Snimak koji je uznemirio Evropu: ‘Fantomke’, palice, pištolji…

Objavljena šokantna novinarska videosnimka na kojoj se vide ljudi, odjeveni kao policajci, kako tuku migrante i tjeraju ih iz Hrvatske preko granice u Bosnu i Hercegovinu.

U javnosti se stalno provlači sumnja u nasilne deportacije i protjerivanja sa hrvatskog tla uz primjenu sile (Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

U više navrata tijekom proteklih godina razne nevladine organizacije, pojedinci, ali i sami migranti optuživali su pojedine pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Hrvatske kako ih maltretiraju i tuku pri pokušajima da ilegalno pređu državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Pri tome su se mogle čuti optužbe kako su im policajci oduzimali novac i mobitele.

Sve te optužbe MUP je redovito demantirao, navodeći kako se radi o neistinama, pozivajući se i na činjenicu da hrvatska policija nadzire najdužu liniju državne granice prema Bosni i Hercegovini, koja nije članica Europske unije i gdje se nalazi više migrantskih kampova s ljudima kojima je jedini cilj doći nekako do država Zapadne Europe.

Međutim, u javnosti se stalno provlači sumnja u nasilne deportacije, takozvane pushbackove, i protjerivanja s hrvatskog tla uz primjenu sile. Poznate su i brojne fotografije i snimke pretučenih migranata.

Tako je bilo sve do srijede, 6. listopada, kada je na RTL televiziji, u emisiji Potraga, prikazan uznemirujući video, kojega su snimili zajedno novinari RTL-a zajedno s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i der Spiegela.

Udarci palicom i ‘Go to Bosnia!’

Istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić sredinom lipnja ove godine kamerom su snimili kako naoružane osobe, s “fantomkama” na glavi, tuku migrante i palicama ih usmjeravaju s teritorija Hrvatske, preko rijeke Korana, u Bosni i Hercegovini. Pri tome se jasno vide neki od njih, ali se radi “fantomki” ne može precizno utvrditi o kome se radi. Čuju se i povici, nakon udarca palicom: “Go to Bosnia!”, ali i zapomaganja migranata.

Najinteresantnije u svemu tome je što se sumnja da se radi o pripadnicima Interventne policije MUP-a Hrvatske. Oni su bili odjeveni u podjakne kakve nose samo pripadnici interventne policije. Osobe koje su premlaćivale migrante nisu na sebi imale nikakve vidljive oznake MUP-a Hrvatske ili bilo koje druge postrojbe.

“Kada smo ušli na područje takozvane zelene granice, kod rijeke Korane, nedaleko mjesta Šturlić u Bosni i Hercegovini, morali smo puzati kroz žbunje i onda smo čuli automobil kako se vozi s druge strane, po makadamu, s hrvatske strane granice. Vozilo se zaustavilo, otvorili su kombi, pretpostavljam, jer ga nismo mogli vidjeti, ali smo mogli čuti udarce i krikove ljudi, bilo je očito da je u tijeku premlaćivanje. Zatim, oko 20 metara od nas, kroz grmlje smo ugledali četiri osobe s maskama kako udarajući tjeraju ljude u rijeku dubine do prsa. Silom u Koranu i nazad u Bosnu”, rekao je za emisiju Potraga Klaas van Dijken.

Govoreći o tvrdnjama kako se radi o pripadnicima Interventne policije koji palicama tuku migrante i usmjeravaju ih u Bosnu i Hercegovinu, Van Dijken je kazao kako su pažljivo pregledali nastale snimke i tako utvrdili da muškarci nose specifične, jakne koje su prošivene s dugim rukavima, kakve koristi i Interventna policija MUP-a Hrvatske. I podjakne koje su nosili muškarci koji su tukli migrante i podjakne koje koristi Interventna policija imaju isti zatvarač, zatvarače sa strane i isti uzorak, način na koji je jakna prošivena. Isto tako, četiri osobe bile su naoružane pištoljima hrvatske tvrtke HS Produkt, a koristili su i tonfa palice. Oba naoružanja koriste pripadnici Interventne policije MUP-a Hrvatske.

Ministar: Puno je pitanja…

Aktivni i bivši pripadnici Interventne policije tvrde kako ses obzirom da nitko od muškaraca nema vidljive oznake na odjeći, ne može sa sigurnošću reći o kome se radi, ali i da oprema koja se vidi upućuje na pripadnike Interventne policije.

