Mladi novinari i novinarke sebe vide kao dio rješenja medijskih problema

Kroz dokument ‘Tirana Media Platform’ pozvali su državne institucije, medije i međunarodne organizacije na pažnju na njihov niz preporuka.

Mladi novinari i novinarke u Tirani kreirali dokument u kojem su prepoznali važnost rješavanja najurgentnijih medijskih pitanja (EPA)

Mladi novinari i novinarke, njih 18 sa Zapadnog Balkana okupili se nedavno u Tirani kako bi razgovarali o medijskim izazovima u cijeloj regiji i razmišljali o načinima njihovog rješavanja. Događaj pod nazivom “Youth Trail” postao je tradicija prisustva Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Albaniji, koji okuplja mlade ljude iz regiona od 2017. godine radi povezivanja i rasprave o demokratiji, sigurnosti, miru i saradnji. Ovo je bio prvi put da se “Youth Trail” fokusirao na jednu specifičnu temu kao što su mediji, a kako bi se složio s osmom OSCE-ovom konferencijom o medijima u jugoistočnoj Europi (SEEMC), koja je prethodno održana također u Tirani.

Mladi novinari i novinarke su zajedno radili na kreiranju dokumenta pod nazivom “Tirana Media Platform” u kojem su prepoznali važnost i hitnost rješavanja nekih od najurgentnijih medijskih pitanja, kao što su niski etički standardi, ograničena samoregulacija, nizak nivo medijske pismenosti, lažne vijesti i dezinformacije, loši uslovi rada i nedostatak sigurnosti i zaštite posebno za novinarke. Kroz dokument, kojeg su predstavili na SEEMC-u, pozvali su državne institucije, medije i međunarodne organizacije na pažnju na njihov niz preporuka, te poručili da mladi novinari sebe vide kao dio rješenja medijskih problema.

Veći nivo zaštite novinara

“Kao mladoj novinarki u ovoj vrijednoj profesiji, za mene je ‘Tirana Media Platform’ važan dokument koji jednoglasno artikulira potrebu samoregulacije ne samo u mojoj zemlji, Albaniji, već nažalost u svim zemljama Zapadnog Balkana. Analizirajući potrebe novinara, ne samo mladih u ovoj profesiji, uvjeravamo se da zapravo postoji velika volja za regulisanje ove profesije, a to je vrlo važno”, kazala je Sidorela Jança.

Također, dodaje, “vrijedi napomenuti da se novinari ne suočavaju samo s određenim problemom, već se svakodnevno susreću s njima, iz okruženja u kojem rade, poput poteškoća u dobivanju informacija, zahtjeva za transparentnošću i što je najvažnije, potpune slobode informiranja javnosti”.

“Mladi novinari danas se zapravo suočavaju s dvostrukim poteškoćama u tom pogledu. Uvjeti rada, osiguranje ugovora i niske plaće obično postaju razlog napuštanja ove profesije”, smatra Jança.

Mladi novinari i novinarke sa Zapadnog Balkana na skupu u Tirani (Ustupljeno Al Jazeeri)

Njena kolegica Kristina Milojević iz Crne Gore mišljenja je da svi novinari, a posebno oni koji tek grade svoj put u novinarstvu treba da učestvuju na što više ovakvih događaja kako bi proširili svoje vidike i znanje u praksi.

“Ovaj dokument je važan za sve mlade novinare koji žele da prošire svoje znanje, napreduju u ovoj profesiji i upoznaju se s ključnim problemima u novinarstvu, kako u svojoj državi, tako i u zemljama iz okruženja. Novinarska profesija je sama po sebi dosta rizična po pitanju sigurnosti i sa sobom nosi brojne izazove. Zaštita novinara treba da se postavi na veći nivo i u tome mnoge institucije trebaju da povedu računa jer su napadi na novinare, nažalost sve češći u posljednje vrijeme”, napomenula je Milojević.

Novinarstvo kontinuirano evoluira

Igor Jovanović iz Srbije izjavio je da je medijski prostor danas sve širi, a da su informacije sve bliže te je iz tog razloga važno unaprijediti mnoge segmente u novinarstvu.

“Značaj ovog dokumenta leži u neprestanoj aktivnosti, želji i snazi mladih novinara da se izbore za svoja prava, da na efikasan i direktan način rješavaju sve ključne probleme u medijima na Zapadnom Balkanu i da pozicija medija bude nezavisna”, rekao je Jovanović.

Kao osoba koja se bori za transparentnost i validnost informacija koje svakodnevno dobivamo kroz medije, također se bori i protiv dezinformacija i lažnih vijesti.

