Treba li i Bosna i Hercegovina uvesti COVID propusnice?

Dok nadežni još ne razmišljaju o tome, eksperti su stava da bi propusnice imale smisla, ali i da je problem u provođenju mjere.

Mnoge evropske zemlje uvele su COVID propusnice (EPA)

Sve većem dijelu Evrope koji se odlučuje za uvođenje COVID propusnica kao uslova za ulaz posjetitelja u javne objekte, nedavno se pridružila i Srbija, u pokušaju da obuzda ponovno širenje korona virusa koje je zahvatilo tu zemlju.

I dok u Srbiji traje rasprava oko toga koliko će uvođenje COVID propusnica za ulazak u ugostiteljske objekte nakon 22 sata biti efikasno, jer do tada u restorane i kafiće može ući ko god hoće – i zdravi i potencijalno zaraženi – pitanje uvođenja ove mjere sve se glasnije spominje i u Bosni i Hercegovini, uz različita mišljenja o njenoj potrebi.

Prema statističkim podacima sa portala Worldometer, Bosna i Hercegovina je druga na svijetu prema broju umrlih na milion stanovnika, više od 3.500, a gori bilans ima samo Peru. Prema broju zaraženih i umrlih, ali i sve težoj situaciji u okolnim zemljama, koja bi se prema svakoj logici trebala preliti i na Bosnu i Hercegovinu, jasno je da tu zemlju čeka neizvjesna zima sa potencijalno visokim brojem novozaraženih i umrlih na dnevnoj bazi.

Da li je uvođenje propusnica mjera koja bi mogla pomoći da se posljedice ublaže? Na to pitanje teško je dati pravi odgovor.

Sigurnije okruženje i poticaj na vakcinaciju

Činjenica je da bi uvođenje COVID propusnice omogućilo sigurnije okruženje u objektima u kojima se bilježe veća okupljanja, a vjerovatno bi bila dodatni podsticaj za vakcinaciju, makar kod onih koji odugovlače s tim. No, primjeri iz nekih drugih zemalja, poput Slovenije, gdje pandemija dostiže tačku ključanja i pored uvođenja COVID propusnica na 24-satnoj bazi, efikasnost te mjere dovest će pod znak pitanja.

Ukoliko upitate stručnjake, oni su jednoglasni da nije problem u mjerama, već u njihovoj dosljednoj primjeni i disciplini ljudi. Tako bi moralo biti i sa COVID propusnicama, od kojih korist vidi većina eksperata iz oblasti zdravstva.

U Srbiji, ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da COVID propusnice daju rezultate, te da je za to da se mjere produže na čitava 24 sata.

Takvog stava je i ugledni sarajevski infektolog Bakir Nakaš, koji je, odgovarajući na pitanje da li bi uvođenje COVID propusnice za ulaz u određene objekte u Bosni i Hercegovini, uključujući javne ustanove, tržne centre, restorane…, donijelo rezultate, rekao da bi ta mjera imala smisla samo ako bi se ispravno provodila.

„Teoretski, mjera ima smisla, ali samo u slučaju da se dobro primijeni i da se ljudi pridržavaju propisa. Mislim da bi moglo biti pozitivnih efekata. No, znajući nas, pitanje je na šta bi to ličilo. Imamo primjer Srbije, u kojoj su svi u kafani do 22 sata bez ikakvih mjera, a zatim u nju mogu ući samo vakcinisani. Kakva je, onda, to metoda? Ako je tako, onda je ne treba niti uvoditi“, konstatovao je Nakaš u izjavi za Al Jazeeru.

Nadležni entitetski organi, tačnije, entitetska ministarstva zdravlja, još uvijek se nisu preciznije odredili prema mogućnosti uvođenja COVID propusnica, mada je spominju kao jednu od mogućih mjera u slučaju da epidemija poprimi još ozbiljnije razmjere.

Dug put do uvođenja

Ako ćemo zaključivati prema riječima pomoćnika ministra zdravstva Federacije BiH Gorana Čerkeza, male su šanse da se takvo što dogodi u skorije vrijeme. Za slučajeve većih okupljanja, kao što su utakmice, naveo je, već su se koristile nešto rigoroznije mjere za ulazak, poput PCR testova, no uvođenje opšte zabrane ulaska u određene objekte za one koji ne ispunjavaju 3G uslov (vakcinacija, preboljen COVID-19 ili negativan test), za sada nije na dnevnom redu.

Čerkez je naveo da bi u slučaju značajnijeg pogoršanja situacije na području Federacije BiH i ta opcija bila na stolu, ali da je do nje dalek put.

„Naravno, postoji mogućnost“, rekao je Čerkez, koji je podsjetio da su federalne vlasti nedavno usvojile produženje postojećih mjera, koje, kako tvrdi, treba poštovati.

„Mi uvijek hoćemo da pravimo tri koraka naprijed, a nismo dobro utvrdili niti ovo što imamo. U postojećim mjerama postoje rezerve. Epidemiološka sigurnost se može pojačati njihovim poštivanjem i vakcinacijom“, rekao je Čerkez za Al Jazeeru, navodeći da bi uvođenje propusnica za bilo koji sektor bilo jedna od posljednjih metoda borbe protiv širenja virusa.

Sličan stav je i u entitetu Republika Srpska. Iako Ministarstvo zdravlja Republike Srpske nije odgovorilo na Al Jazeerin upit o mogućnosti djelimičnog ili potpunog uvođenja COVID propusnica, iz nedavnih izjava njenih nadležnih organa u medijima može se zaključiti da za opcija, makar za sada, nije izvjesna. Ipak, stručnjaci i iz tog entiteta su se složili da bi mjera mogla popraviti epidemiološku situaciju, pod uslovom da se poštuje na pravi način.

No, kako je poštovati? Uvođenje mjere sigurno bi naišlo na snažan otpor, ne samo onih koji ne žele da se vakcinišu, kojih prema podacima o procentu vakcinisanog stanovništva očito ima mnogo, već i od onih koji bi bili direktno pogođeni tom odlukom – vlasnika prostora.

Udar na ugostitelje

Mnogi objekti pri organizaciji određenih masovnih događaja, poput seminara, već traže COVID potvrde ili testove. Jedan od takvih je Sportsko-rekreativni centar „Ajdinovići“ kod Olova, čiji voditelj Admir Hasanspahić tvrdi da će se taj centar povinovati svakoj odluci koja služi zdravlju ljudi, ali da bi svakako bilo negativnih efekata po poslovanje.

„Nama bi to sigurno smanjilo prihode. Bilo bi negativnih posljedica, ali ako biramo između zdravlja ili prihoda, zna se šta je važnije“, rekao je.

Isto tvrdi i Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u Bosni i Hercegovini. Uz napomenu da je ugostiteljski sektor u Bosni i Hercegovini u pandemiji korona virusa pretrpio ogromnu štetu, konstatovao je da će svaki ugostitelj poštovati bilo kakvu odluku nadležnih organa koja služi zaštiti ljudi, ali je potcrtao i to da bi nadležni organi u tom slučaju trebali imati više sluha za probleme u poslovanju tih objekata, kojih bi bilo još više.

„Ovaj sektor je već dvije pune godine na udaru. Korona virus je poharao i doveo ugostiteljsku branšu na koljena. Tu mislim na hotele, motele, pansione, kafiće, restorane, ćevabdžinice…, na sve. Nažalost, situacija je takva kakva je. Najbitnije je zdravlje građana i podržat ćemo sve mjere pod uslovom da su objektivne. Bilo je i onih koje nisu pomagale, već su nas stavile na crnu listu, kao da se virus širio samo po kafanama i restoranima, a nikako po zimskim ili trgovačkim centrima, javnom prijevozu“, kaže Hadžić.

„Što se tiče ovih mjera, odnosno mogućnosti za njihovo uvođenje, znamo da su neki samoinicijativno nametnuli gostima obavezu da moraju biti vakcinisani. Naravno, poslodavac ima pravo da odredi s kim će poslovati, i na koji način“, dodaje.

Problematična implementacija

Uvođenje COVID propusnice, tvrdi, nije problematično, već je problematično to što bi malo ko pritekao u pomoć onima koji bi ispaštali zbog toga.

„Ukoliko se stanje pogorša, morat će se nešto raditi. Na nama ugostiteljima je da se prilagođavamo i spašavamo glavu. Ako se uvedu propusnice za ugostiteljske objekte, to će biti veliki problem za naše poslovanje, ali je veći problem to što sistem malo pomaže ili pomaže onim privilegiranim, pa su mnogi osuđeni na propast“, kaže Hadžić.

Prema komentarima sa društvenih mreža i općenito stavu velikog dijela stanovništva prema restriktivnim mjerama koje potiču vakcinaciju, uvođenje COVID propusnica naišlo bi na značajan otpor, na šta je upozorio i Nakaš, govoreći da bi stoga taj korak trebao biti dobro razrađen.

„Nije tako jednostavno uvoditi takvu mjeru. U Bosni i Hercegovini trenutno imamo prilično liberalno društvo po pitanju restrikcija i tih propusnica i nije lako odjednom donijeti mjeru koja će to sve promijeniti“, kaže Nakaš.

„Ako se ona bude donosila, treba je dobro prostudirati i pokušati doći do zaključka je li to ta mjera koja bi bila najefikasnija. Uvoditi COVID propusnice onako, ad hoc, u smislu hajde da nešto uvedemo kako bi bilo da nešto radimo je besmisleno, jer je implementacija problematična, naročito u našem društvu“, dodao je Nakaš.

Izvor: Al Jazeera