Vakcine za djecu u Hrvatskoj: Struka za, roditelji većinom protiv

Počinje vakcinacija djece protiv COVID-19, u Hrvatsku je stiglo 48.000 doza Pfizerove vakcine.

Djeca dobivaju isto dvije doze kao odrasli, ali razlika je u dozi cjepiva (EPA)

Otkako je cijeli svijet zahvatila pandemija korona virusa, a posebno od kako su napravljena i cjepiva protiv COVID-19, govori se o tome da će biti uvedeno i cijepljene djece protiv ove bolesti.

Poslije tjedana najava, to se u Hrvatskoj počelo i događati s obzirom da je ovoga tjedna u Hrvatsku stiglo 48.000 Pfizerovih doza cjepiva za djecu. Prema najavama iz nacionalnog Stožera civilne zaštite kao i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) cijepljenje djece treba započeti ovih dana.

Cijepljenje po ambulantama

Prema riječima Ivane Pavić Šimetin iz HZJZ radi se o cjepivima za djecu od pet do 11 godina. Cjepivo je proslijeđeno ambulantama širom Hrvatske na kojima je onda da organiziraju cijepljenje djece.

„Cjepivo za najmlađe primjenjuje se u dvije doze i ono se razlikuje od onog za odrasle. Djeca dobivaju isto dvije doze kao odrasli, ali razlika je u dozi cjepiva. Ta doza je trećina doze za odrasle”, pojasnila je Pavić Šimetin.

Iz HZJZ kažu i kako se cijepljenje naročito preporučuje imunokompromitiranoj djeci. Najavljuju i kako će Zavodi za javno zdravstvo cijepljenje djece organizirati putem pedijatrijskih ambulanti i ambulanti školske i obiteljske medicine. Roditelji koji žele da se njihova djeca cijepe trebaju se javiti izabranom pedijatru, odnosno izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom školskom liječniku.

Prema službenim podacima u Hrvatskoj je dosad cijepljeno oko 6.400 djece u dobi od 12 do 14 godina ili nekih 5,18 posto kao i oko 55.000 mladih u dobi od 15 do 19 godina. Treba znati i kako, prema navodima HZJZ-a, za cijepljenu djecu nije potrebna booster doza, osim za imunokompromitirane, kojima se ta dodatna doza daje već mjesec dana nakon prve dvije doze.

Kada se govori o COVID-19 ističe se i kako djeca zaražena korona virusom najčešće imaju blage kliničke slike ili su potpuno bez simptoma. Međutim, kao zaražene osobe bez nekih simptoma oni su idealni prenosioci bolesti na svoje ukućane i šire. Teški oblici bolesti djece, a koji zahtijevaju hospitalizaciju i skrb u jedinicama intenzivnog liječenja, vrlo su rijetki.

Nije obavezno

Najava početka cijepljenja djece protiv COVID-19 događa se u vrijeme kada u Hrvatskoj izostaje i neki veći interes odraslih za cijepljenjem. Do sada je u Hrvatskoj prvom dozom cijepljeno preko 53 posto građana, a drugom dozom cijepljeno je ispod 44 posto građana. I to puno govori o nepovjerenju građana u cjepivo tako da se, posebno putem društvenih mreža, šire razne glasine i teorije zavjere o cjepivima, kako ona djeluju, što rade ljudskom organizmu, kakve su posljedice…

Radi sve toga postoji i opravdana bojazan koliko će roditelja biti zainteresirano da se njihova djeca cijepe protiv COVID-19. Naime, cijepljenje djece nije obavezno te je da bi se cijepilo neko dijete neophodan prvo pristanak roditelja. A, oni su više nego nepovjerljivi i većina ih ne krije da neće dozvoliti da se njihova djeca cijepe.

„Otkako je krenula pandemija bila sam svjesna da će prije ili kasnije pojaviti se neki lijekovi kao i cjepiva. I ja i suprug smo se cijepili s dvije doze, a to nismo napravili iz toga što smo neki zagriženi „vakseri“ nego iz jednostavnoga razloga što želimo normalno živjeti, moći putovati, raditi… Međutim, djecu nisam cijepila do sada i neću. Puno je tu nekih nelogičnosti i ne želim da se eksperimentira s mojom djecom. Stalno se govori kako su simptomi bolesti kod djece blagi ili čak nikakvi i onda ne vidim razloga da ih se cijepi. Ako to država naredi i postani obavezno onda ćemo ih cijepiti ali do tada ne želim. Mislim da bi i po Vladu bilo jako loše kada bi insistirali na cijepljenju djece“, kaže Ivana Marić iz Vukovara.

Pojedini roditelji protiv

Slično razmišlja i Katica Vladić iz Vinkovaca koja ima troje djece. Dvoje je maloljetno i njih neće dati da se cijepi dok za najstarijeg sina, koji je punoljetan, kaže neka sam odluči. On je već zaposlen ali se nije cijepio niti to za sada traži njegov poslodavac.

„Suprug i ja smo preboljeli koronu i nismo imali većih problema. Oboje smo izgubili osjete okusa i mirisa, imali smo povišenu temperaturu i bili smo slomljeni i bez snage. Dvoje djece je bilo cijelo vrijeme s nama i oni nisu imali nikakve simptome. Kako god sigurno je da ih nećemo cijepiti sve dok ne budu punoljetni, a poslije kako sami žele. Na žalost, bojim se da sve ide u smjeru da ćemo se svi, bez obzira radi li se o djeci ili odraslima, prije ili kasnije morati cijepiti jer nećemo moći normalno živjeti“, rekla je Vladić.

