Optužbama za antisemitizam protiv branitelja palestinskih prava

Profesorica Donna Neville kaže da su optužbe za antisemitizam upućene braniteljima palestinskih prava pokušaj da se spriječi traganje za pravdom za narod kojem su prava već predugo uskraćena.

Aktivisti pokreta BDS na protestnom okupljanju u Berlinu povodom obilježavanja godišnjice Nakbe (Al Jazeera)

Donna Neville, profesorica na Univerzitetu New York i direktorica američkog Centra za istraživanje u oblasti obrazovanja (PARCEO), kaže da su optužbe za antisemitizam upućene braniteljima palestinskih prava pokušaj da se spriječi traganje za pravdom za narod kojem su prava već predugo uskraćena.

Profesorica Neville, također članica Upravnog odbora organizacije “Jevrejski glas za mir”, koja djeluje u Sjedinjenim Američkim Državama i poziva na pravdu za Palestince i bojkot Izraela, smatra da nema ničega diskriminatornog ili antisemitskog u pozivanju na odgovornost jedne nacionalne države zbog kršenja ljudskih prava i međunarodnog prava.

U članku na web stranici Mondoweiss, profesorica Neville podsjeća da je Generalna skupština Ujedinjenih naroda prije 73 godine donijela rezoluciju koja je jasno stavila do znanja da Palestinci imaju pravo na povratak u svoje domove i na teritorije sa kojih su protjerani.

Pravo na povratak u svoju zemlju

Rezolucija 194 Generalne skupštine UN-a, donesena 11. decembra 1948. godine, kaže da “[palestinskim] izbjeglicama koji se žele vratiti svojim domovima i živjeti miru sa susjedima treba dozvoliti da to učine što je prije moguće”.

Uprkos stalnim naporima Izraela da spriječi realizaciju Rezolucije 194, Palestinci su nastavili tražiti svoje pravo na povratak kući.

Pravo na povratak je jedan od tri glavna zahtjeva globalnog pokreta za bojkot Izraela, poznatog kao BDS, koji poziva na bojkot izraelske robe, povlačenje stranih investicija i uvođenje sankcija.

To je poziv i palestinskog civilnog društva da se Izrael pozove na odgovornost i natjera da poštuje osnovne principe ljudskih prava i međunarodnog prava.

Pokret, također, poziva na okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija, uklanjanje zida, postizanje pune ravnopravnosti za Palestince koji žive unutar Izraela i jačanje prava palestinskih izbjeglica na povratak svojim domovima.

Neville je rekla da osnivači Izraela nisu ostavili nikakvu sumnju u odgovor kada je u pitanju dozvola povratka raseljenim Palestincima koji su protjerani sa svoje zemlje nakon završetka rata.

Izraelska vlada je 16. juna 1948. godine saopćila da palestinskim izbjeglicama neće biti dozvoljen povratak svojim kućama.

Američko-jevrejska profesorica je naglasila da Palestinci imaju pravo na povratak u zemlju iz koje su protjerani i gdje su živjeli kao autohtoni narod.

Izrael je primljen u UN u maju 1949. godine, nakon što je obećao da će ispoštovati Rezoluciju 194 koja se tiče dopuštanja palestinskim izbjeglicama da se vrate na svoje ognjište, kazala je.

Također je podsjetila kako je pravo autohtonog stanovništva da se vrate u svoje domove iz kojih su ih protjerale okupatorske sile jedan od čvrstih načela međunarodnog prava.

Izvor: Agencije