će Bidenova administracija pokrenuti novu istragu, prema članu 301, o kineskim industrijskim subvencijama, što će iskoristiti kao sredstvo pritiska u trgovinskim pregovorima s Pekingom. Međutim, smatra izvještaj, američka strategija pritiska na Kinu samo će dovesti do toga da Kina udvostruči svoju nacionalnu tehnološku strategiju, što će kinesko poslovno okruženje učiniti složenijim za zapadne kompanije.

Više cyber napada na više mjesta

U izvještaju se navodi da će se finansijski motivirani cyber napadi u 2022. godini ubrzano povećavati, posebno jer kriminalci sve više ciljaju 5G uređaje, računarstvo u oblaku (cloud computing) i Internet stvari (IoT), što će uzrokovati više poremećaja i povećati nove zahtjeve za cyber sigurnošću u zapadnim zemljama.

Prema izvještaju, američki diplomatski pritisak na Kremlj i provođenje zakona s ciljem eliminiranja ruske ransomware bande, zajedno sa ofanzivnim kibernetičkim operacijama protiv cyber kriminalaca, neće uspjeti suzbiti rast cyber napada, posebno onih koji zahtijevaju otkupninu. Stratfor predviđa da će 2022. godina svjedočiti kontinuiranom porastu ove vrste napada.

Regionalni trendovi: Ograničeni nuklearni sporazum Washingtona i Teherana

Izvještaj konstatira da će snažna želja Sjedinjenih Američkih Država i njihovih evropskih saveznika da uspore nuklearni razvoj Irana, zajedno sa snažnom željom Teherana da ublaži sankcije i izbjegne veliki sukob, potaknuti dvije strane da se vrate za pregovarački sto i postignu ograničeni nuklearni sporazum između dvije strane zasnovan na smanjenju nuklearnih aktivnosti Teherana u zamjenu za ublažavanje američkih sankcija. No izvještaj, također, ukazuje na mogućnost izbijanja regionalnog sukoba, posebno između Izraela i Irana.

Sve veći jaz između Kine i Tajvana

U izvještaju se očekuje da će se tenzije između Kine i Tajvana produbiti zbog sve veće podrške Zapada Tajvanu, ali da Peking neće vojno djelovati protiv Tajvana.

Povećanje koordinacije između Francuske i Njemačke

U izvještaju se ukazuje na povećanje nivoa političke koordinacije između Francuske i Njemačke, što otvara vrata za fleksibilnija finansijska pravila za Evropsku uniju, za nastavak podrške energetskoj tranziciji i pristupu ulaganjima koji je više protekcionistički. To će dovesti do konzistentnije političke saradnje sa Italijom i Španijom i zajedničkog pomjeranja osovine moći Evropske unije ka jugu kontinenta.

Međutim, izvještaj navodi da će napredak biti skromniji na sigurnosnom frontu.

Talibani će se boriti radi stabiliziranja situacije u Afganistanu

U izvještaju se naglašava da će se talibani suočiti s velikim ekonomskim i društvenim pritiscima u pokušaju da učvrste svoju kontrolu nad Afganistanom.

Talibanski lideri će se boriti da uspostave ravnotežu između očekivanja u zemlji i inostranstvu, dok budu radili na donošenju novih propisa i formaliziranju nove vlade i ustavne strukture.

Više regulatorne nesigurnosti u Kini

Prema izvještaju, kineske regulatorne mjere će se proširiti i obuhvatiti više industrija koje obrađuju podatke, obezbjeđuju osnovna dobra i usluge, pogoršavaju ekonomske rizike i predstavljaju izazov za kulturni konzervativizam Pekinga, što povećava nesigurnost globalne trgovine i opasnost pristajanja na to.

Eskalacija tenzija na istoku Ukrajine

U izvještaju se navodi da će sporovi oko sporazuma iz Minska i ruskih zahtjeva za sigurnosne garancije zadržati napetosti u istočnoj Ukrajini na visokom nivou. Odbacuje se mogućnost da će Rusija pribjeći invaziji na Ukrajinu, ali se vjeruje da će zadržati svoje snage, infrastrukturu i opremu u blizini ukrajinskih granica, kako bi vršila pritisak na Zapad i navela ga da napravi ustupke u evropskim pregovorima o sigurnosti.

U slučaju da pregovori o sigurnosti propadnu, Rusija će izvršiti upad u Ukrajinu i pokušati zauzeti velike dijelove Ukrajine ili izvršiti ograničeni upad i napade navođenim raketama na ukrajinsku vojsku s ciljem nametanja političkog rješenja.

Izvor: Al Jazeera