“To je podjakna koja je prepoznatljiva i koju koriste pripadnici Interventne policije. Ista je stvar i s tonfa palicama, kao i pištoljima HS Produkta. Nitko u policiji ne koristi takvu vrstu opreme”, rekao je jedan pripadnik Interventne policije s istoka Hrvatske, koji je želio ostati anoniman.

Nastala snimka se ubrzo proširila po svim medijima, ali i po cijelom svijetu. Svi prenose kako hrvatska policija palicama tuče migrante i iz Hrvatske ih nasilno tjeraju prema Bosni i Hercegovini, odakle su i došli. Odmah po objavi, Ravnateljstvo policije oformilo je radnu skupinu, koja je već otišla na teren kako bi utvrdili o čemu je riječ i što se zapravo sve događa na granici s Bosnom i Hercegovinom. U isto vrijeme podsjećaju kako je Hrvatska jedna od najuspješnijih zemalja u hvatanju krijumčara migrantima, kao i da je apsolutno nemoguće da bi netko u policiji naložio ili podržavao bilo kakvo udaranje.

Da je oformljen stručni tim medijima je potvrdio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ističući kako je njihova zadaća utvrditi što se dogodilo, tko je u tome sudjelovao…

“Puno je pitanja… Što se tiče ranijih takvih objava, pa i stranih medija, mi smo na svaku reagirali priopćenjem, gdje smo iznijeli svoje viđenje onoga što se eventualno dogodilo. Kada je u pitanju bilo kakva vrsta prekoračenja ovlasti, tome nema mjesta u hrvatskoj policiji. Hrvatska policija uvijek kad ima dokaze poduzima mjere i sankcionira vlastite pripadnike. Međutim, ovo je situacija koja nas prati. Hrvatska policija sigurno nije tu prisutna u tolikoj mjeri, jer je to naš izbor. Već godinama smo suočeni s migrantskim pritiskom”, rekao je Božinović, koji u cijelome ovome slučaju ne vidi nikakvu svoju odgovornost, iako je prvi čovjek sustava.

Postoji li policijski ‘Koridor’?

Prema riječima ministra, Hrvatska očekuje nove migrantske valove te bi Europa morala naći odgovor i prije toga. Istakao je i kako MUP i Vlada Hrvatske nemaju niti će imati toleranciju za bilo kakav oblik prekoračenja ovlasti, kao i da će i u ovom slučaju napraviti sve kako bi se utvrdilo što se dogodilo, poslije čega će biti odlučeno o daljnjim koracima.

S pojavom ovoga šokantnog snimka novinari su ponovno aktualizirali i pitanje postoji li operacija ili policijska postrojba “Koridor”, koja je zadužena za odvraćanje migranata od pokušaja da pređu hrvatsku granicu ili ako pređu da ih se vrati u Bosni i Hercegovinu ili Srbiju.

“Policija dnevno izvješćuje o svojim aktivnostima. Samo ove godine policija je uhitila 668 krijumčara. Hrvatska policija nije angažirana samo na granici, nego i na zaustavljanju sumnjivih vozila i ljudi koji u Hrvatskoj borave ilegalno i žele Hrvatsku iskoristiti kao tranziciju prema zemljama EU-a. Iza toga čvrsto stojim da se sve što se radi, radi u skladu s hrvatskim i međunarodnim zakonima”, istakao je Božinović.

Prikazana snimka očekivano je izazvala niz reakcija, od Hrvatske pa sve do Bruxellessa. Između ostalih, saborska zastupnica Sandra Benčić iz “Možemo!” podsjetila je kako ove snimke nisu prve takve snimke koje prikazuju nasilje nad migrantima, kao i da je javnost i ranije imala priliku gledati slike nasilja, ali i da slušaju obećanja ministra Božinovića kako će oformiti nekakvu radnu skupinu koja bi trebala ispitati što se događa na terenu.

‘Vrijeme je za odgovornost’

“Jedina reakcija državnog vrha je da će se to istražiti. Jesmo li ikad dobili izvješće tih istraga, što su našli? Imamo situaciju u kojoj netko protjeruje ljude preko granice primjenjujući silu, taj netko nema obilježja policije. Ili imamo paravojne formacije, ili su to djelatnici policije kojima je netko naredio da skinu obilježja kad rade ‘pushbackove’. Vrijeme je da ministar Božinović i premijer [Andrej Plenković] kažu što se događa na granicama i da podnesu odgovornost”, rekla je Benčić.

