Erdogan želi osnažiti veze na Tursko-afričkom samitu

Šefovi država iz 16 afričkih nacija su u Istanbulu na samitu s ciljem produbljivanja ekonomskih i vojnih veza.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, desno, dočekuje šefa Komisije Afričke unije Moussaa Fakija Mahamata, lijevo, tokom Trećeg samita tursko-afričkog partnerstva u Istanbulu, u Turskoj [Emrah Yorulmaz/Anadolija via Getty Images]

Turska ima za cilj da produbi ekonomske i vojne veze sa Afrikom, izjavio je predsjednik Recep Tayyip Erdogan, na velikom samitu afričkih čelnika u Istanbulu, i pozvao je da se uspostavi mjesto koje bi predstavljalo ovaj kontinent u Vijeću sigurnosti UN-a.

Šefovi država iz 16 afričkih nacija, zajedno sa više od 102 ministra i predstavnika Afričke unije i Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država prisustvuju ovom samitu u Istanbulu.

Treći samit tursko-afričkog partnerstva uslijedio je nakon niza aktivnosti Turske s ciljem osnaživanja veza s ovim kontinentom.

U oktobru je Istanbul ugostio poslovne lidere i desetke ministara iz afričkih država na samitu koji je imao za cilj da poveća trgovinu.

U toku istog mjeseca, Erdogan je posjetio Angolu, Nigeriju i Togo.

„Na afričkom kontinentu živi 1,3 milijarde ljudi, a bez predstavnika su u Vijeću sigurnosti“, kazao je Erdogan u subotu.

„Ovo je ogromna, očita nepravda. Još sam uzbuđen i oduševljen svaki put kada posjetim ovaj kontinent“, kazao je Erdogan, dodavši da je više od 50 puta putovao u Afriku i posjetio više od 30 afričkih država od 2004.

„Ovaj samit je dokaz činjenice da je Turska zainteresovana za Afriku, a zanimanje Turske za Afriku nije kratkotrajnog karaktera, to je stalna posvećenost. Naši afrički braća i sestre pokazuju da su i oni zainteresovani za bolju saradnju s Turskom.“

Vakcine, dronovi, pojačana trgovina

Erdogan je najavio da će Turska podijeliti 15 miliona doza vakcine protiv COVID-19 sa afričkim državama u narednih nekoliko mjeseci, dodajući da je „sramota za cjelokupno čovječanstvo“ da je samo šest posto populacije vakcinisano do sad.

Turska je također spremna podijeliti ekspertizu u borbi protiv terorizma i isporučiti vojnu tehnologiju državama u Africi, dodao je on.

„Razumijemo da sigurnosni izazovi poput onih od grupa Daesh (ISIL), Boko Haram i al-Shabab nisu samo za nekolicinu država, već predstavljaju zajednički izazov. Turska ima naprednu tehnologiju kada je u pitanju odbrambena industrija, i Turska ima veliko iskustvo kada su u pitanju kontraterorističke operacije. Spremni smo ponuditi to znanje našoj afričkoj braći i sestrama.“

Turska ima veliku vojnu bazu u Somaliji, gdje je pomogla izgraditi infrastrukturu za vladu i za obučeni sigurnosni kadar.

Turske su snage prisutne i u Libiji, gdje podržavaju vladu koju priznaje UN, i turski naoružani dronovi su odigrali važnu ulogu u tamošnjem sukobu.

Iako detalji o tome kakva će vojna saradnja proizići iz ovog samita još nisu jasni, Murat Yigit sa Trgovinskog univerziteta u Istanbulu, kazao je Al Jazeeri da su afrički lideri pokazali jasno zanimanje za ono što im Turska nudi u oblasti odbrane.

„Uspješni proboji koje je Turska iskusila u odbrambenoj industriji bez sumnje se odražavaju u njenim odnosima sa Afrikom“, kazao je Yigit. „Očekuje se da će to popraviti odbrambenu saradnju sa državama kao što su Somalija, Niger i Etiopija.“

„Štaviše, kao što se može vidjeti u Libiji, turski dronovi će dati veliki doprinos miru u regiji. Nije teško predvidjeti da će u novom periodu, tursko-afrička saradnja naći nove ključne sektore u vojnim i komercijalnim oblastima.“

Turska je potpisala sporazum o vojnoj saradnji sa Etiopijom ranije ove godine, tokom posjete Ankari premijera Abiya Ahmeda.

Etiopija, kao i Maroko, već kupuje oružje od Turske. U oktobru je novinska agencija Reuters izvijestila da obje ove države kupuju dronove turske proizvodnje Bajraktar TB2, koji su također prodavani Azerbejdžanu, Poljskoj i Ukrajini.

Osim tog, i bilateralna trgovina između Turske i afričkih nacija dramatično je porasla tokom proteklih godina.

U prvih 11 mjeseci 2021, bilateralna trgovina je dosegla 30 milijardi dolara, izjavio je Erdogan u subotu, a Turska planira to povećati na više od 50 milijardi u narednim godinama.

Erdogan je dodao da je blizu 25 000 Afrikanaca zaposleno na kontinentu u turskim kompanijama, na projektima vrijednim 78 milijardi dolara, a više od 14 000 afričkih studenata je studiralo u Turskoj.

Unaprijeđenu ekonomsku saradnju između Turske i afričkih nacija dijelom pokreće želja Turske da diverzificira trgovinske partnere, kazao je Ismail Numan Telci, zamjenik direktora pri Centru za bliskoistočne studije u Ankari.

„Umjesto da se ograniči na neposredne susjede, Turska se okreće ka širim regijama uključujući Afriku da diverzificira svoje strateške angažmane. U tom pogledu, Ankara smatra da su afričke države ravnopravni partneri u turskim vanjskopolitičkim ciljevima kao i u ekonomskim ciljevima“, kazao je Telci.

Afrički lideri su, u međuvremenu, intenzivnije tražili razvojne partnere koji su izvan historijskih evropskih centara moći sa kolonijalnim historijama na ovom kontinentu.

„U novije vrijeme su, međutim, ove države postale sve svjesnije svog jedinstvenog potencijala, ne samo za ekonomsku snagu već i za diplomatske i vojne sposobnosti.“

„Stoga su ove države postale otvorenije prema novim regionalnim i globalnim silama, uključujući Tursku, da povećaju svoje angažmane s ciljem odbrane vlastitih interesa.“

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada