Simboli borbe protiv mafije završili na optuženičkoj klupi

O neobičnom sukobu novinara i sutkinje sa Sicilije, koji su život posvetili borbi protiv kriminala da bi na kraju i sami bili osuđeni, dokumentarnu seriju je snimio i Netflix.

Kada se 2016. godine Pino Maniaci i sam našao na optuženičkoj klupi, i to u društvu mafijaša, njegovo ime je skinuto sa liste novinara-heroja (Netflix)

Na stranici Reportera bez granica, međunarodne nevladine organizacije koja zagovara slobodu medija, postoji lista od “100 heroja informiranja”, novinara koji “služe za primjer jer su stavili svoje ideale u službu općeg dobra”.

Na listi objavljenoj 3. maja 2014. godine, povodom Svjetskog dana slobode medija, nalaze se neki od novinara-prvaka poput osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea ili Glena Grinvalda koji je pišući za The Guardian pomogao da Edward Snowden svijetu otkrije tajne o elektronskom nadzoru američkih i britanskih tajnih službi.

Od novinara iz regiona, tu su Brankica Stanković, urednica emisije Insajder, Milka Tadić Mijović, svojevremeno urednica podgoričkog Monitora, a danas direktorica Centra za istraživačko novinarstvo, te Blaž Zgaga, koautor bestselera U ime države o trgovini oružjem na Balkanu u devedesetim.

No, na listi od 100 heroja danas se, zapravo, nalazi samo 99 imena. U odnosu na originalni popis, od 2016. godine nedostaje italijanski novinar Giuseppe Pino Maniaci.

Ovaj Sicilijanac osebujnog imidža i nastupa, strastveni pušač poznat po gustim brkovima, rukovodi i uređuje sićušnu TV-kuću TeleJato koja je postala simbol borbe protiv mafije.

Izbrisan sa liste novinara-heroja

“Bivši radnik u građevinarstvu, Maniaci je 2009. suđen zbog toga što je ilegalno radio kao novinar. Dobio je proces braneći se ustavnim pravom na iznošenje mišljenja. Suđeno mu je stotinu puta, dobivao je stalno prijetnje, a jednom ga je pretukao sin jednog mafijaškog bossa“, stajalo je svojevremeno u obrazloženju Reportera.

Međutim, kada se 2016. godine i sam našao na optuženičkoj klupi i to u društvu mafijaša, njegovo ime je skinuto s liste novinara-heroja.

“Kada smo saznali da su poštene namjere Giuseppea Maniacija ozbiljno dovedene u pitanje te da je protiv njega podignuta optužnica, odlučili smo povući ga s popisa dok se istraga ne završi”, obrazložio je tada Gilles Wullus, glavni urednik Reportera italijanskim medijima.

O Pinu Maniaciju je svojevremeno izvještavao i CNN s prilogom naslovljenim “On istražuje mafiju; sada je i sam postao meta”. Njegova intrigantna životna priča ovih dana je ponovo zauzela pažnju Italijana nakon što je Netflix objavio svoju dokumentarnu seriju Vendetta: Istine, laži i mafija.

Prva od šest 45-minutnih epizoda počinje Pinovim riječima: “Svaki put kad sjednem u auto zatvorim oči. Nikad se ne zna hoću li odletjeti u zrak”.

Slijedi presjek njegove novinarske borbe protiv sicilijanske Cose Nostre; kako je proslavio sićušnu lokalnu TV stanicu iz predgrađa Palerma, čiju su ekipu činili njegova supruga i kćerka te koja isprva svojim signalom nije pokrivala čak niti cijeli otok na jugu Italije.

Sin bossa ga davio na ulici

U svojim često i dvosatnim dnevnicima, Maniaci je izvještavao o mafijašima nazivajući ih ponekad i vulgarnim izrazima: “vi go…” ili “kurvini sinovi”, obraćao im se direktno s ispruženim prstom. Jedne je prilike pokrenuo medijsku kampanju da se sruši objekt koji je pripadao jednom klanu. Nakon što su vlasti napokon reagirale i pokrenule postupak, Pino je u svojevrsnom performansu sam sjeo za upravljač jednog od bagera i počeo rušiti zgradu.

