Najgledanije na AJB iz 2021.

Videa na Youtube kanalu Al Jaeezere Balkans u 2021. godini su pregeledana više od 79 miliona puta – donosimo neke od najpopularnijih.

(Al Jazeera)

Prilozi, javljanja, gostovanja i emisije na Youtube kanalu Al Jazeere Balkans su u godini iza nas pregledana više od 79 miliona puta.

Korisnici su ukupno odgledali više od 5,5 miliona sati videosadržaja.

Tragična priča sa samog početka godine, kada osam mladih ljudi u novogodišnjoj noći ugušilo plinom nedaleko od Posušja, bila je i najgledanija ove godine. Izvještavao je Al Jazeerin reporter Ivan Pavković.

Al Jazeerini ekskluzivni snimci talibana u predsjedničkoj palati brzo su postali viralni, i druga je najgledanija priča ove godine.

Veliku pažnju posjetlica digitalnih platformi AJB-a privukla je i kriza na granici Srbije i Kosova krajem septembra.

U nastavku izdvajamo 20 najgledanijih videa u godini iza nas.

#20 Otcjepljenje entiteta od države? | AJB Start

Priča o referendumu zamijenjena je pričom o “mirnom razdruživanju”, a na njoj najviše insistira Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ali, zašto sada govori o dogovoru dvije strane o razdruživanju, a ne o referendumu o nezavisnosti?

Šta o svemu kažu Ustav Bosne i Hercegovine i međunarodno pravo?

Emisija Harisa Buljubašića.


#19 Pustinja se širi, a ‘veliki zeleni zid’ propada

“Veliki zeleni zid” je projekat sjevernog dijela Centralne Afrike, čiji je cilj da se pošumljavanjem spriječe dezertifikacija i sve popratne posljedice.

Svjetska banka, Evropska unija i zemlje među kojima je i Francuska, obećali su 14 milijardi dolara pomoći.

Međutim, zajednice pogođene širenjem pustinje kažu da projekt propada.


#18 Hiljade građana blokirale autoput u Beogradu

Nekoliko ekoloških udruženja širom Srbije organizovalo je blokade puteva. Organizatori su saopštili da će pješaci u Beogradu blokirati puteve na više mjesta, a blokade se organizuju i na još 47 lokacija u zemlji.

Povod za protest je Zakon o eksproprijaciji koji je Skupština nedavno usvojila. Ekološke organizacije, Advokatska komora Srbije i brojni stručnjaci koji su pozvali na protest tvrde da pojedine odredbe tog zakona krše prava građana i daju prevelike ovlasti nadležnima u postupku eksproprijacije.

Izvještavala je Jelena Milutinović.

Izvještaj Al Jazeerinih reportera nakon okončanja protesta bio je takođe među najgledanijim: Završeni protesti i blokade u Srbiji, sukob u Novom Sadu.


#17 ‘Orlovi’ idu u Katar, Portugalci u nevjerici

Utakmicu odluke za odlazak u Katar igrala je i Srbija u Lisabonu i pobijedila.

Susret je upravo završen, trijumfom Orlova 2:1.

Srbija je prva u grupi A s 20 bodova i igrat će na Svjetskom prvenstvu, Portugal će kao drugoplasirani u baraž.

Izvještavao Milan Bošković.


#16 Radić: Izrael bi napravio ključnu grešku kada bi ušao u Gazu

O izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze govorio je vojni analitičar Aleksandar Radić.


#15 Fullscreen: Nevjerovatno putovanje

Dokumentarni film o Kako je nastanku košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

April 1993. Sarajevo je bilo pod dramatičnom opsadom još od proljeća 1992. godine. Usred uništavanja zemlja je postepeno pokušavala uspostaviti institucije. Među njima je i Košarkaški savez BiH.

Jedan od ciljeva bio im je putem sporta smjestiti Bosnu i Hercegovinu na kartu svijeta. Misiju je vodio Mirza Delibašić, legenda jugoslavenske košarke, bivši igrač Real Madrida, olimpijski, svjetski i evropski prvak.


