Gabrijela Žalac – od niza afera do hapšenja

Bivša HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac u srijedu je uhapšena po nalogu Europskog javnog tužitelja.

Gabrijela Žalac iz vlade je otišla u julu 2019. zbog brojnih afera koje su je pratile tokom mandata (Sanjin Strukic/PIXSELL)

Tijekom proteklih godina u Hrvatskoj je, radi raznih nepravilnosti i sumnjivih poslova, uhićeno više bivših ministara ali je današnje uhićenje bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac (42) ipak posebno. Ova Vinkovčanka uhićena je u koordinaciji Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) i Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj.

Uhićenje četiri osobe

Ubrzo poslije uhićenja MUP RH oglasio se priopćenjem u kojem stoji kako je kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno nekoliko fizičkih te pravnih osoba s područja Zagrebačke, Splitsko – dalmatinske i Vukovarsko – srijemske županije kao i da su uhićene četiri osobe među kojima se nalazi jedna bivša državna dužnosnica te jedan aktualni državni dužnosnik.

„U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja“, izvijestio je MUP RH.

I prije te informacije mediji su prenijeli kako je uz Gabrijelu Žalac uhićen i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata (SAFU) Tomislav Petric. I dok se o Petricu, inače članu HDZ-a, ne piše toliko javnosti je posebno interesantna činjenica da je uhićena bivša ministrica Gabrijela Žalac koja je i danas članica Predsjedništva HDZ-a.

Osobni izbor

O Žalac se zna kako je odmah poslije završenoga fakulteta zaposlila se u uredima Vukovarsko – srijemske županije. Mnogi su mišljenja kako je osnovni razlog tome njena mama Vinka Ivanković koja je i tada, a i danas je, predsjednica Županijske komore Vukovar Hrvatske gospodarske komore. S takvim pedigreom Žalac, koja je u međuvremenu i diplomirala, postala je i direktorica Županijske razvojne agencije HRAST. S toga mjesta je 19. listopada 2016. godine otišla i na mjesto ministrice regionalnog razvoja i fondova EU u Vladi Andreja Plenkovića. U više navrata se pisalo kako je Žalac bila osobni izbor Andreja Plenkovića kao i da ona zapravo, osim te prednosti, s ničim nije zavrijedila jednu takvu odgovornu dužnost.

„Neki od tadašnjih članova Gradske organizacije HDZ-a Vukovar protivili su se tome i o svemu izvijestili i Andreja Plenkovića ali bez uspjeha. Ona je bila osobni izbor Andreja Plenkovića i tu se nije moglo ništa napraviti. Sve vrijeme dok je ona bila ministrica Plenković ju je pokrivao i stajao iza nje“, rekao nam je jedan član vukovarskog HDZ-a koji je želio ostati anoniman.

Niz afera

A, te tri godine, koliko je Žalac bila ministrica, sve do 19. srpnja 2019. godine kada je elegantno razriješena u sklopu rekonstrukcije Vlade, obilježile su njene brojne manje ili veće afere. Njen konačan pad započeo je početkom 2019. godine kada je osobnim automobilom, u jednoj vinkovačkoj ulici, automobilom udarila desetogodišnju djevojčicu. Tad se otkrilo i kako je vozila bez važeće vozačke dozvole koja joj je bila istekla. Ubrzo potom je u dvorištu njene obiteljske kuće otkriven i skupocjeni Mercedes. Niti tu nije bio kraj aferama jer se otkrilo kako je vrijedan posao dodijelila tvrtki s jednim zaposlenim. Pisalo se i o natječaju u kojem su odabrani oni po principu „najbrži prst“, odnosno novac od EU dobili su oni s najbržim prstom na mišu!!! Kada je razriješena dužnosti saznalo se i o njenoj uključenosti u aferu vjetroelektrane, a mediji su objavili kako je zajedno s Josipom Rimac “pritiskala” ministre i bankare za državni kredit poduzetniku Milenku Bašiću. Međutim, prema do sada dostupnim informacijama uhićenja ju je koštala umiješanost u Aferu softver za koju se zainteresirao i Ured europskog javnog tužitelja. U sklopu te afere sumnjiva je nabavka informatičkog sustava 2018. godine

Kako se radilo i kakav je Žalac imala status govori i to da niti sve te manje ili veće afere nisu bile dovoljne da bude prekrižena u kadrovskoj križaljci HDZ-a jer se spekuliralo još tijekom prošle godine kako bi trebala dobiti mjesto u nekoj državnoj agenciji. Kada to radi istrage USKOK-a nije uspjela početkom 2021. godine otvorila je svoju tvrtku za EU konzalting za koju je od Grada Vinkovaca dobila potporu za pokretanje posla i ured u Poduzetničkom inkubatoru.

