Kojim oružjem raspolaže Bjelorusija?

Najveći dio mehanizacije, bilo kopnene ili zračne, bjeloruskih oružanih snaga potiče još iz vremena SSSR-a, no Lukašenko od ranije najavljuje velike kupovine ruskog oružja.

Bjeloruska armija, iako je od disolucije Sovjetskog saveza prošlo nekoliko decenija, i dalje svoju snagu bazira na mašineriji proizvedenoj u tom dobu (EPA)

Rat je neizbježan ako se kriza sa migrantima na bjelorusko-poljskoj granici previše pogorša, poručio je nedavno predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko. Dodao je kako ne želi da situacija eskalira, kako ne želi konfrontaciju, te kako „želimo pokazati svakom Poljaku da nismo varvari“.

No, kojom silom i kojim sredstvima bi Bjelorusija vodila taj rat protiv Poljske? Bjeloruska armija, iako je od disolucije Sovjetskog saveza prošlo nekoliko decenija, i dalje svoju snagu bazira na mašineriji proizvedenoj u tom dobu.

Istini za volju, najavljena je u nekoliko navrata obnova resursa uz pomoć Ruske Federacije, no malo toga je provedeno.

Topovi T-72 kao okosnica

Geografski gledano, Bjelorusija ima 9,35 miliona stanovnika i zauzima područje od 207.595 kvadratnih kilometara. Susjedna Poljska, poređenja radi, ima približno četiri puta više stanovnika i 50 posto veću teritoriju.

Bjelorusija godišnje za vojsku izdvaja 0,8 milijardi američkih dolara, što je 1,2 posto BDP-a. Ima 62.000 aktivnih vojnika i blizu 345.000 članova rezervnog sastava. Ukupno 2,5 miliona stanovnika je vojno sposobno, pokazuju demografski podaci ove istočnoevropske države.

T-72 (EPA)

Pogledajmo po rodovima. Okosnica kopnenih snaga su tenkovske jedinice – Bjelorusija raspolaže sa 532 tenka tipa T-72. Riječ je o troposadnom tenku naoružanom 125-milimetarskim topom. Ovi tenkovi su u službi raznih država još od 1970. godine. U bjeloruskoj vojsci su raspoređeni u četiri mehanizovane brigade, uglavnom je riječ o varijantama T-72B, a najmanje 24 su nadograđeni.

Što se tiče oklopljenih borbenih vozila, bjeloruska vojska ih ima 1.460, a najviše sovjetsko-ruskih oklopnjaka BMP-2 (932). Ovo vozilo je u proizvodnji od 1980. do danas, može imati do sedam članova posade i opremljeno je 30-milimetarskim automatskim topom.

Samohodna i ostala artiljerija

Blizu 1.000 komada artiljerijskog oružja je raspoređeno u bjeloruskoj vojsci, bilo da je riječ o topovima koji imaju vlastiti pogon ili se moraju dovući na bojno polje.

Četvrtina od tog broja otpada na višestruke bacače raketa kao što su BM-21 Grad, BM-27 Uragan, te BM-30 Smerč. Bjelorusija također ima približno 100 taktičkih balističkih raketa kao što su Scud i OTR-21 Točka.

Polonez-M (EPA)

Samohodna artiljerija je polovina bjeloruskih mehanizovanih snaga, a u potpunosti je sovjetske proizvodnje. U prvom redu je to 2S1 Gvozdika (122mm), 2S3 Akacija (152,4mm), te 152-milimetarski 2S5 Giacint. Slično ime, 2A36 Giacint-B ima osnova „vučene“ artiljerije koje ima 200-tinjak komada ukupno.

O nekim novitetima može se govoriti tek u „sektoru“ protivzračne odbrane gdje se nalaze dvije baterije ruskog sistema S-400. Također, Bjelorusija posjeduje i 24 primjerka S-300 sistema (po 12 primjeraka S-300PS i S-300V).

Najviše je po broju sistema 9K35 Strela-10, njih je 350 u bjeloruskoj vojsci. Novijeg datuma proizvodnje je i ruski sistem Tor kojih Bjelorusija ima 20, a naručila ih je još četiri.

Sovjetske letjelice

Još ostaju zračne snage za spomenuti, a trenutno Bjelorusija ima 200 primjeraka borbenih i borbeno-transportnih letjelica. I ovaj segment nudi određene novitete kada gledamo godište proizvodnje, ali je ponovo sovjetsko-ruski orijentiran.

U segmentu borbenih aviona, najviše je lovaca Suhoj Su-25, njih 68, potom je tu 39 primjeraka MiG-29, te prilično novijih Su-30. Ovih posljednjih Bjelorusija ima četiri, a naručila ih je još osam. Suhoj Su-30 je višenamjenski borbeni mlazni avion koji je u proizvodnji od 1996. godine. U bjeloruskoj službi su Su-30SM, „serijski modernizirani“ primjerci koji se smatraju 4+ generacijom.

Su-25 (EPA)

Što se tiče transportnih aviona, njih Bjelorusija ima četiri – po dva Iljušina Il-76 i Antonova An-26.

U zračnim snagama je još 60-ak helikoptera. Najviše je višenamjenskih Mil Mi-8 (36), potom 21 napadački Mil Mi-24, te četiri transportna Mil Mi-26.

Najave modernizacije

Prije dvije sedmice, ruske agencije su prenijele kako su Moskva i Minsk potpisali ugovore kojima se Rusija obavezuje isporučiti Bjelorusiji borbene avione, helikoptere, opremu za zračnu odbranu i druge primjerke naoružanja.

Ovo je potvrdio direktor Ruske federalne službe za vojnotehničku saradnju Dmitrij Šugajev.

Sredinom septembra, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je kazao kako njegova država planira kupiti ruskog oružja u vrijednosti od jedne milijarde američkih dolara. Tada je objavljeno kako on i njegov ruski kolega Vladimir Putin vode pregovore o kupovini sistema S-400 kako bi ih stavili na granicu sa Ukrajinom.

„Moramo biti spremni, imamo granicu od 1.200 kilometara sa Ukrajinom, a razgovarali smo kako za tu svrhu možemo iskoristiti S-400 sisteme protivzračne odbrane“, naveo je bjeloruski lider koga Zapad optužuje za gušenje opozicije i demokratije.

On je dodao kako spomenuti posao, vrijedniji od milijarde dolara, podrazumijeva isporuku približno 10 aviona, nekoliko desetaka helikoptera, kao i raketni sistem zemlja-zrak Tor.

Izvor: Al Jazeera i agencije