Misini: Poraz Zaeva ujedno i poraz EU

Socijaldemokratski savez Makedonije proevropskog premijera Zorana Zaeva izgubio je lokalne izbore od nacionalističkog VMRO-DPMNE.

Premijer Zoran Zaev objavio je u nedjelju navečer da podnosi ostavku (EPA)

Pobjeda na lokalnim izborima VMRO-DPMNE u Sjevernoj Makedoniji možda neće dati vjetar u krila desnici, ali će sigurno potaknuti antievropsko raspoloženje ne samo u toj zemlji već i cijeloj regiji Zapadnog Balkana, rekao je za Al Jazeeru analitičar iz Skoplja Suad Misini.

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) proevropskog premijera Zorana Zaeva izgubio je lokalne izbore u Sjevernoj Makedoniji od VMRO-DPMNE iz bloka nacionalističkih partija koje u Evropi predvodi mađarski premijer Viktor Orban. U drugom krugu lokalnih izbora održani u nedjelju birani su čelni ljudi u općinama u kojima nisu izabrani u prvom krugu. SDSM je izgubio važne gradove, uključujući i Skoplje u kojem je pobijedila Danela Arsovska, nezavisna kandidatkinja koju je podržao VMRO-DPMNE.

Premijer Zaev rekao je nakon objave izbornih rezultata da podnosi ostavku – i na dužnost predsjednika Vlade, i na dužnost predsjednika stranke.

Nacionalistička i najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE pala je 2016. godine zbog brojnih korupcijskih afera. Njen bivši lider Nikola Gruevski, koji je deset godina bio na mjestu premijera, pobjegao je u Mađarsku kako bi izbjegao zatvorsku kaznu, dobio je zaštitu Viktora Orbana, no ta se stranka ponovo vratila u lokalnu vlast Sjeverne Makedonije.

Pad povjerenja u EU

Misini kaže da je poraz SDSM-a definitivno veliki poraz Evropske unije, ali je jednaka odgovornost i na samom SDSM-u.

„Brisel nije računao na mogućnost da se Orbanova opcija nađe na pobjedničkom prijestolju na izborima u Sjevernoj Makedoniji […] U najmanju ruku to će potaknuti antievropsko raspoloženje argumentacijom da se ne isplati investirati u povjerenje i očekivanja od Evropske unije. To je potencijalno veoma veliki udarac na kredibilitet i buduće napore EU-a da pomogne zemljama regije u njihovim evropskim perspektivama“, kaže Misini. Aludira time na to da službeni Brisel, uprkos obećanjima, nije otvorio pregovore o članstvu Sjeverne Makedonije u Uniji, jer se tome protivi njena prva susjeda Bugarska, ali i neke druge članice Evropske unije, poput Francuske.

„Naravno, puna odgovornost je i na strani Zorana Zaeva i njegovog SDSM-a“, kaže Misini.

„U smislu vanjske politike su napravili maksimum. Međutim, na unutarnjem planu nisu uspjeli ispuniti velika obećanja, poput reforme pravosuđa. Mislim da tu leži razlog da je SDSM izgubio dramatičan broj glasova u odnosu na prethodne izbore“, dodao je Misini.

Promjena lokalne vlasti u toj zapadnobalkanskoj zemlji prema Misiniju ne bi trebala donijeti promjene u odnosu na prava manjina, jer bi to, dodao je, značilo destabilizaciju Sjeverne Makedonije.

Izvor: Al Jazeera