Lokalni izbori u Italiji potvrdili evropski trend: Ljevica u usponu

Kandidati stranaka lijevog centra nadmoćno su osvojili gradonačelničke pozicije u Milanu, Napulju i Bolonji, dok su u Rimu i Torinu favoriti za pobjedu u drugom krugu.

Demokratska partija i njeni partneri za pobjedničko slavlje morat će sačekati 18. oktobar i drugi krug izbora (EPA - ANSA)

Lokalni izbori u Italiji potvrdili su evropski politički trend ove jeseni: stranke lijevog centra su u usponu. Nakon što su socijaldemokrate osvojile Njemačku, a koalicija predvođena laburistima Norvešku, na općinskim izborima održanim prošle sedmice na Apeninima ljevica je već u prvom krugu uzela neke od najvećih italijanskih gradova, poput Milana, Napulja i Bolonje.

No, Demokratska partija (DP) i njeni partneri za pobjedničko slavlje morat će sačekati 18. oktobar i drugi krug u kojem će se, između ostalih, birati gradonačelnici Rima i Torina. U oba ova grada favoriti za pobjedu su kandidati lijevog centra.

“Osjetili smo puls zemlje i pokazali smo da se desnica može pobijediti. Sada nam je ostalo još finale”, komentirao je Enrico Letta, čelnik DP-a i bivši premijer.

Pobjeda kandidata lijevog centra u većim italijanskim gradovima je bila i očekivana, ali tolike razlike u broju glasova nisu. Giuseppe Sala je zadržao gradonačelničku poziciju u Milanu sa 57,7 posto glasova, Gaetano Manfredi je osvojio Napulj sa 62,9 posto, a Matteo Lepore Bolonju sa 61,9 posto.

U općinama u kojima nijedan kandidat nije dobio natpolovičnu većinu, kao što je slučaj sa Rimom i Torinom, u drugi krug će ići po dvoje prvoplasiranih.

Na lokalnim izborima u 1.192 općine glasalo je oko 55 posto od 12 miliona registriranih birača.

Populisti u velikoj krizi

Ako je za proglašenje konačnog pobjednika još rano, kristalno je jasno ko je najviše izgubio. Populistički Pokret 5 zvijezda (M5S) ostao je bez gradonačelnika u Rimu i Torinu, a po broju glasova koje su dobile liste ove stranke vidljivo je da su u teškoj krizi. Rane mogu vidati samo uspjesima u općinama u kojima su koalirali sa lijevim centrom.

“Rezultati izbora otkrivaju da je predsjednik M5S Giuseppe Conte uspio napraviti podvig koji nijedan lider jedne partije nije ranio učinio: napuniti trgove fasciniranim biračima koji iduće nedjelje glasaju za drugu stranku”, primjećuje novinar Repubblice Sebastiano Messina, poznat po svojoj satiričnoj rubrici.

Puno bolje nije prošla ni desničarska koalicija koju čine Liga Mattea Salvinija, Italijanska braća Giorgie Meloni i Forza Italia Silvija Berlusconija.

Komentirajući neuspjeh desnice, Repubblica ističe da su kažnjeni zato što se Italijani više ne prepoznaju u njihovoj verbalnoj agresiji i poremećenom ekstremizmu, te u otuđenosti od političkog i ekonomskog sistema.

“Ukratko, Italija želi oporavak, stabilnost i učinkovitost, a ne sukobe”, ističe rimski list.

Ipak, analitičari naglašavaju da desnica najveću podršku glasača i dalje uživa u manjim gradovima i selima te da ovi izbori ne moraju nužno odrediti tok budućih općih izbora koji bi trebali biti održani za dvije godine.

“U nekim gradovima prekasno smo odabrali kandidate”, žalio se Salvini, dok je Meloni utjehu pronašla u Rimu, gdje njen kandidat u drugi krug ulazi s vodstvom.