U izjavi novinarima je poručila građanima da kada imaju takvu situaciju prema jednoj skupini da se isto tako može očekivati isti princip i prema drugim skupinama te postavila pitanje: “Želimo li živjeti u državi u kojoj imamo nezakonite grupe koji idu okolo i tuku ljude?”

Oglasio se i Centar za mirovne studije (CMS), koji su podsjetio kako su tijekom 2020. godine podnijeli tri različite kaznene prijave u kojima su počinitelji upravo naoružani muškarci u neoznačenim crnim odorama s “fantomkama” na glavi.

“Tako se tisućama prikupljenih svjedočanstava izbjeglica koje su žrtve nasilnih i nezakonitih protjerivanja u posljednjih pet godina pridružuju i ove snimke, ali i svjedočanstva policajaca, koja još jednom dokazuju očito – nasilna i nezakonita protjerivanja izbjeglica su sustavna praksa kršenja ljudskih prava, nacionalnih zakona te europskog i međunarodnog prava. Hrvatska je, uz potporu Europske unije, koja financira ovakve nezakonite prakse, odlučila okrenuti leđa osobama u potrazi za sigurnošću i dodatno ih izložiti nasilju”, piše u priopćenju CMS-a.

Navode i kako sankcioniranje počinitelja ovih kaznenih djela na najnižoj razini neće riješiti problem, odnosno da je potrebno sankcionirati sve one koji su ove prakse naređivali, omogućavali i zataškavali, a političku odgovornost trebaju preuzeti i najviši dužnosnici u MUP-u, uključujući ministra Božinovića.

Evropska komisija traži istragu

Prenose se i brojna svjedočenja migranata, koji tvrde kako su pretučeni, tjerani da kleče, kao i da su im oduzimani mobiteli, baterije, novac… Nije se gledalo niti tko je punoljetan, a tko nije.

O temi nasilja nad migrantima kratko je na ovotjednoj sjednici Vlade govorio i premijer Plenković, napominjući kako je od ministra Božinovića zatražio opširno ispitivanje.

“Hrvatska, kao uređena država, poštuje zakone i međunarodne propise i ne želimo biti država koja ima problema s međunarodnim pravnim propisima. Mi imamo zadaću štititi svoju granicu, sprečavati nezakonite migracije i cijenimo ulogu hrvatske policije koja štiti granicu”, rekao je Plenković.

O nasilju na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine govorila je i europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson, koja je istaknula kako su izvješća o nasilju prema migrantima na vanjskim granicama EU-a šokantna te da se čini da ima naznaka o nekoj vrsti orkestracije nasilja.

“Iznimno sam zabrinuta zbog njih i čini mi se da ima naznaka o nekoj vrsti orkestracije nasilja. Naravno da se mora provesti temeljita istraga o tome. Ta izvješća su vrlo štetna za našu reputaciju. Potpuno je neprihvatljivo ako su ljudi izloženi nasilju i ako je bilo zlouporabe europskih fondova. Stoga se o tome mora provesti istraga”, rekla je ona na konferenciji za novinare.

‘Ljaga je na našem ljudskom licu’

Tijekom migrantske krize 2015. godine Hrvatska bila primjer kako se postupa prema migrantima koji su dolazili iz Sirije, Iraka, Afganistana… Desetke tisuća njih u Tovarniku i Berkasovu prihvatala je tada hrvatska policija te ih sprovodila do kampa u Opatovcu, a onda poslije, autobusima ili vlakovima, do Slovenije ili Mađarske. U Hrvatskoj su migranti imali osiguranu hranu, vodu, liječnike… pri čemu ništa nisu morali plaćati. Na državnim granicama Hrvatske nije bilo postavljanja “žilet žice” ili Hrvatske vojske, kako su neki tada tražili.

O svemu viđenome na šokantnoj novinarskoj snimci možda najbolje govore riječi riječkog nadbiskupa Mate Uzinića.

“Kao građanin Hrvatske sam ožalošćen i postiđen ovim snimkama i onim što one pokazuju i u kakvo nas društvo pretvara to što pokazuju. I u jednom i u drugom slučaju me je sram što sam čovjek, jer i jedno i drugo, kao i mnogo drugoga što jedni drugim činimo, ali i onoga što ne činimo, a trebali bismo, ljaga je na našem ljudskom licu. I molim oproštenje i od Boga i svih onih u kojima on zbog nas trpi”, riječi su nadbiskupa Uzinića.

Izvor: Al Jazeera