#14 Talibani razočarani i ljuti jer su Amerikanci za sobom ostavili polomljenu opremu

Reporterki Al Jazeere Charlotte Bellis je odobren ulazak u hangar aerodroma u Kabulu nakon što su talibani preuzeli kontrolu.

“Danas je raspoloženje ovdje dosta drugačije. Razočarani su i ljuti. Kažu da se osjećaju izdano jer je sva ova oprema polomljena i ne može se popraviti. Kažu da su očekivali da će Amerikanci ostaviti helikoptere poput ovog u ispravnom stanju kako bi ih oni mogli koristiti. Pitala sam ih zašto misle da bi im Amerikanci sve ostavili u funkciji. Odgovorili su kako to smatraju državnom imovinom, da su oni sada vlada i da bi od ove opreme imali velike koristi. Duboko su razočarani što se većina ove opreme više ne može koristiti.”


#13 Burno u UN-u: Verbalni okršaj Selakovića i Osmani

Vijeće sigurnosti UN-a raspravljalo je o redovnom polugodišnjem izvještaju o Kosovu. Specijalni izvjestilac UN-a za Kosovo Zahir Tanin istakao je pojačane tenzije na sjeveru Kosova posljednjih nekoliko sedmica. Nakon prvobitnih izlaganja, došlo je do verbalnog okršaja između ministra vanjskih poslova Srbije Nikole Selakovića i predsjednice Kosova Vjose Osmani.

U kasnijim replikama došlo je do vrijeđanja, prije svega od strane šefa diplomatije Srbije Nikole Selakovića koji je rekao da je ‘zabrinut za mentalno stanje’ Vjose Osmani.

“Osmani nije ostala dužna, ali nije osobno vrijeđala gospodina Selakovića,” javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.


#12 Holandija pojačava branu koja je štiti od mora

Izgrađena prije skoro 100 godina, jedan je od najinovativnijih megaprojekata tog doba. Brana “Afsluitdijk” sa nasipom dugim 32 kilometra, štiti Holandiju od poplava.

Ali rast nivoa mora i sve snažnije oluje primorali su holandsku vladu da osmisli nove projekte i ojača branu.


#11 Izricanje kazne doživotnog zatvora Ratku Mladiću

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) i dugo vremena najtraženiji haški optuženik, pravomoćno je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Pravomoćnom i konačnom presudom, koju mu je izreklo Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), potvrđena je prvostepena presuda od 22. novembra 2017. godine, te okončan proces za najteže zločine počinjene na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.


#10 Iskaz Marka Miljkovića: Tvrdi da se sastajao s Vulinom i Vučićem

Novinari televizije Newsmax Adria objavili su dio iskaza koji je, navode, Tužilaštvu dao Marko Miljković, glavni saradnik Veljka Belivuka, osumnjičenog za uspostavljanje kriminalnog klana koji je počinio niz najtežih krivičnih djela.

U tom iskazu Miljković tvrdi da se u više navrata susreo sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom te da je Vulin odabrao kuću u naselju Ritopek u kojoj je, prema navodima policije, više osoba mučeno i ubijeno. Ministar policije tvrdi da su ovo laži izrečene kako bi se politički eliminisao Aleksandar Vučić.

Prilog Natalije Lučić.


#9 Stanovništvo uplašeno otvaranjem velikih rupa u zemlji nakon potresa

Sedmicama poslije zemljotresa na Baniji izvještavali smo o neobičnim pojavama poput pucanja saobraćajnica, otvaranju tla ispod kuća i neobičnim jamama.

U selu Mečenčani svakodnevno se otvaraju nove rupe u zemlji, do danas ih je otkriveno više od 50, a najveća je u dvorištu jedne porodične kuće – dubine čak 15 metara. Stanovnici se sada njih više plaše nego zemljotresa.

Prilog Al Jazeerine reporterke Marine Barukčić.


#8 Zašto Rusi gomilaju vojsku na ukrajinskoj granici?

Gomilanje ruskih snaga u blizini granice s Ukrajinom izaziva zabrinutost Kijeva i njihovih saveznika.

