MEE: Nemojte se zavaravati, Željezna kupola ne spašava živote

Američko finansiranje izraelskog sistema protivraketne odbrane, poznatog kao Željezna kupola, dolazi u okviru većih napora za jačanje vojnog sistema globalne dominacije, kaže britanski novinar.

Galama u američkom Kongresu izbila je zbog finansiranja izraelske Željezne kupole (Reuters)

Američko finansiranje izraelskog sistema protivraketne odbrane, poznatog kao Željezna kupola (Iron Dome), dolazi u okviru većih napora za jačanje vojnog sistema globalne dominacije, kaže britanski novinar.

Nakon nedavnog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država (SAD) iz Afganistana, pojavile su se priče da Washington radi na smanjenju svoje uloge u svijetu, dodao je novinar Jonathan Cook u svom članku objavljenom na britanskom portalu Middle East Eye (MEE).

Ovladati svijetom

Međutim, Cook vjeruje da je takva izjava daleko od istine. U konačnici, SAD nastoji samostalno kontrolirati svijet kombinacijom vojne sile velikog dometa, cyber ratovanja, korištenjem robota i umjetne inteligencije, u nadi da će ukloniti ograničenja nastala kao posljedica gubitka američkih života i nametnuta od domaće opozicije.

Borbe su ponovo izbile u kuloarima Kongresa ranije ove sedmice, što je blokiralo davanje odobrenja za dodatno kratkoročno vojno finansiranje od milijardu dolara za Izrael.

Prema Cookovoj procjeni, opstrukcija ukazuje na to da razgovor o američkoj finansijskoj pomoći Izraelu nema veze sa stvarnošću.

Mala grupa progresivnih demokrata u američkom Zastupničkom domu uspjela je 48 sati blokirati mjeru koja zahtijeva od Washingtona da snosi troškove obnove projekta Željezna kupola, a koji je Izrael razvio uz “velikodušnu” finansijsku podršku uzastopnih američkih administracija nakon izraelskog rata protiv Hezbollaha u Libanu 2006. godine.

Navodna zaštita

Britanski novinar kaže da Željezna kupola na prvi pogled radi na zaštiti Izraela od projektila kratkog dometa i uglavnom primitivnih granata koje se s vremena na vrijeme ispaljuju iz Pojasa Gaze.

Istakao je da je oprema za projektile Željezne kupole, od kojih svaka košta najmanje 50.000 dolara, iscrpljena u maju kada je Izrael pokrenuo sukobe velikih razmjera s Palestincima nakon pojačanih napora za naseljavanje u palestinskim četvrtima u blizini Starog grada u Jerusalemu i nasilnog upada u džamiju Al-Aksa.

Grupa progresivnih demokrata, poznata kao “Odred” (The Squad), osujetila je početni pokušaj čelnika svoje stranke u Kongresu da uvrsti milijardu dolara pomoći Izraelu u američki Zakon o budžetu.

Ponovno uvrštavanje

Međutim, iznos dodijeljen Željeznoj kupoli ubrzo je ponovo ubačen kao zaseban, samostalni prijedlog zakona, koji je usvojen velikom većinom, sa 420 glasova za i samo devet protiv. Dva zastupnika, jedan od njih je istaknuta članica Odreda Alexandria Ocasio-Cortez, bili su suzdržani.

Treba napomenuti da je prošlog mjeseca Alexandria Ocasio-Cortez predložila izmjenu godišnjeg zakona o izdvajanju za odbranu Sjedinjenih Američkih Država kako bi se spriječila prodaja precizno navođene municije Izraelu.

Njen ured je tada objavio da predloženi amandman koji se odnosi na Izrael ima za cilj “spriječiti prebacivanje oružja koje je Izrael koristio” za napad koji je u jednoj noći odnio živote 44 Palestinca u Gazi, kada se urušila zgrada u kojoj su živjeli.

Složeniji zakonodavni proces

Galama se ove sedmice preselila iz Zastupničkog doma u Senat kada je Rand Paul, republikanac koji žestoko kritizira američku vanjsku pomoć, odbio usvojiti zakon, a time i da dobije jednoglasno odobrenje. Dakle, prijedlog će sada morati proći kroz složeniji zakonodavni proces.

Prema članku, glavno postignuće koje je ostvarila grupa ”Odred” u blokiranju usvajanja zakona na kratak period bilo je javno otkrivanje činjenice da Sjedinjene Američke Države snose troškove izraelskog raketnog arsenala.

Izraelski lobi se nadao, poput čelnika Zastupničkog doma američkog Kongresa, da će se sredstva moći prenijeti tiho, bez privlačenja pažnje.

Zašto podržavati Izrael?

Nekoliko analitičara postavlja pitanje zašto Washington opskrbljuje Izrael raketama, iako je to “jedna od najbogatijih zemalja na svijetu”, i to usred pandemije korona virusa koja je ozbiljno naštetila američkoj ekonomiji.

Ali izraelski lobi je brzo ugušio “izrazito važnu” debatu o tome trebaju li Sjedinjene Američke Države uopće podsticati Izrael da koristi Željeznu kupolu pod bilo kojim okolnostima. Umjesto toga, kaže Jonathan Cook, američko finansiranje raketnog sistema za presretanje predstavljeno je tako kao da je motivirano isključivo željom za spašavanje života ljudi.

Kritizirajući to što je Rand Paul blokirao prijedloga zakona, Američki izraelski odbor za odnose s javnošću (AIPAC) izjavio je da će njegovi potezi dovesti do gubitka “nevinih života, povećati vjerovatnoću rata i ohrabriti teroriste koje podržava Iran”.

Neugodna situacija

Možda je tvrdnja da je Željezna kupola odbrambenog karaktera ono što je dovelo Ocasio-Cortez u neugodan položaj i navelo je da se suzdrži od glasanja. Fotografije iz Zastupničkog doma pokazuju Ocasio-Cortez kako plače nakon glasanja o prijedlogu zakona.

Autor članka smatra da je Željezna kupola, “koja je daleko od toga da je odbrambena, samo još jedno oružje u izraelskom arsenalu za držanje Palestinaca potčinjenim, osiromašenim i opkoljenim”.

Za one koji tvrde da žele mir u Izraelu i Palestini, finansiranje Željezne kupole učinilo je tu mogućnost još manje vjerovatnom. ”Dokle god je cilj gurati Palestince prema laganoj smrti u tišini, dok ostatak svijeta zanemarujuje njihovu nevolju, Izrael će imati odriješene ruke da zauzme još više teritorije i kolonizira još više onoga što je u budućnosti trebalo postati palestinska država.”

Izvor: Agencije