Britanske snage ‘kreću’ za Ukrajinu, vodi li to u rat s Rusijom?

Upozorenja načelnika Generalštaba britanske vojske podudaraju se sa sličnim upozorenjima brojnih bivših zvaničnika britanske vanjske obavještajne službe MI6.

List 'Mirror' otkriva plan za slanje 600 britanskih pripadnika specijalnih snaga u Ukrajinu (Getty Images)

Piše: Ayoub al-Rimi

General Nick Carter, načelnik Generalštaba britanske vojske, iznio je teške izjave koje su potresle sigurnosne i vojne krugove u Velikoj Britaniji i Evropi, kada je upozorio na moguće izbijanje rata s Rusijom.

Stvar se nije zaustavila samo na upozorenju na mogući rat s Rusijom, jer je britanski general izjavio da je ovaj rat bliži nego ikada prije, potaknut događajima u istočnoj Evropi, a posljednji je izbjeglička kriza na granici između Bjelorusije i Poljske.

Upozorenja načelnika Generalštaba britanske vojske, koji će napustiti dužnost nakon krize zbog povlačenja iz Afganistana, podudaraju se sa sličnim upozorenjima brojnih bivših zvaničnika britanske vanjske obavještajne službe MI6.

Mediji otkrili plan o slanju 600 specijalaca

Među njima je i Christopher Steele, bivši generalni inspektor vanjske obavještajne službe, koji je rekao da Rusija “misli da je u ratu s Velikom Britanijom”.

Stvar se nije zaustavila samo na izjavama, već se išlo i dalje od toga, u smislu aktivnosti na terenu.

Tako je britanski list Mirror otkrio plan za slanje 600 vojnika britanskih specijalnih snaga u Ukrajinu, zbog straha da je Rusija spremna izvršiti invaziju na svog susjeda.

Prema pisanju lista, plan je da se ovi vojnici iskrcaju u Ukrajini u roku od nekoliko sati, ako se uoči bilo kakvo kretanje ruskih trupa.

Ovaj plan nije ništa drugo nego nastavak stanja napetosti između dvije strane, svega nekoliko sedmica od pomorskog okršaja, koji je gotovo prerastao u sukob, između britanskog nosača aviona i ruskih ratnih brodova koji su ispalili rakete upozorenja u blizini britanskog vojnog broda u Crnom moru.

‘Poluhladni’ rat između dvije strane

Riječ je o istoj regiji u kojoj Sjevernoatlantski savez provodi vojne manevre.

Velika Britanija predvodi evropski tabor protiv Rusije, kao i pokušaje da ga proširi, zbog čega je uvijek u pripravnosti.

Na osnovu sporazuma s Washingtonom, radi na tome da se Sjedinjene Američke Države posvete suočavanju s Kinom, smatraju vojne analize.

S druge strane, kraljevina će se pozabaviti pitanjem suprotstavljanja ruskom utjecaju.

Analitičari imaju različite procjene o tome kolike su mogućnosti za izbijanje rata između Londona i Moskve, ili, kako ga pojedini nazivaju, ”poluhladnog” rata između dvije strane, koji nije zasnovan na direktnoj vojnoj konfrontaciji.

Ova neslaganja se pokazuju u procjenama analitičara s kojima je Al Jazeera imala priliku razgovarati, pa tako pojedini smatraju da konfrontacija nikada nije bila izglednija, dok drugi isključuju takvu mogućnost u potpunosti.

‘Putin ima prošlost vojnog interveniranja’

Chris Doyle, predavač međunarodnih odnosa i vođa udruženja “Stop the War”, o situaciji u istočnoj Evropi govori s mnogo opreza, opisujući je kao “uzavrelu i spremnu za dalju eskalaciju”.

Smatra kako je mala vjerovatnoća da Rusija ili Velika Britanija žele rat, ali da ”nije moguće sa sigurnošću tvrditi da nema naznaka izbijanja rata”.

Britanski ekspert smatra da ruski predsjednik Vladimir Putin vjeruje da je američki predsjednik Joe Biden trenutno zaokupljen Kinom, u Njemačkoj je nastupila faza tranzicije vlasti nakon Angele Merkel, a Francuska se priprema za predsjedničke izbore sljedeće godine.

“Prema tome, Putin želi iskoristiti ovu situaciju, a samo je Velika Britanija izrazito osjetljiva na bilo kakvo rusko djelovanje prema Evropi.”

Chris je pozvao da se ozbiljno shvati upozorenje britanskog načelnika Generalštaba, “jer Putin ima prošlost vojnog interveniranja u Ukrajini i susjednim zemljama, a evropske sankcije mu ne smetaju mnogo”.

Svaka pogrešna poruka može dovesti do rata

“Prema tome, [Putin] smatra da je pravo vrijeme za pokret i jačanje svog utjecaja.”

Situaciju dodatno komplicira ”odsustvo bilo stvarnog djelovanja s ciljem da se iz krize izađe diplomatskim putem”, kao i ”želje Velike Britanije da pokaže sposobnost da vodi NATO i sarađuje sa zemljama istočne Evrope kako bi poslala poruku da je još uvijek utjecajna na međunarodnoj sceni, čak i nakon izlaska iz Evropske unije”.

Chris očekuje da će Velika Britanija gurati stvari “u pravcu snažnog odgovora ako Rusija krene na Ukrajinu.

Što je napetost veća, povećava se i granica greške, a svaka pogrešna poruka bilo koje strane može dovesti do rata. Rat je, u konačnici, neočekivano i nepredvidivo iznenađenje.”

Za razliku od Chrisovog stava, u kojem se upozorava na mogućnost “ograničene vojne konfrontacije”, Taher Abbas, profesor na Institutu za sigurnost i globalna pitanja (ISGA), smatra da stvar neće eskalirati do “govora oružja”.

‘Izjave za medijsku i političku upotrebu’

Kađe da su izjave načelnika Generalštaba britanske vojske “za medijsku i političku upotrebu”, ističući da su “daleko od stvarnosti, jer ni situacija, ni javno mnijenje ne dozvoljavaju bilo kakve vojne poteze, bilo ruske ili britanske, a čelnici dvije zemlje ne razmišljaju o bilo kakvoj vojnoj konfrontaciji”.

Abas je dodao da Zapad prvenstveno zabrinjava “pitanje energije, jer Evropa vjeruje da Putin koristi ovu kartu kako bi postigao strateške ciljeve za proširenje svog utjecaja u regiji”.

Abbas se slaže s Chrisom Doyleom da je situacija između “Velike Britanije i Rusije veoma komplicirana i da ju je teško riješiti u kratkom roku, ali da će se sigurno pronaći put do rješenja diplomatskim putem”.

Izvor: Al Jazeera