Riječi ove dvije majke su upravo ono što očekuju u HZJZ-u kao i razni stručnjaci koji tjednima i mjesecima unazad govore o važnosti cijepljenja. Naime, roditelji su svjesni da će radi posla i svakodnevnog života morati se cijepiti ali radi strahova od nuspojava ne žele cijepiti i djecu. Prije svega ukazuju na činjenicu da su cjepiva i za odrasle i za djecu prebrzo razvijena i da nisu dovoljno istražena, a to pojašnjavaju i sa svako malo drugačijim informacijama o bolesti, novim sojevima, dodatnim dozama cijepljenja…

Ipak, ima i roditelja koji su već cijepili svoju djecu kao i onih koje ne dvoje da će, čim to bude moguće, cijepiti svoju djecu. I to govori o podijeljenosti mišljenja i oprečnim informacijama koje kolaju u javnosti, odnosno koliko su zapravo nadležni zakazali u cijeloj ovoj pandemiji.

Strah od nuspojava

„Roditelji se raspituju za cijepljenje, pogotovo roditelji koji su cijepili djecu stariju od 12 i oni koji su se sami cijepili. Posebno vidimo interes kod roditelja čija su djeca kronično bolesna, pogotovo ako su imunodeficijentna. Interesa ima, on nažalost nije, i neće biti kao u nekim zapadnim zemljama gdje je već više od 50 posto starije djece od 12 godina cijepljeno“, rekla je Ivana Pavić Šimetin iz HZJZ-a.

Liječnica Iva Hojsak, iz zagrebačke Klaićeve bolnice, pojasnila je da je jako važno da se djeca cijepe. Kao razlog navodi da su zapravo djeca pool virusa u kojem se djeca blago zaraze i prenesu infekciju na odrasle ali i da se samim cjepivom sprečava da dijete naposlijetku oboli od MIS-C-a.

„Najčešća pitanja roditelja su upravo o nuspojavama, a prema dostupnim podacima iz Izraela, rekordera u cijepljenju riječ je o blagim, uobičajenim reakcijama. Dapače, te alergijske reakcije su niže u dobi od 5 do 11 godina. Nismo dosad zaprimili niti jedno dijete koje je imalo tešku nuspojavu na cjepiva, ali imali smo miokarditise nakon preboljele infekcije, a ne nakon cijepljenja”, kaže Hojsak.

Da se djeca treba svakako cijepiti savjetuje i vodeći liječnik s područja pedijatrijske infektologije Goran Tešović koji ističe kako je to posebno važno za djecu s kompleksnim kroničnim komorbiditetima. Cijepljenje svakako savjetuje za djecu koja imaju astmu kao i djecu koja imaju prekomjernu tjelesnu masu.

Tvrdi kako cijepljenje ne može škoditi niti zdravoj djeci. Pojašnjava kako kod oboljenja od COVID-19 postoji opasnost od multisistemskog inflamatornog sindroma (MIS) koji je zabilježen kod oboljele djece. Prema njegovim riječima to je relativno rijetka komplikacija, ali teška ali i komplikacija koja može ostaviti trajne posljedice. Takvih slučajeva u Hrvatskoj je do sada bilo stotinjak.

“Od nje najčešće obole prethodno zdrava djeca. Prema tome, cijepljenje štiti i od te komplikacije. Ja znam da će netko reći da to nije istina jer se opisao postvakcinalni multisistemski inflamatorni sindrom. Da, ali ne kod djece. Nego kod odraslih ljudi. Prema tome, ima smisla cijepiti sve. Ali ne zaboravimo cijepiti kronično bolesne“, rekao je Tešović.

Manja doza

O potrebi cijepljena djece govorio je i imunolog Zlatko Trobonjača sa Sveučilišta u Rijeci koji i sam očekuje kako će na ovu najavu, kao i sam početak cijepljena, biti dosta komentara i otpora. Prema njegovim riječima cijela psihoza oko cjepiva dignula se potpuno nepotrebno, a da su sada ljudi posebno osjetljivi na cijepljenje djece. Ističe kako je neophodno roditelje prije svega dobro informirati.

„Znamo da djeca nemaju većih problema s tim cjepivom, djeci se daje i puno manja doza, djeca jako dobro imunosno odgovaraju na cjepivo. Jedini problem koji se pojavio u mlađim dobnim skupinama, tu je bila nešto veća učestalost miokarditisa, ali treba reći da su to bili blagi simptomi. Modernino cjepivo je zbog tih slučajeva u nekim zemljama povučeno, pokazalo se da Pfizerovo cjepivo uzrokuje manje slučajeva miokarditisa. Djecu kada se sve uzme u obzir, ipak treba cijepiti. Relativno je velika hospitalizacija djece, naravno, manja u odnosu na odraslu populaciju. Postoje problemi, djeca mogu razviti dugotrajni covid, mogu razviti multiorganski upalni sindrom koji za djecu može biti po život opasan. Kod nas je 200-tinjak takvih slučajeva, mislim da na kraju niti jedno dijete nije umrlo”, zaključio je Trobonjača.

Izvor: Al Jazeera