Izrael bi mogao srušiti palestinsku školu koju finansira EU

Škola koju pohađaju marginalizirane beduinske zajednice jedna je od 17 škola koje bi mogle biti srušene zbog kršenja dozvole.

Škola Wadi al-Maleh jedina je škola u kraju u kojem 19 marginaliziranih beduinskih zajednica živi pod maskom izraelskih okupacionih snaga i ilegalnih naselja (Al Jazeera)

Piše: Hisham Daraghmeh

Na putu između palestinskog grada Tubasa i doline Jordan na sjeveru na okupiranoj Zapadnoj obali, smještena je improvizovana osnovna škola Wadi al-Maleh.

Ova škola koja se sastoji od četiri male ozidane prostorije i dvije limene kućice, jedina je u kraju, gdje najmanje 1700 Palestinaca iz 19 marginaliziranih beduinskih zajednica žive blizu izraelskih okupacionih snaga i ilegalnih izraelskih naselja.

Ova škola, koja je izgrađena prošle godine, opslužuje nekih 45 učenika do četvrtog razreda.

Jedna je od 17 palestinskin škola koje bi Izrael mogao srušiti jer nemaju dozvolu za gradnju u Zoni C – 60 posto okupirane Zapadne obale pod direktnom izraelskom vojnom i administrativnom kontrolom

Ako je sruše, djeca će biti prisiljena da dugo pješače do najbližih škola u selima Ein al-Beida, Tayasir i Bardala, najmanje 15 kilometara dalje u predjelu sa ograničenim javnim prevozom i generalno slabom infrastrukturom.

Život u strahu

Ova škole, raštrkane širom okupirane Zapadne obale, izgradila je Palestinska samouprava, neke od sredstava iz Evropske unije, kako bi popunila obrazovnu prazninu s kojom su se suočavali stanovnici ovih krajeva.

Aisha Mahasneh, službenica u Ministarstvu obrazovanja u Tubasu, potvrdila je za Al Jazeeru da je škola Wadi al-Maleh izgrađena od sredstava EU-a preko organizacije Action Against Hunger.

Nazvane su „Tahadi škole“, što na arapskom znači „izazov“, a gradnja je započeta 2016. Nekoliko njih je smješteno u izraelskim zonama za vojnu obuku.

Od 1970-ih, Izrael je klasificirao nekih 18 posto okupirane Zapadne obale, ili blizu 30 posto Zone C, kao zatvorene zone za vojnu obuku, prema UN-u. Najmanje 6200 Palestinaca živi u 38 zajednica u takvim zonama, smještenim uglavnom u Jordanskoj dolini i južnim herbonskim brdima. Smatra se da su zajednice izložene riziku od prisilnog preseljenja, uprkos tome što su mnoge prethodile njihovom zatvaranju.

Stanovnici ovih predjela žive u stanju slojevitog i konstantnog straha o izraelskih napada i od rušenja njihovih domova i škola. Redovno se suočavaju i sa privremenim raseljavanjem iz svojih domova zbog vojnih vježbi i izloženi su zalutalim mecima i neeksplodiranim sredstvima.

Asmaa Ghanaam, učiteljica u školi Wadi al-Maleh, svaki dan putuje iz sela Aqqaba udaljenog 10-ak kilometara, a putem kupi i druge učiteljice.

Predavati u ovakvoj školi, kaže ona, jeste vid ličnog izazova.

„Mogu potražiti školu u kojoj je lakše raditi, ali imam poseban motiv za rad u ovoj školi“, kazala je ona Al Jazeeri. „Nakon što upoznati sa učenicima i njihovim roditeljima i nakon što smo vidjeli kako pate, svako od nas ima lični motiv da im pomogne da se suoče sa poteškoćama koje prijete njihovom opstanku.“

„Raditi ovdje je izazov i prkos“, dodala je Ghanaam.

Noćne more

Nekoliko učiteljica je kazalo Al Jazeeri da učenici često prepričavaju noćne more koje imaju od zvukova eksplozija, tenkova i helikoptera koje koriste tokom izraelskih vojnih vježbi u ovom kraju. Rekli su i da  djeca imaju problema s koncentracijom i da često pokušavaju izbjeći školu iz straha da će sresti vojnike ili doseljenike.