Mafija je odgovorila: jedan automobil su mu spalili, drugi izbušili mecima, ubili su mu pse…

“Sin jednog bossa me je davio na ulici, u pokušaju da me ubije”, priča Maniaci.

Netflixov dokumentarac, sniman u razmaku od 15 godina, u priču potom uvodi i drugu protagonistkinju, Silvanu Saguto, dugogodišnju sutkinju na prvoj liniji borbe protiv mafije koja je 2010. postala predsjednica takozvanog Odsjeka za preventivne mjere.

“Posvetila sam život borbi protiv organizovanog kriminala. Zaplijenila sam im imovinu vrijednu milijarde eura”, kaže ona, pojašnjavajući da Odsjek ima zakonsku mogućnost zapljene bez sudskog procesa, samo na osnovu sumnje da je imovina stečena nelegalno.

“Na njima je onda da dokazuju kako su je stekli”, dodaje.

Korupcijske afere u pravosuđu

Priča dalje vodi u 2013. kada je Maniaci počeo izvještavati o, kako ih je nazvao, “ozbiljnim korupcijskim aferama sicilijanskog pravosuđa”, fokusirajući se prije svega na sutkinju Saguto.

Javno je optužuje da protuzakonito plijeni imovinu, naplaćuje prekomjerne naknade za prinudnu upravu te da je nekoliko firmi namjerno dovela u stečaj, uz saučesništvo supruga. Saguto je odgovorila optužujući Maniacija da je zapravo on taj koji favorizira mafiju.

Slijedi sudski epilog i to na obje strane. Novinar je 2016. optužen za iznudu i klevetu. Uhapšen je u akciji zajedno sa još osmoricom mafijaša (iako njegov slučaj nije imao nikakvih dodirnih tačaka s ostalima). U medijima se pojavio i snimak kako navodno od lokalnog političara iznuđuje i dobiva iznos od 366 eura.

Kasnije iste godine pokreće se i sudski proces protiv sutkinje Saguto i članova njene uže porodice: podignuta je optužnica sa čak 39 djela, uključujući korupciju, zloupotrebu položaja i pronevjeru. Oboje tvrde da su nevini te da su žrtve zavjere; oboje vjeruju da je onaj drugi kriv.

Vendetta završava prvostepenim presudama. Saguto je 2020. proglašena krivom i osuđena na osam godina i šest mjeseci. Maniaci je u aprilu oslobođen kazne za iznudu, a za snimak kao krunski dokaz je utvrđeno da je djelomično montiran (iako je Maniaci priznao da je novac dobio, ali za uslugu koju je uradio supruzi političara). No, osuđen je za klevetu i to na godinu i pet mjeseci. Presudu slavi kao oslobađajuću i najavljuje nastavak svog rada na TeleJatu.

Oboje su i dalje na slobodi, u iščekivanju apelacije, jer u Italiji vrijedi pravilo da se kazne u većini slučajeva odrađuju tek nakon pravosnažnosti presude.

Dokumentarac sniman 15 godina

Netflixov dokumentarac, u kojem stvarni događaji izgledaju toliko nestvarno kao da su djelo maštovitog scenariste, nastajao je 15 godina otkako su autori Ruggero di Maggio i Davide Gambino odlučili pratiti Maniacija u njegovoj borbi protiv mafije. Slijed događaja odveo je seriju drugim putem.

“Mislim da je Maniacijevo hapšenje bio odlučujući preokret u ovoj priči. On je jedinstvena osoba, čak i za nas koji smo odrasli u Palermu kojeg je nakon mafijaških napada devedesetih opsjedala čak i vojska. Slijedili smo antimafijaški pokret, a Maniaci je lik koji nam je omogućio da realnost prikažemo izlazeći iz klišea o svecima i herojima, pogotovo zbog toga što su neki heroji često postajali samo zahvaljujući igri sudbine”, ističe Gambino.

List Il Fatto primjećuje da filmski život ovoj priči daju snimci iz nevjerovatne arhive TeleJata, intervjui te prije svega neskrivena želja protagonista da pojasne “svoju istinu”.

“Pokušali smo izložiti njihove verzije koje su potpuno oprečne. Mi smo se postavili kao neutralci. Na gledateljima je da donesu svoj sud”, zaključuje Di Maggio, inače i sam sin sutkinje koja je u karijeri sudila mafijašima.

Izvor: Al Jazeera