“Projekti poput ovog su od izuzetne važnosti i zato je medijska pismenost neophodan segment današnjice. Iako između svih nas postoje razlike, važno je da u tim razlikama pokažemo da imamo i mnogo toga zajedničkog, medijski kvalitet, širok medijski prostor i zajedničko povjerenje”, napominje Jovanović.

Nikola Bačić iz Bosne i Hercegovine smatra da je položaj mladih novinara loš, ali da su kroz dokument “Tirana Media Platform” donijeli konkretna rješenja koja nisu tek lista lijepih želja nego su realno provodiva u novinarskoj praksi.

“Fakulteti stvaraju višak kadra koji ne dobiva dovoljno pravog praktičnog iskustva, previše je teorije i to u većini slučajeva zastarjele jer novinarstvo kontinuirano evoluira. Dolazimo do situacije u kojoj mladi novinari s malo iskustva zapravo znaju više, brzi su i ekspeditivniji od svojih urednika od kojih mnogi još žive u nekim prošlim vremenima i nemaju volje ni vremena usvajati nove tehnologije, koristiti brzinu elektronskih medija i nažalost često nisu vični engleskom niti se znaju koristiti internet servisima za provjeru činjenica”, smatra Bačić.

Također, primjećuje, “mladi novinari, oni koji tek stvaraju ime za sebe, na sceni imaju ogroman teret na leđima, dio koji su naslijedili od prethodnih generacija, a dio koji ih čeka u budućnosti kao predvodnike novog doba”. “Na nama je kako ćemo se nositi s tim teretom”, ukazuje.

Podizanje etičkih standarda

Njegova kolegica Ljubica Ivanova iz Sjeverne Makedonije naglasila je ukoliko bi svaka od zemalja Zapadnog Balkana na vrijeme počela primjenjivati ponuđena rješenja, u budućnosti bismo govorili o profesionalnom i odgovornom novinarstvu zasnovanom na pravim vrijednostima koje ova profesija donosi.

“Ovaj dokument je izuzetno važan i vrijedan za uzeti u obzir, s obzirom na to da smo kao mladi novinari i novinarke pokušali pronaći odgovarajuće rješenje za svaki problem u novinarstvu kao profesiji. Samo obrazovanje je ključ za podizanje etičkih standarda. Ali ne samo formalno obrazovanje, naprotiv, neformalno obrazovanje je izuzetno važan dio koji ne treba izostaviti”, istakla je Ivanova.

Prema njenim riječima, “novinarstvo je profesija kroz koju trebamo stalno učiti i nadograđivati se, a time će svaki dobro obrazovan novinar njegovati etičke standarde koje ova profesija nameće”.

“Državne institucije, prije svega, moraju biti transparentne i adekvatno odgovoriti na zahtjeve novinara kada je riječ o pristupu javnim informacijama”, konstatira Ivanova.

Alma Baxhaku, mlada novinarka sa Kosova, prenijela je kako se u Tirani razgovaralo i o problemima s kojima se suočavaju novinari u cijelom svijetu, ali smatra da su u našoj regiji oni izraženiji i posljedično predstavljaju veći rizik.

“Kreiranje ispravnog zakonodavstva i provođenje postojećih zakona smatram da su glavni alati za borbu protiv lažnih vijesti i dezinformacija. U zemljama Zapadnog Balkana, gdje nivo obrazovanja nije tako visok, javnost je još više izložena ovom riziku, pa je intervencija institucija neophodna. Iako može pomoći u borbi protiv lažnih vijesti, provjera činjenica još uvijek nije dovoljna jer je šteta već napravljena. Međutim, ovo je globalni problem i potrebno ga je rješavati globalno”, ocijenila je Baxhaku.

Na kraju, mladi novinari i novinarke zaključili su da postoji hitna potreba da nastave zajednički rad na implementaciji preporuka u svim zemljama Zapadnog Balkana te da njihovo učešće u javnoj sferi nije samo bitno za osiguravanje medijskog pluralizma, već i za izgradnju inkluzivnih i snažnih demokratskih društava, uključujući nove uvide i rješenja.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

U online svetu više niko nije potpuno siguran, pa čak ni državne službe i agencije, kao ni lideri, ni državnici.

Published On 15 Oct 2021

Sud u Zagrebu donio je odluku o zabrani objave tekstova o Poliklinici za zaštitu djece i mladih, što je nezabilježeno do sada u Hrvatskoj; čelna osoba Poliklinike podnijela ostavku pred kamerama.

Published On 24 Sep 2021
Više iz rubrike TEME
POPULARNO