Većina područja doline Jordana i Mrtvog mora zabranjena je za palestinske stambene ili društvene svrhe i razvoj, budući da je gotovo 90 posto ukupne površine namijenjeno izraelskoj vojnoj ili doseljeničkoj jurisdikciji, prema Uredu Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih pitanja ili UN OCHA.

Izraelska vojska ne daje stanovnicima građevinske dozvole, uključujući i one za kuće i osnovnu infrastrukturu, škole, puteve ili vodovodne mreže, a također se suočavaju s ograničenjima pristupa pašnjacima i poljoprivrednim površinama.

Oko 12 700 Izraelaca živi u ilegalnim naseljima širom doline Jordana, dok većinsko palestinsko stanovništvo od najmanje 60 000 ima malo kontrole nad zemljištem i prirodnim resursima u tom području, dokumentirale su grupe za ljudska prava.

Borba za obrazovanje

Tokom svog kratkog perioda postojanja, škola Wadi al-Maleh je primila naredbu za rušenje od izraelskih snaga, kao i tri druge naredbe da se razmontiraju njeni dijelovi, prema riječima direktora škole. Nije jasno kada okupacione vlasti planiraju srušiti ovu školu.

Krajem prošlog mjeseca, vojska je razmontirala dvije učionice i uklonila školsku ogradu. Ponovo je prošle sedmice konfiskovala šator koji je učenicima pružao hlad od vrelog sunca u dolini Jordan.

Direktor Jaafar Fuqha je objasnio kako vojska stalno blokira širenje škole.

Osamnaestog oktobra je vojska izdala naredbu kojom su privremeno zabranili direktoru da bude prisutan u školi 10 dana zaredom nakon što su postavljene nove strukture.

Fuqha je kazao Al Jazeeri da je bio uhapšen i da ga je vojska pritvorila pet sati, gdje su ga ispitivali u vezi gradnje nove učionice i zaprijetili su mu polugodišnjom suspenzijom ako nove učionice budu izgrađene prije puštanja na slobodu.

„Ovdje se borba između nas i [izraelske] okupacije vrti oko prava na obrazovanje i prava na opstanak“, Fuqha je rekao Al Jazeeri.

Škola se sada sastoji od dva časa, po 15 minuta svaki, a učionica može primiti do 20 učenika.

„Ova škola je veoma važna za malu djecu; ako nje ne bude oni će morati putovati desecima kilometara dnevno da bi pohađali udaljene škole. To je isprpljujuće za malu djecu i zbog tog bi mogli odustati“, Fuqha je kazao Al Jazeeri.

„Među učenicima u ovim zajednicama ranije je bilo mnogo djece koja odustaju od škole, i moramo to spriječiti“, dodao je on.

Nalozi za rušenje

Najmanje 53 škole koje pohađa 5200 palestinske djece, ima naloge za rušenje izdate protiv njih od februara 2021, prema OCHA. „Nepostojanje izraelskih dozvola za gradnju se obično navodi kao razlog, iako, zbog restriktivnog i diskriminatornog režima planiranja, Palestinci gotovo nikada ne mogu dobiti takve dozvole“, kazali su oni u izjavi.

Na pres konferenciji od 3. novembra, predstavnici nekoliko zapadnih diplomatskih misija su posjetili ovu školu, gdje su zvaničnici iz palestinskog Ministarstva obrazovanja tražili intervenciju da se zaštite škole koje bi mogle biti srušene.

„Ovdje se krši osnovno pravo“, kazao je Ahmed Sawalah, direktor sektora za obrzaovanje u guberniji Tubas, referirajući se na pravo na obrazovanje. „Međunarodna zajednica se mora uključiti da odbrani ovo osnovno pravo; pravo koje svako dijete na svijetu ima.“

Ahmad al-Asaad, zamjenik guvernera Tubasa, opisao je situaciju u Jordanskoj dolini na sjeveru kao „sukob između odlučnosti i dugoročne politike izraelskog okupatora s sciljem da se isprazni ova zemlja od svojih stanovnika.“

„Svjesni smo da su ovo teška vremena i da je izazov veliki, ali Palestinski narod je izdržljiv i vjeruje u legitimnost svoje borbe“, kazao je al-Asaad.

Dok su se djeca igrala u dvorištu škole, direktor ih je posmatrao iz daleka s osmijehom, sretan što im se vratio nakon zabrane.

„Moramo ne samo ostati već i proširiti se, kako bismo primili nove učenike u narednoj godini“, kazao je on.

Izvor: Al Jazeera