Faris Durmo: Od izbjeglice do doktora medicinskih nauka u Švedskoj

Riječ je o čovjeku koji je prvi u svijetu otkrio specifične biomarkere za glioblastome na MRI.

Faris Durmo (34), Bosanac je na privremenom radu u Švedskoj, sa diplomom doktora medicinskih nauka (Ustupljeno Al Jazeeri)

Do prije 40-ak godina, riječi gastarbajter i bauštela u našem jeziku skoro da su bile sinonimi. Većina naših ljudi u inzemstvu radili su na građevini, na baušteli. Ako je neko radio u fabrici, to je već bio „level pro“.

Danas, pak, sve je više Bosanaca sa fakultetskim diplomama, sa doktoratima…

Jedan od ovih potonjih je i Faris Durmo (34), Bosanac na privremenom radu u Švedskoj. Sa diplomom doktora medicinskih nauka!

I njega je ratnih vihor 1994. godine iz Bosne, iz Sarajeva, odveo u Skandinaviju, zajedno sa roditeljima i mlađom, trogodišnjom sestrom Džanom.

Kad je došao u Švedsku, imao je nepunih 8 godina. Kako kaže, nije poznavao ni Švedsku, ni švedski jezik, ni engleski. A tamošnja djeca su sa već sa 6 ili 7 godina kretala u školu.

“Imao sam sretno djetinjstvo, ali rat je to sve prekinuo. Po dolasku u Švedsku čak 2,5 godine sam išao u pripremnu školu dok me nisu pustili da idem sa ostalim švedskim đacima”, priča nam Faris Durmo.

Ipak, to ga nije omelo da bude među najboljim učenicima i da osnovnu školu završi sa najboljim ocjenama iz skoro svih predmeta. Bosanski ekvivalent – odličan.

“Nakon osnovne škole, upisao sam privatnu srednju školu – Kitas gimnazija, koju sam također završio odličnim uspjehom. Po završetku srednje škole tri puta sam odbijao Karolinski institut za studij medicine. Prioritet mi je bila porodica, formiranje porodice. Na kraju život me usmjerio na Lund Univerzitet. Prethodno sam potpuno savladao i naučio engleski jezik, dostigao najveći nivo, a švedski mi je kao maternji jezik”, kazuje dr. Durmo.

Tumori mozga su jedan od najvećih izazova medicine

Na Univerzitetu Lund medicinski fakultet, koji inače standardno traje 5,5 godina, Faris Durmo je završio prije roka, za 4,8 godina. Istovremeno je radio godinu i po dana sa punim radnim vremenom na dodatnim kursevima usmjerenim ka istraživanju.

“Prije nego što sam završio fakultet, dobio sam svoj prvi pravi posao kao ljekar na odjelu interne medicine. Istovremeno sam se prijavio za istraživački staž u trajanju od 2 godine, to je vrsta rotacije koju radimo kao mlađi ljekari kako bismo dobili medicinsku dozvolu da samostalno praktikujemo medicinu. Rotiramo između interne medicine, neurologije, hitne medicine, hirurgije, psihijatrije i opće medicine”, priča mladi doktor medicine Durmo.

Tokom studija primio je 8 stipendija, 3 su bile za istaknute rezultate na medicinskom fakultetu.

S obziorm da to švedski obrazovni sistem omogućava, nakon završetka treće godine na Univerzitetu u Lundu, Faris je ispunio minimalne uvjete za prijavu za doktorske studije.

“Odlučio sam doktorirati kliničku medicinu s radiologijom i snimanjem tumora mozga kao podteme, kod ugledne profesorice Pia C. Sundgren. Tumori mozga su jedan od najvećih izazova medicine u historijskom i naučnom pogledu. Kada je ova opaka bolest u pitanju, u zadnjih 120 godina  nije se puno toga promjenilo. Bez tretmana, više od 90 posto pacijenata kod kojih se otkrije tumor umru u roku od tri mjeseca. Zbog tog izazova htio sam da dam doprinos u liječenju ove bolesti”, objašnjava Faris Durmo zašto je odabrao da se u doktorskoj disertaciji bavi radiologijom i tumorom mozga.

Doktorat je odbranio na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Lundu 22. septembra 2021. godine. Njegov doktorat sastoji se od četiri istraživačka rada, četiri studije. Svi njegovi radovi predstavljali su značajan napredak i doprinos u što preciznijem dijagnosticiranju ove opake bolesti i razlikovanju glioma niskog stepena od zloćudnijeg glioma visokog stepena i metastatskih tumora. Sve ovo je uspio kobinovanjem konvencionalnih tehnika i savremenih tehhnika pri snimanju mozga. Naravno, dao je veliki doprinos uspješnijem liječenju tumora na mozgu.

Dok je radio na doktorskoj disertaciji, Durmo je dodatno, kako kaže, uskakao u bolnicu da pomogne pacijentima i kolegama u vrijeme pandemije. Već je potpisao ugovor sa Univerzitetskom bolnicom Skåne i Odjelom za radiologiju, da nastavi svoje istraživanje i specijalizaciju kao radiolog.

„Pokusavam da okupim mlade bh. radiologe“

Govorio nam je i o svojim planovima za budućnost.

“Nastavit ću saradnju sa John Hopkins University i implementirati APT snimanje mozga u dječijoj populaciji kojima je dijagnosticiran tumor mozga. Imam dio odgovornosti za APT software implementaciju u nasoj Univ klinici (Skåne University Hospital u Lund-u). Također,  imam i želju da otvorimo saradnju sa kliničkim centrima u Bosni. Već pokusavam da okupim mlade bh. radiologe, da vidimo šta bi mogli skupa da ostvarimo u domenu istraživanja, ali i u vezi približavanje novih tehnika klinikama u BiH”.

Ugledna doktorica Ferida Čengić, specijalista dijagnostičke radiologije, koja spada u pionire bh. ultrazvučne dijagnostike i koja je 15 godina radila kao specijalista radiologije na Univerzitetskoj bolnici Lund u Švedskoj, izuzetno cijeni rad dr. Farisa Durme, koji je, kako je napisala, prvi u svijetu otkrio specificne biomarkere za glioblastome na MRI.

Čestitajući mu nakon odbranjene doktorske distertacije, dr. Ferida Čengić je napisala: „Mi, svi tvoje kolege doktori, svi građani BiH, a i drugi građani ponosni smo na tvoje veliko djelo, na tvoj doktorat,  tvoj doprinos nauci. Specijalno što si prvi u svijetu otkrio specifične biomarkere za glioblastome na MRI”, napisala je, između ostaloga, dr. Ferida Čengić.

No, da neki ne pomisle, da Faris nije ništa drugo radio nego samo učio. Igrao je on i rukomet. I to odlično.

“Od osme godine sam počeo da treniram rukomet. U juniorskoj konkurenciji imam više od 25 medalja sa raznih takmičenja. Osvojili smo i i najveći rukometni kup u Danskoj. Bio sam i kapiten školskog tima sa kojim sam osvajao nedalje”, sa ponosom Faris priča o svojim sportskim rerzultatima.

Sa suprugom Jasminom i dvogodišnjim sinom Jakubom Faris najmanje jednom godišnje dolazi u Bosnu. Nastojat će, kaže, da češće dolazi. I njegova sestra studira stomatologiju. Očekuju da diplomira u junu 2022.

Izvor: Al Jazeera