Decenija Kim Jong-una: Tri sastanka s Trumpom, dva mrtva rođaka i nuklearni arsenal

U početku su ga neki smatrali marionetom generala i birokrata, no on je okrutno nametnuo svoj autoritet u Sjevernoj Koreji.

Kim može očekivati da će na dužnosti ostati još decenijama (EPA)

Nakon deset godina na vlasti, više ne tako mlađahni sjevernokorejski vođa Kim Jong-un sada je jedan od iskusnijih svjetskih lidera koji će još decenijama prkositi Zapadu svojim nuklearnim arsenalom, ocjenjuju analitičari.

Suprotno od većine svojih kolega, neopterećen brigama zbog izbora ili ograničenog broja mandata te s godinama na svojoj strani budući da je tek u kasnim tridesetima, Kim može očekivati da će, posluži li ga zdravlje, na dužnosti ostati još decenijama.

To je sasvim drugačija perspektiva od nekog demokratskog političara koji svaki dan mora misliti na naslovnice, a Kim je već duže na dužnosti od većine šefova država s kojima će se susresti u budućnosti.

Njegovih prvih deset godina na vlasti pokazuje smjer u kojem bi mogao ići, ističu analitičari, od izolacije i razvoja nuklearnog oružja do nastupa na diplomatskoj pozornici s najmoćnijim svjetskim liderima.

„Sjeverna Koreja zadržat će svoj konfrontacijski pristup u odnosu prema SAD-u i provocirati ih i taktički izazivati, ali i istovremeno paziti da ne pređe mjeru i potpuno ne razori odnose”, rekao je Kim Jin-ha sa Korejskog instituta za nacionalno ujedinjenje, u razgovoru za AFP.

Ubistvo tetka zbog veleizdaje

Više od šest godina pošto je naslijedio vlast od svog oca Kim Jong-ila koji je umro 17. decembra 2011., Kim nije izišao iz svoje izolirane zemlje niti se sastao s bilo kojim stranim čelnikom.

U početku su ga neki smatrali marionetom sjevernokorejskih generala i birokrata Radničke stranke, no on je okrutno nametnuo svoj autoritet pogubivši zbog veleizdaje visokog dužnosnika Jang Song-thaeka, svoga tetka.

Optužuje ga se i za ubistvo starijeg polubrata Kim Jong-nama počinjeno bojnim otrovom u  Kuala Lumpuru.

Istovremeno je nadgledao brz razvoj oružja. Proveo je četiri od šest sjevernokorejskih nuklearnih testova, a 2017. lansirao je balističke projektile koji mogu pogoditi cijelo američko kopno, prkoseći sve strožijim sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Mjesecima je izmjenjivao oštre riječi s tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, raspirivši strahove od oružanog sukoba na Korejskom poluotoku.

Tada je proglasio da je sjevernokorejski nuklearni arsenal „potpun” i pokucao na vrata vanjskog svijeta.

Uz pomoć miroljubivog južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina, Kim je 2018. postao prvi sjevernokorejski čelnik koji se sastao s aktualnim američkim predsjednikom na samitu u Singapuru koji je osvojio svjetske naslovnice.

‘Ljubav’ sa Trumpom

Soo Kim, analitičarka Korporacije RAND, rekla je da je sjevernokorejski nuklearni arsenal velikim dijelom zaslužan što se taj susret dogodio.

„Sjevernokorejski program razvoja oružja, vjerodostojnost nuklearne i raketne prijetnje i prava kombinacija lidera – Trumpa, Moona i Kima, pridonijeli su stjecanju uslova” za taj sastanak, rekla je, prenijela je Hina.

Samo jednim sastankom, debeljuškasti mladi vođa šarmirao je američkog poslovnog čovjeka i voditelja reality showa, starijeg gotovo 40 godina.

Trump se hvalio da je uspostavio „posebnu vezu” s njime, čak osjetio „ljubav” prema njemu, a nekada mu se rugao da je “čovječuljak s raketom”.

Iste godine, Kim je čavrljao u šumi s Moonom i održao nekoliko sastanaka s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, svojim glavnim zaštitnikom.

Donald Trump se hvalio da je uspostavio posebnu vezu s Kimom (EPA)

„Izazvao je ushićenje”, rekao je Sung-yoon Lee, profesor Korejskih studija na Univerzitetu Tufts.

„Okrutni, smiješni diktator preobrazio se u miru i reformama sklonog, odgovornog gospodara nuklearnih bombi kojeg bi se možda moglo uvjeriti da pristane na denuklearizaciju”.

Prijateljsko ozračje bilo je kratkog vijeka – drugi samit Trumpa i Kima u Hanoju propao je zbog pitanja popuštanja sankcija i onoga čega bi se Pjongjang mogao zauzvrat odreći.

Trump je brzo odletio iz vijetnamskog glavnog grada, a Kim se vratio vozom kući praznih ruku.

Novi sastanak u demilitariziranoj zoni koja razdvaja Korejski poluotok nije omogućio izlazak iz slijepe ulice.

Sjevernokorejski dinastički režim i vladajuća Radnička stranka polažu pravo na vlast pozivajući se na nacionalizam. Tvrde da su zaslužni za okončanje japanskog kolonijalizma nakon Drugog svjetskog rata i „pobjedu” u Korejskom ratu koji je trajao od 1950. do 1953. te se diče suprotstavljanjem SAD-u sve do sada.

Visoka cijena razvoja nuklearnog oružja

Dužnosnici i analitičari smatraju da Kim nikada nije namjeravao posve se odreći nuklearnog arsenala, koji Sjeverna Koreja razvija decenijama uz visoku cijenu u resursima i izolaciji.

„On ne može nahraniti narod, ali može održavati svoj režim na vlasti oružjem”, rekla je Soo Kim iz RAND-a. „A to je Kimu važnije”.

A budući da Sjedinjene Države dugoročno očekuju napetosti s Kinom, Kim će imati priliku slijediti primjer svojeg djeda Kim Il Sunga.

Utemeljitelj Sjeverne Koreje vješto je koristio napetosti između Moskve i Pekinga okrećući jednu komunističku državu protiv druge sebi u korist.

Kim Jong-un, Raketa, Lansiranje
Kim je proveo četiri od šest sjevernokorejskih nuklearnih testova (EPA)

Kim treba samo pogledati preko granice u Kinu da bi se uvjerio kako rast prosperiteta kroz godine može povećati popularnost jednostranačke države.

Ali, na kinesku žalost, dok je Sjeverna Koreja gomilala bombe i projektile, decenijama je loše vodila svoju ekonomiju, čak i prije sankcija, zbog čega njeni građani pate od hroničnih nestašica hrane.

„Ekonomski, Sjeverna Koreja je na samom dnu međunarodnog poretka”, rekao je Park Won-gon, profesor sjevernokorejskih studija na Univerzitetu Ewha u Seulu.

„Ali sa svojim nuklearnim arsenalom može imati uticaja u procjepu između dviju svjetskih sila, SAD-a i Kine”, dodao je.

„Smatrao bih to značajnim uspjehom Pjongjanga.”

Izvor: Agencije