Debakl gradonačelnice Rima

Birači su u prijestolnici podijelili glasove, ali su jasno poručili koga ne žele vidjeti na čelu Vječnog grada. Aktuelna gradonačelnica Virginia Raggi iz Pokreta 5 zvijezda zauzela je tek četvrto mjesto sa 19 posto glasova i morala je priznati poraz.

“Radila sam predano i položila sam temelje za uskrsnuće Rima. Oni koji dođu poslije mene nemaju nikakvo opravdanje da ne vladaju dobro. Mi ćemo ih pratiti s pozornošću”, poručila je 43-godišnja Raggi, prva žena koja je upravljala prijestolnicom i najmlađa od svih prethodnika na čelu grada.

Njena iznenađujuća pobjeda na izborima prije pet godina nagovijestila je senzacionalni uspjeh Pokreta 5 zvijezda na općim izborima koji su održani 2018. Ova populistička anti-establishment stranka, predvođena karizmatičnim komičarem Beppeom Grillom, tada je osvojila najviše glasova od svih partija i formirala je koalicionu vladu koja je upravljala državom do februara ove godine.

Iako je po dolasku na čelo Rima obećavala velike promjene, Raggi nije pronašla rješenja za nagomilane komunalne probleme koji već godinama opterećuju metropolu u kojoj živi skoro tri miliona ljudi.

Komunalni problemi i vatra na mostu

Loše uređen javni prijevoz, stanje saobraćajnica, neredovan odvoz smeća, pa čak i učestali napadi divljih životinja poput veprova i vrana, neki su od uzroka poraza Raggi, procjenjuju analitičari.

Nije joj sigurno pomoglo ni to što je dan uoči izbora zapaljen i gotovo izgorio poznati “Željezni most” iz 19. vijeka u naselju Portuense. Istražitelji još utvrđuju uzroke nesreće u kojoj niko nije stradao, ali se nagađa da su požar prouzročile stare instalacije u konstrukciji.

Ko će vladati prijestolnicom bit će poznato nakon drugog kruga kada će se na glasačkim listićima naći dva imena: zajednički kandidat desnice Enrico Michetti, te bivši državni ministar finansija Roberto Gualtieri iz Demokratske partije, koga podržava blok stranaka lijevog centra.

Iako je u prvom krugu dobio 35.000 glasova manje (27 posto naspram 30 posto), analitičari cijene da više šansi ima Gualtieri. Razlog tome leži u činjenici da je u prvom krugu gotovo 20 posto glasova birača koji se smatraju lijevo orijentiranim otišlo za Carla Calendu, nekadašnjeg Gualtierijevog stranačkog kolegu koji je u međuvremenu osnovao svoju partiju Azione.

Mussolinijeva unuka ostaje u Vijeću

Calenda je najavio da će u drugom krugu podržati Gualtierija, ali uz uslov da iz buduće vladajuće garniture isključi M5S. Iz Gualtierijevog štaba još se nisu oglašavali o ovom pitanju. Raggi je, istovremeno, istakla da svoju bazu neće instruirati kako da glasa u drugom krugu, ali treba očekivati da će se većina njenih glasača opredijeliti za Gualtierija.

Ko god bude izabran na mjesto gradonačelnika, ono što je izvjesno je da će u gradskom vijeću Rima ponovo sjediti unuka fašističkog vođe Benita Mussolinija. Rachele Mussolini je kao predstavnica desničarske Italijanske braće dobila najviše direktnih glasova među svim kandidatima za gradsko vijeće. Njen rezultat od 8.200 glasova je za gotovo 14 puta veći nego što je ostvarila 2016.

“U prošlosti su me svi doživljavali isključivo kao Benitovu unuku. U svom prvom mandatu sam naporno radila i mislim da je napokon Rachele prevladala nad prezimenom”, izjavila je Mussolini u intervjuu za Repubblicu.

Upitana da pojasni svoja viđenja fašizma, odgovorila je samo da je protiv toga da ga se glorificira te je dodala da bi za razgovor o toj temi trebali dani.

Izvor: Al Jazeera