Kupovina utjecaja za pogrešne ciljeve

S ljudima Donalda Trumpa, dok je on bio u Bijeloj kući, povezao se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i drugi na Zapadnom Balkanu i Evropi.

Cilj približavanja radikalima, nacionalistima i desnici s obje strane Atlantika je ometanje demokratskih procesa, vladavine zakona, sputavanje državnih institucija, te širenje mržnje i nacionalizama (EPA)

U nekoliko prethodnih tekstova govorili smo o povezanosti američkih i europskih desničara, kao i o tome kako su se čelnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska godinama približavali radikalima, nacionalistima i desnici s obje strane Atlantika.

Aktualna politika Milorada Dodika je rezultat te povezanosti, a cilj je ometati demokratske procese, vladavinu zakona, sputavati državne institucije, širiti mržnju i nacionalizam. No, nije Dodik jedini koji to čini ili je činio.

S ljudima Donalda Trumpa, dok je on bio u Bijeloj kući, povezao se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Evo još nekoliko primjera.

‘Zapaljiva retorika’ makedonskih političara

Istraga iz 2017. godine o organiziranom kriminalu i korupciji, međunarodni projekt istraživačkih novinara, otkrila je da je između 2015. i 2017. godine krajnje desna stranka VMRO iz Makedonije bila uključena u koordiniranu kampanju lobiranja u Washingtonu, što je “potaknulo američke konzervativce da se pridruže politici koju favoriziraju Rusija i europski autoritarni nacionalisti”.

Obamin State Department osudio je “zapaljivu retoriku” nekih makedonskih političara, koja “daje dozvolu napadima na demokratske institucije”. Međutim, tri dana prije Trumpove inauguracije, senator Mike Lee, utjecajni republikanac iz Utaha, koji je predsjedavao Upravnim odborom Senata, moćnog kluba konzervativaca u Zastupničkom domu, napisao je ljutito pismo Jessu Bailyju, američkom veleposlaniku u Makedoniji, kritizirajući američko miješanje.

“Primio sam vjerodostojna izvješća da je američka ambasada u Makedoniji tijekom proteklih nekoliko godina aktivno intervenirala u stranačkoj politici Makedonije, kao i u oblikovanju njenog medijskog okruženja i civilnog društva, često favorizirajući grupe jednog političkog uvjerenja preko drugog”, napisao je Lee. To je, tvrdi senator, bilo “vrlo problematično”.  Nasuprot tome, Lee nije prihvatio nalaze obavještajnih službi o ruskom uplitanju u američke izbore 2016. godine.

Senator Mike Lee je agresivno napadao programe koje je financirao George Soros te je tvrdio da ti programi “…forsiraju progresivnost i osnažuju političku ljevicu”. Lee je, zajedno s pet republikanskih kolega iz Senata – Jamesom Inhofeom iz Oklahome, Thomom Tillisom iz Sjeverne Karoline, Davidom Perdueom iz Georgije, Billom Cassidyjem iz Louisiane i Tedom Cruzom – zatražio istragu o “svim fondovima povezanim s promicanjem demokracije i upravljanja”.

U to vrijeme premijer Makedonije, od 2006. do 2016. godine, bio je Nikola Gruevski koji je jačao nacionalizam uz stalne napade na medije. Njegova je vlada bila iznimno korumpirana zbog čega je morao pobjeći iz zemlje i skloniti se kod Viktora Orbana, prijatelja po desničarskoj ideologiji.

Kada zemlje “upadaju u probleme s ljudskim pravima, vladavinom prava, smjerom upravljanja državom”, rekla je Heather Conley, koja je služila u State Departmentu Georgea W. Busha, one “preplave Washington financiranjem lobista i think tankova da ublaže priču ili da je uklone”. Prema informacijama Projekta o organiziranom kriminalu i korupciji, na primjer, makedonska stranka VMRO potrošila je više od milijun dolara na lobiste i PR tvrtke između 2015. i 2017.

Krajnje konzervativni magazin American Spectator objavio niz pohvalnih članaka o krajnjoj desnici Makedonije, kao i drugi konzervativni mediji, uključujući Fox News, Breitbart i The Daily Caller – kao i ruski državni mediji RT i Sputnik. U jednom članku, American Spectator je opisao “malu, ali moćnu Makedoniju” kao “miša koji je riknuo ove godine, objavljujući rat Georgeu Sorosu… i njegove sluge u vladi SAD-a, koji su financirali ljevičarsku agendu za podjelu nacije i dovođenje socijalističko-muslimanske koalicije na vlast”.

Manafortove akcije u Ukrajini

Primjer takozvanog lobiranja visokog profila je sada već zloglasni ugovor o lobiranju koji je Paul Manafort (kasnije postao voditelj Trumpove predsjedničke kampanje, a trenutno je u zatvoru zbog laganja FBI-ju, ometanja pravde i korupcije) potpisao s proruskim predsjednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem 2013. godine.

Janukovič je angažirao Paula Manaforta da u njegovo ime pokrene ofenzivu; od 2012. do 2014. godine, prema Associated Pressu, Manafort je pomogao usmjeriti najmanje 2,2 milijuna dolara dvjema lobističkim tvrtkama u Washingtonu. U dopisu Janukoviču u veljači 2013. godine Manafort je ustvrdio da su promjene u sastavu američkog Kongresa stvorile priliku da se “prošire odnosi, otvore umovi i demonstriraju globalnoj zajednici da je Ukrajina moderna demokracija”.

Konkretno, istaknuo je Manafort, Janukovič je imao pouzdanog saveznika kojeg je vodstvo Zastupničkog doma upravo postavilo na moćnu poziciju – Dana Rohrabachera, tada novog predsjednika Pododbora za Europu i Euroaziju unutar Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma. Rohrabacher je, uvjeravao je Manafort svog klijenta, “… dobar za Ukrajinu i bit će otvoren za ključna politička pitanja”. Za razliku od toga, primijetio je Manafort, Pododbor za ljudska prava i demokraciju “pokušat će izvršiti pritisak na Vladu Viktora Janukoviča. Stoga je, napisao je Manafort, “najbolji način za blokiranje akcija podobora za ljudska prava da Pododbor za Europu zauzme pozitivnije stavove o Janukoviču. To je strategija koju gradimo”.

Dobri prijatelji Trump i Orban

Stav Trumpove administracije je bio da su američki interesi usklađeni s autokratima poput Viktora Orbana. Reka Szemerkenyi, negdašnja veleposlanica Mađarske u Sjedinjenim Američkim Državama do srpnja 2017. godine, bila je u čestim kontaktima s dužnosnicima Trumpove kampanje i administracije – čak se družila s predsjednikom i prvom damom u Mar-a-Lagu. Ministar pravosuđa Jeff Sessions sreo se s njom u travnju 2016. i kasnije joj je poslao pismo hvaleći Mađarsku kao “globalnog svjetionika slobode, demokracije i ljudskih prava”.

Bivša ambasadorica Szemerkenyi je 2017. godine postavljena za drugu osobu Centra za analizu europske politike koji se bavio središnjom i istočnom Europom, a čije je sjedište u Washingtonu.

U prosincu 2016. Trumpov savjetnik J. D. Gordon je u Budimpešti rekao: “Jako se divimo i poštujemo premijera Orbanu i ono što on čini da Mađarsku ponovno učini velikom. On je jedan od najboljih svjetskih lidera”.

Trump i Orban, predvidio je Gordon, “bit će dobri prijatelji”. Na veliko zadovoljstvo ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Izvor: Al Jazeera