Kako god bio je ovo još jedan razlog za brojne udarce oporbe iz čijih redova se mogu čuti brojne optužbe na račun HDZ-a i Plenkovića. Između ostaloga rečeno je i kako bi poslije ovoga uhićenja jedino normalno i prihvatljivo bilo da Plenković podnese ostavku. Isto tako moglo se čuti i pitanje kako će poslije uhićenja Žalac i Petrica braniti „novi“ HDZ Plenković koji čini sve da se odmakne od ranijih afera i presude stranci dok ju je vodio Ivo Sanader.

Brojne reakcije

„Gospođa Žalac, članica Predsjedništva HDZ-a, osoba je oko koje se afere godinama događaju. I mi smo na to upozoravali, pokrenuli smo i postupak njenog opoziva. Ovo što je danas objavljeno, zbog čega je privedena, nije ništa novo. Mediji su pisali o tome. Žao mi je što nadležna državna tijela nisu brže postupala jer ovo je, ako se ne varam, objavljeno još 2019. Prije 2,5 godina. Nekad je brzina DORH-u vrlina, a čini mi se da su u ovom slučaju, da se nije upetljao OLAF, čekali još duže da se protiv članice Predsjedništva HDZ-a pokrene postupak“, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Reagirao je i saborski zastupnik Bojan Glavašević koji je rekao kako je ovo sve ogroman skandal te da je time ugled Hrvatske pred ostatkom Unije vrlo ozbiljno narušen.

„Mercedes-ministrica je, usput budi rečeno, i dalje članica Predsjedništva HDZ-a, onog istog HDZ-a za koji Andrej Plenković tvrdi da nema veze sa Sanaderovim HDZ-om. A član HDZ-a, pa i neki šefić u stranci je, pogađate, i ovaj drugi uhićeni. Čekam da mi Plenković opet objasni da njegova stranka nije kriminalna organizacija. Kao što kažu „Zločesta djeca“ u jednom skeču: ‘I svi se grohotom nasmijaše”“, kazao je Glavašević.

Sandra Benčić iz „Možemo!“ kazala je kako je u Hrvatskoj kriza institucija te da se kao na traci uhićuju bivši dužnosnici i visokorangirani članovi HDZ-a.

„To nije jedan, dva, tri godišnje, to je gotovo svaki mjesec. I kako da građanima objasnimo da ovo što se donosi u Saboru, što donosi taj isti HDZ, su propisi po kojima se moramo ravnati i živjeti“, rekla je Benčić.

Interesantan  je komentar i Marijane Puljak iz Centra koja je rekla kako je ovo uhićenje pokazalo da nema nikakve razlike između Sanaderovog HDZ-a i Plenkovićevog HDZ-a kao i da je jedina razlika da je Sanaderov HDZ mutio s novcima iz hrvatskog proračuna dok ovaj Plenkovićev HDZ muti i s novcima iz hrvatskog i europskog proračuna.

Traži se ostavka

„Trenutna ostavka Andreja Plenkovića je jedina normalna reakcija nakon što mu je Europski ured javnog tužitelja uhitio ministricu i članicu predsjedništva HDZ-a i to zbog muljaža s europskim fondovima. Koliki su milijuni eura ovjereni kao ispravni pod dirigentskom palicom ministrice Žalac? Prije ostavke da barem malo spasi obraz Hrvatske pred europskim institucijama, Vlada RH treba hitno razriješiti člana HDZ-a i ravnatelja SAFU-a jer će ovo uhićenje imati ogromne posljedice na sustav kontrole i upravljanja jer takav čin dolazi od najviše pozicionirane osobe u tom sustavu. Postavlja se i pitanje što je radilo tijelo za ovjeravanje Ministarstvo financija, je li i kada ovaj izdatak za plaćeni softver ovjerilo kao ispravan i tražilo povrat kroz izjavu o izdacima, a ako nije, jesu li nešto znali, ako jesu zašto nisu isto prijavili nadležnim institucijama na postupanje“, rekao je saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

