Srce za djecu: Bezrezervna podrška u borbi za zdravlje mališana

Funkcioniranje i održavanje Roditeljske kuće u narednom periodu nije upitno, zahvaljujući grantovima institucija i donacijama pojedinaca i kompanija.

Kubat: Djeca i roditelji naviknu da treba iskoristiti svaki dobar trenutak za smijeh, zabavu (Facebook)

Uprkos svim nedaćama koje je protekli period donio, ponajviše zahvaljujući pandemiji korona virusa, protekla 2021. godina je bila nešto lakša u odnosu na onu prije nje za Roditeljsku kuću u Sarajevu i organizaciju „Srce za djecu“.

Podsjetimo, riječ je o organizaciji koja pruža pomoć djeci oboljeloj od raka tokom njihovog liječenja i oporavka, kao i njihovim najmilijim. Iz godine u godinu „Srce za djecu“ nastoji olakšati oboljelim mališanima borbu za zdravlje, za život, kao i njihovim roditeljima. Također, brinu za njihov dalji oporavak i uključenje u društvo, u život koji vode njihovi vršnjaci.

Prvi čovjek ove organizacije Fikret Kubat za Al Jazeeru na kraju 2021. godine govori jednu lijepu stvar: funkcioniranje i održavanje Roditeljske kuće u narednom periodu nije upitno, zahvaljujući grantovima institucija i donacijama pojedinaca i kompanija.

  • Turbulentna 2021. godina je na izmaku. Koliko je bila teška za Vašu organizaciju?

– Moramo biti iskreni i reći da je 2021. bila nešto lakša. Svi smo se prilagodili pandemiji. Mi smo prilagodili svoje aktivnosti trenutnoj situaciji i izvukli maksimum kada su podrška i pomoć našoj djeci i njihovim porodicama u pitanju.

Iskreno nam je drago što je društvena zajednica shvatila važnost svoje uloge i podrške ugroženim kategorijama pa su bezrezervno stali na stranu djece oboljele od raka. Kako pojedinci, tako i društveno odgovorne kompanije su pružili pomoć i podršku.

Naravno, bila je stresna za naše roditelje i djecu, jer je virus za njih i dalje velika prijetnja, ali tu smo da im pružimo maksimalnu podršku kako bi ostali što sigurniji i kako im u ovim izazovnim vremenima ne bi ništa falilo.

  • Koliko je djece, roditelja, porodica u 2021. boravilo u Roditeljskoj kući? Da li je bilo dovoljno prostora i koliko je bilo interesa?

U 2021. godini u Roditeljskoj kući su boravile 22 porodice sa područja cijele (bh. entiteta) Federacije BiH. Imali smo porodice sa područja gradova i opština Bihać, Velika Kladuša, Bugojno, Zenica, Banovići, Goražde, Kakanj, Zavidovići, Maglaj, Tuzla, Sarajevo.

Prostora je bilo dovoljno, nije nam se desilo da nemamo slobodan apartman za nekoga. Sadašnji kapaciteti Roditeljske kuće su sasvim dovoljni da isprate potrebe smještaja porodica čija djeca su u procesu liječenja.

  • Da li je bilo problema, kako ste stizali finansijsku stranu priče?

– Ova godina je bila povoljna po tom pitanju. Drago nam je što su se uključili kantoni, kao što su Unsko-sanski, Zeničko-dobojski, Kanton Sarajevo i neke od opština, te dali svoju podršku kroz grantove. Tu je i naš projekat pokroviteljstva apratmana “Prijatelj Roditeljske kuće” kroz koji društveno odgovorne kompanije pomažu fukcionisanje apartmana tj. Roditeljske kuće u cjelini.

Zahvaljujući grantovima institucija i donacijama kompanija, funkcionisanje i održavanje Roditeljske kuće u narednom periodu nije upitno. Nadamo se da će tako i ostati te da će grantovi institucija biti kontinuirani, a i nadamo se da će se uključiti i drugi kantoni i gradovi, jer u Roditeljskoj kući borave djeca sa područja cijele FBiH.

  • Sigurno je bilo trenutaka za pamćenje, bilo radosti ili tuge. Možete li nam izdvojiti neke od njih?

– Ovo je takva priča gdje se smjenjuju dobri i teški dani. Djeca i roditelji naviknu da treba iskoristiti svaki dobar trenutak za smijeh, zabavu. Upravo zato se mnogi iznenade kako je Roditeljska kuća pozitivno i veselo mjesto, jer nije prema očekivanjima sumorna i tužna.

Radost je donijela svaka pobjeda nad rakom u ovoj godini, a bilo ih je zaista mnogo. S druge strane, izgubili smo nekoliko naše djece i to je druga strana medalje priče o raku koja svima teško pada.

  • Dolazi nova godina i novi izazovi. Koliko ste osigurali sredstava (bilo realno, bilo kroz obećanja) za 2022. godinu?

– Nama je svaka nova godina novi izazov. Pored spomenutog očekivanja kontinuiteta finansiranja od strane kantona, gradova i opština sa područja FBiH, u narednoj godini očekujemo da ćemo obezbijediti sredstva za nesmetano funkcionisanje Roditeljske kuće u iznosu od 150.000 konvertibilnih maraka (približno 75.000 eura) i da će donator uplatiti preostale tranše od 800.000 konvertibilnih maraka (više od 400.000 eura) za izgradnju Roditeljske kuće u Tuzli.

Planiran je fond od 40.000 konvertibilnih maraka (približno 20.000 eura) za stipendiranje djece i mladih. Naravno, i još mnoštvo drugih projekata i aktivnosti.

  • Vaša organizacija često organizira razne akcije. Koje su u planu za naredni period?

– Svakako su nam u planu redovne akcije darivanja krvi koje organizujemo u saradnji sa Crvenim križom FBiH, Crvenim križom općine Centar i Zavodom za transfuzijsku medicine FBiH. Krv je nešto što je potrebno svakodnevno u liječenju naših mališana i bez nje oni ne bi mogli završiti svoje liječenje.

Što se tiče ostalih akcija, najiskrenije se nadamo da će epidemiološka situacija dozvoliti da organizujemo javnu akciju doniranja kose koja nam je nedostajala u posljednje dvije godine. To je jedna od najljepših akcija koje se održavaju na našem području.

Ona obiluje djecom, pozitivnom energijom, dobrim ljudima, najiskrenijim emocijama i ljubavlju. Ona nas uvijek, pored svega, napuni pozitivnom energijom i elanom te nam svaki put iznova dokaže da odgajamo dobru djecu i učimo ih dobroti i radosti pomaganja.

Izvor: Al Jazeera