Hoće li u 2022. zaživjeti svemirsko reklamiranje?

Planovi o reklamiranju iz svemira odavno su prisutni, no, izazivaju velike kritike.

Svemir postaje sve dostupniji, a troškovi padaju, tako da se javlja sve više prijedloga za reklamiranjem u svemiru (AP)

Reklamiranje iz svemira možda se čini vulgarnom idejom, ali ono ima dugu historiju. Osim toga, ideja je sve popularnija jer se troškovi odlaska u svemir smanjuju. No, ukoliko se u obzir uzmu suprotni efekti, poput svjetlosnog zagađenja ili otpadaka u svemiru, onda možda i nije vrijedna realizacije.

U avgustu, kanadska kompanija Geometric Energy Corporation (GEC) najavila je plan da sa raketom SpaceX-a lansira mali satelit sa billboardom. Priča je odmah postala viralna, a SpaceX i GEC su izmamili gomilu kritika.

Godine 2019., Rus Vlad Sitnikov je upao u sličnu kontroverzu.

„Ja sam čovjek od reklama, tako da sam mislio da bi bilo cool imati novi tip medija na nebu“, rekao je Al Jazeeri.

Sitnikov je prvo imao svoju agenciju za reklamiranje, a onda je poželio ući u sferu svemirskog reklamiranja. Pronašao je prijatelje u svemirskoj industriji i zbližio se sa Institutom za nauku i tehnologiju Skolkovo, privatnom univerzitetu iz Moskve. Došli su na ideju da u svemir pošalju grupu malih satelita, sa ekranima na sebi, koji bi zajedno stvorili billboard vidljiv sa Zemlje, a na kojem bi se prikazivale reklame.

Val kritika

Objavio je konceptne slike, na kojima je bila reklama Coca Cole na nebu, ali onda su se pojavile kritike.

„Uništio me veliki talas kritika. Odlučio sam zaustaviti projekat, jer su me ljudi iz moje blizine počeli mrziti“, rekao je.

Tokom 90-ih godina, ruski svemirski program je imao saradnju sa nekoliko brendova. Godine 1996., dobili su pet miliona dolara da postave limenku Pepsija u blizini Međunarodne stanice Mir, dok im je Pizza Hut 2000. platio milion dolara da stave njegov logo na jednu od svojih raketa.

Svemir postaje sve dostupniji, a troškovi padaju, tako da se javlja sve više prijedloga za reklamiranjem u svemiru. Japanska kompanija ALE želi koristiti satelite koji bi imali male loptice, a koje bi na zahtjev mogle stvarati umjetne zvijezde.

Ono što se ne uklapa u te prijedloge je svjetlosno zagađenje.

„Donedavno, većina našeg rada se odnosila na svjetlosno zagađenje sa Zemlje“, kaže Jeffrey Hall, direktor Opservatorije Lowell i predsjednik Komiteta Američkog astronomskog društva za svjetlosno zagađenje i svemirski otpad. „Problematika svjetlosnog zagađenja iz svemira je za nas novo područje“, rekao je Al Jazeeri.

Raketa SpaceX-a sa oko 60 satelita za mrežu Starlink lansirana je u aprilu ove godine (AP)

Velike, takozvane konstelacije malih niskoletećih satelita, doživjele su bum proteklih godina. Naprimjer, SpaceX Starlink želi lansirati desetke hiljada satelita kako bi ponudio konekcije za internet po cijelom svijetu.

A astronomima, da bi posmatrali svemir, treba tamno nebo.

„Sateliti na fotografijama ostavljaju veoma svijetle pruge, koje ih mogu načiniti beskorisnim“, dodao je Lowell.

Prema Sitnikovu, to ne bi trebao biti problem, jer bi, prema njegovom prijedlogu, billboard bio vidljiv samo šest minuta u jednom navratu.

„Period od šest minuta ne bi značio kraj zemaljske astronomije, ali to može biti početak nečeg mnogo većeg“, kaže.

Problem svemirskog otpada

Protivnici reklamiranja u svemiru za problem navode njegov „doprinos“ svemirskom otpadu. Što je više objekata koje šaljemo u svemir, veće su mogućnosti da će se oni sudariti i izazvati lančanu reakciju koja bi nisku orbitu Zemlje mogla popuniti otpadom. A to bi moglo odlazak u svemir načiniti teže izvodivim, ili čak i nemogućim.

Moguće je da će zakon o svemiru onemogućiti billboarde na satelitima. Svemir je tema Sporazuma o svemiru iz 1966., koji taj prostor vidi kao globalno zajedničko dobro.

„U sporazumu nema ništa što se posebno odnosi na svemirsko reklamiranje“, kaže profesorica Joanne Gabrynowicz, direktorica Međunarodnog instituta za svemirski zakon. „Ali član 9 zahtijeva od potpisnika da ‘dužno poštuju’ interese drugih potpisnika i izbjegavaju ‘štetno uplitanje’ u svemirske aktivnosti drugih nacija”, rekla je za Al Jazeeru.

U to bi moglo spadati ometanje astronomskih posmatranja.

SAD je 1990-tih usvojio zakon kojim se zabranjuje reklamiranje u svemiru koje bi se moglo smatrati “nametljivim”.

No, SpaceX-ova konstelacija satelita Starlink je dobila odobrenje od američkih vlasti, mada utiče na astronomiju.

Međunarodni zakon zavisi i od toga kako se primjenjuje na nacionalnom nivou. Naprimjer, Rusija bi trebala odlučiti da li ruske reklame krše sporazum.

Da li će ideja ostati na zemlji, ostaje da se vidi. Ono što je sigurno je da troškovi odlaska u svemir padaju, dok je planova za svemirsko reklamiranje sve više.

Izvor: Al Jazeera