Reagirao je i predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček koji je rekao kako je premijer Plenković odbacio njegov poziv da se ispriča hrvatskim građanima zbog starih korupcijskih afera koje su dovele do osuđujuće presude Sanaderu i HDZ-u.

„Tvrdi da on i današnji HDZ s time nemaju nikakve veze pa se nemaju zašto ni ispričati. Ako već nema veze sa Sanaderom, ima li Plenković veze s danas privedenom Gabrijelom Žalac, ili pak sa Lovrom Kuščevićem, Goranom Marićem, Tomislavom Tolušićem, Milanom Kujundžićem i Martinom Dalić? Svi su oni bili članovi njegove vlade, to je bila njegova ekipa s kojom je igrao utakmice. Hrvatski narod, svi građani naše Hrvatske, zaslužuju minimalno ispriku od ovog čovjeka. Ako ne zbog tuđih propusta iz prošlosti, onda barem zbog njegovih osobnih propusta koji uništavaju Hrvatsku i pokazuju da se HDZ nije puno promijenio“; istakao je Pavliček.

HDZ bez reakcija

Najnovija uhićenja nisu niti malo dobro prihvaćena u HDZ-u pa tako neki ne znaju ništa o tome dok drugi nemaju dovoljno informacija.

„Nemam nikakvih informacija, naravno da me vijest iznenađuje. Ne znam ni kontekst ni dublju informaciju pa je ne mogu komentirati“, rekao je predsjednik Hrvatskog sabra Gordan Jandroković.

U isto vrijeme član Predsjedništva HDZ-a Mario Kapulica rekao je kako je činjenica da je Žalac članica Predsjedništva HDU-a irelevantna za cijeli slučaj te da će o njenoj daljoj budućnosti u HDZ-u odlučiti njezina županijska organizacija.

Vijest o uhićenju svoje bivše ministrice Plenković je doznao na skupu u Opatiji te je rekao kako je iznenađen s tom vijesti.

„Znam što sam pročitao, drugo ne znam ništa, presumpcija nevinosti postoji. Cilj je boriti se protiv korupcije, ali osim toga, više neću reći ništa”, rekao je Plenković.

Prijetnje novinarima

Uhićenje Gabrijele Žalac i pretres obiteljske kuće u Vinkovcima ostat će zabilježeno i po incidentu koji se dogodio ispred njihove obiteljske kuće. Njezin suprug Mario Žalac je u jednom trenutku izašao iz kuće i tada okupljenim novinarima počeo vikati sarkastično „Hvala vam svima!”, “Hvala vam svima!”. Mario Žalac, inače automehaničar, posebno se obratio novinaru portala Telegram Dragi Hedlu.

“Gospodine Hedl, kako ste? Kako ste?! Znam sve o vama, Hedl! Zapalite svijeću za Sisvete!”, rekao je Mario Žalac.

U tom trenutku Žalac je krenuo prema novinarima ali su ga policajci zadržali i potom je ušao u kuću.

Tijekom dana, a nakon brojnih napisa medija, priopćenjem za javnost oglasio se i USKOK odakle su naveli da je u cilju točnog informiranja javnosti radi provjere navoda objavljenih u medijima USKOK provodio izvide.

„Tijekom izvida pribavljena je dokumentacija, obavljeni su obavijesni razgovori s više osoba te su od SAFU-a zatraženi rezultati Ex-post kontrole javne nabave određenih programa. Ističemo kako vezano za konkretni slučaj USKOK nije donio meritornu odluku. Rezultati provedenih izvida dostavljeni su Uredu europskog javnog tužitelja koji je u međuvremenu započeo s radom, a koji je sukladno važećim propisima nadležan za predmetni slučaj”, zaključuju iz USKOK-a.

Izvor: Al Jazeera