Snimak na društvenim mrežama navodno prikazuje vojne snage koje se kreću prema pograničnim područjima, uključujući anektirani Krim.

Amerika je upozorila Rusiju da ne zastrašuje susjedne zemlje.

Početkom sedmice Ukrajinska vlada je optužila proruske separatiste za kršenje prekida vatre.


#7 Eriksen stabilan nakon što je kolabirao tokom utakmice sa Finskom

Drama na Evropskom fudbalskom prvenstvu.

Jedan od najboljih fudbalera danske reprezentacije Christian Eriksen kolabirao je tokom utakmice njegove reprezentacije sa Finskom, zbog čega je susret prekinut.

Na stadionu u Kopenhagenu u završnici prvog poluvremena, Eriksen je pao na travnjak, poslije čega je počelo desetominutno pružanje ljekarske pomoći 29-godišnjem igraču.

Izvještavao je Momir Jelovac.


#6 Kontekst: Hapšenja u slučaju ‘Dženan Memić’

Nakon novih slučajeva hapšena u slučaju stradanja Dženana Memića 2016. godine u emisije Kontekst su gostovali

  • Muriz Memić, otac stradalog Dženana,
  • Ifet Feraget, advokat porodice Memić, i
  • Elvedin Okerić, bivši predsjednik Komisije za sigurnost Kantona Sarajevo koja je istraživala ovaj slučaj.

Emisiju uredila i vodila Žana Kovačević.


#5 Novi jak potres u Petrinji, automobil je poskakivao

U Petrinji se nekoliko dana nakon razornog potresa ponovo osjetio jak potres tla.

Izvještavala je Nikolina Zavišić.


#4 Novi problemi u izgradnji autoputa kroz BiH

U Bosni i Hercegovini novi problemi u izgradnji autoputa zbog geološki nestabilnog terena.

Nakon zeničke zaobilaznice, čija je izgradnja trajala tri i pol godine duže od planiranog, slični problemi otkriveni su i u nastavku trase na Koridoru. Iz “Autocesta Federacije” tvrde da je sve posledica loših glavnih projekata, koje su radile evropske kompanije.

Pomoć domaćih stručnjaka zatražena je tek nakon što su problemi eskalirali.

Domaći stručnjaci tvrde da su na vrijeme upozoravali na opasnost.

Prilog Emira Skenderagića.


#3 KFOR na Jarinju nakon dolaska oklopnjaka Vojske Srbije

Četiri oklopna vozila Vojske Srbije nalazla su se u blizini graničnog prelaza Jarinje, kojeg Srbi sa sjevera Kosova držali pod blokadom već osam dana.

Isto toliko bio je blokiran i prelaz Brnjak, zbog odluke vlade u Prištini da zabrani ulazak vozilima sa registarskim tablicama Srbije, koje moraju da se zamijene privremenim kosovskim.

Stanovnici srpske nacionalnosti protestovali su i zbog prisustva specijalnih jedinica kosovske policije na sjeveru Kosova.

Prostor oko Brnjaka i Jarinja danima u više navrata nadlijetali su avioni Vojske Srbije. Mjera zamjene tablica pri ulasku u Srbiju građana Kosova sa kosovskim registracijama provodi se već deset godina.

Izvještavao je Zoran Kosanović.

Gledana su bila i druga videa oko krize na granici između Srbije i Kosova:


#2 Talibani ušli u predsjedničku palatu u Kabulu

Snage talibana sredinom augusta ušle su u glavni grad Afganistana Kabul.

Prije toga je predsjednik Ashraf Ghani napustio zemlju.

Talibani su poručili da garantuju sigurnost svima i amnestiju za sve vladine zaposlenike.


#1 U vikendici kod Posušja stradalo osam mladih osoba

Osam tijela pronađeno je prvog januara u vikendici u mjestu Tribistovo, u opštini Posušje, na jugozapadu Bosne i Hercegovine.

Riječ je o srednjoškolcima i studentima, u dobi od 18 do 20 godina, koji su tu slavili novu godinu.

O tragičnom događaju na samom početku godine izvještavao je novinar Al Jazeere Ivan Pavković.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada